På turskidor till Sylarnas fjällstation

När vi bestämde oss för att flytta upp till Åre under vintern gjorde jag en bucketlist med 15 grejer jag ville göra i Åretrakten – och en av dem var att turskida i fjällen och bo på en fjällstation. Och förra veckan gjorde vi just det – åkte turskidor till Sylarnas fjällstation, njöt av en härlig middag och tystnaden i fjällen. Av trötta ben, av en solig dag och av härlig stämning!

Vi hyrde turskidor i Storlien, man man kan lika väl hyra i Åre/Duved eller direkt vid Storulvåns fjällstation där man lämpligast parkerar bilen. Stighudar är ett tips att få med, det är ca 470 höjdmeter upp till Sylarna från Storulvån och framförallt sista stigningen var skön med hudar under skidorna.

Turskidor till Sylarnas fjällstation med bebis

Vid halv tolv i måndags spände vi på skidorna och började skida till fjälls. Solen strålade från en klarblå himmel, inte ett moln i sikte och nollvind. Hur ofta är det så på fjället egentligen – vilken toppdag vi hade valt! För yes, vi hade lite flax…

Egentligen skulle vi skida till Blåhammaren och hade bokat ett rum där dagen efter, men eftersom deras avlopp hade gått sönder fick vi boka av det och istället boka in oss på Sylarna – och då fick vi möjlighet att kolla prognosen och ändra dag. Helt klart en fördel med att vara föräldraledig och bo här uppe, att kunna vara flexibel och styra efter vädret!

Turskidor till Sylarnas fjällstation med bebis

Halvvägs finns en raststuga med toalett, och här stannar många för lunch. Det är knappt två timmar hit, vilket motsvarar halvvägs i tid, med vi valde att ta vår rast någon kilometer senare, på en snöfri yta bland allt det vita. Fylla på med energi, ge tiny lite käk och tagga för resten av vägen!

Thule skidvagnturskidor

Innan Sylarna går det nerför i ett par kilometer, längst ner korsar man ett vattendrag och sen är det uppför i ca 3 kilometer innan man når fjällstationen. För oss tog det fyra timmar att skida från Storulvån till Sylarna på turskidor, i väldigt isigt före och med skidvagn bakom med bebis i.

Väl framme hade vi bokat ett dubbelrum (två bäddar + bäddsoffa) och det kändes skönt att ha eget rum eftersom vi hade Zack med oss. Toalett, dusch och bastu finns i gemensamma utrymmen, men handfat fanns på rummet. Gissa om det var skönt med en bastu efter 16 kilometers turskidåkning? Vi fick också en resesäng med madrass, täcke, kudde och sängkläder till tiny, trots att vi inte hade frågat om det, och det fanns barnstolar i restaurangen. Bra service och smidigt om man reser med småbarn!

Sylarnas fjällstation middag

Sylarna har en tvårättersmiddag som går att boka, som innefattar en charkbricka och dagens “grytmål”. Vi bokade detta, och frukost, och måste verkligen rekommendera det! Vällagad, god mat, som gör sig extra bra efter en dag på fjället. Dagens grytmål, som serveras i just en gryta, var renskav med potatis och rårörda lingon, så gott!

Visst kan man laga mat själv (det finns faciliteter), men det var en stor del av känslan att kunna basta, byta om och sen bara slå sig ner i matsalen bland alla andra outdoormänniskor och äta en god middag.

renskavsgryta Sylarnas fjällstation

Dagen efter vaknade vi till sol, och vi åt en god frukost innan vi packade ihop och lämnade rummet vid utcheckningstiden klockan 10. Innan vi hann komma iväg hann det dock mulna på, men det var ingen vind och det är härligt att vara till fjälls oavsett! Vi tog en lunch strax innan Storulvån, men hade likaväl kunnat åka hela vägen utan matpaus. Men som alltid – det är ju alltid godare att äta utomhus!

Sylarnas fjällstation Turskidor till Sylarnas fjällstation med bebis

Vägen tillbaka från Sylarna till Storulvån går fort – dagens 16 kilometer gjorde vi på 2 timmar och 15 minuter (jämfört med att det tog 4 timmar upp), det är mycket utför på hemvägen. Givetvis kan du skida vidare härifrån, till Helags och Gåsarna och Blåhammaren och andra stugor – eller stanna kvar ett par dagar i Sylarna, topptura och upptäcka bergen häromkring. Men det får bli nästa gång – den här gången var vi supernöjda med en natt till fjälls!

Gillar du det här inlägget så kommentera gärna eller klicka på hjärtat!

 

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close