Äventyrspengarna – så hade vi råd med vår 2.5 månader långa USA-resa!

Möjligheten att vara föräldralediga tillsammans i ett halvår, och kunna att sticka iväg till USA i 2.5 månad för att bara resa runt är verkligen lyxigt, men det är ju inget som kommer av sig självt. Jag har tidigare skrivit en del om ekonomi, om hur vi tänker kring sparande och investeringar och det här är just ett sånt exempel som gör att jag intresserar mig för min ekonomi – för att leva lite extra och göra alla upplevelser som ger minnen för livet!

ISK Adventures – spara för äventyr!

På Avanza har jag ett konto som heter ISK Adventures (och min man har ett likadant), och där månadssparar vi tillräckligt mycket för att kunna vara helt lediga i ett år var femte år. Friheten i det! Inte för att vi har planer på att faktiskt göra exakt så, vara lediga i ett helt år var femte år, men för att ha möjligheten att vara det om vi vill. Eller ha pengar för att resa, eller vara föräldralediga ihop – eller både och!

Man kan dela in vår föräldraledighet med tiny i tre delar – första sex månaderna när jag var ledig själv och mannen jobbade, andra sex månaderna när vi är lediga ihop och sista sex månaderna när mannen är ledig och jag jobbar.

Vi är föräldralediga totalt ett år var – och det överlappar ett halvår i mitten och det är där vi är just nu, lediga tillsammans! Vi har rest med campervan i Norge, roadtrippat i USA och Kanada och nu bor vi i Åre för skidäventyr och vinter.

Resa under föräldraledighet med bebis - äventyrsresande är vår grej!

Under den här perioden har vi tagit ut en del föräldrapenning, men långt ifrån på heltid. Istället har vi hyrt ut vårt hus vilket har gett oss en inkomst – och vi har tagit från vårt äventyrskonto. För det är ju just sånt här äventyrspengarna är till för!

Och hur investerar vi äventyrspengarna? Med tanke på att horisonten är runt 5 år vill jag inte investera äventyrspengarna i högriskaktier som jag gör med andra investeringar som har en längre horisont. Istället har vi valt att gå på en räntetrippel i det här fallet: Spiltan Räntefond, Spiltan, Högräntefond och IKC Avkastningsfond med en tredjedel i varje.

När covid slog till valde vi att ta ut pengarna och slapp den nedgången, men med tanke på att vi relativt snart skulle använda pengarna valde vi istället att sätta dem på ett sparkonto med ränta istället för investera vidare på börsen. Hittills har de legat på Qliro med en ränta på 0.8%, men i dagarna ska jag flytta över till Nordiska med 0.9% ränta istället – framförallt för att de har ett smidigare interface och enklare uttag än vad Qliro har.

När vår föräldraledighet är över kommer vi att ha använt ungefär hälften av vårt äventyrskonto, och när vi båda börjar jobba igen så fortsätter vi månadsvis att investera. Vi kommer att flytta pengarna från sparkontot till börsen och troligtvis fortsätta med räntetrippeln då den ger bättre avkastning än ett sparkonto, men med betydligt större säkerhet än aktier.

Jag gillar att tjäna pengar och gör det både genom frilansjobb och heltidsanställning – och jag vill att de pengar jag tjänar ska växa! För när pengarna växer gör det mig mindre beroende av att alltid ha en lika stor inkomst vilket ger ett friare liv.” skrev jag i det här inlägget, och det sammanfattar mina tankar kring sparande och investeringar bra.

Och det handlar inte om att spara, spara och spara – för att använda om sisådär 20-30 år. Nej, det gör jag visserligen också – men jag sparar för att ha kul nu. För att leva, för att skapa minnen och leva drömlivet! Vill du läsa mer kring hur jag tänker och gör rent praktiskt så kolla in det här inlägget med mina tankar kring sparande, frihet och ekonomi, och det här inlägget för att veta mer praktiskt hur jag investerar mina pengar.

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inlägget! 

 

3 comments

  1. Hej
    Jättespännande att höra dina tankar om sparande och investeringar. Det inspirerar!
    Det vore kul att höra om varför du har valt just Avanza.

    Tack för en mycket bra blogg!

  2. Spännande! Hade varit intressant att få veta mer om budget för de där 6 månaders ledighet tillsammans. Är också sugna på det men känner mig väldigt osäker på hur mycket kapital vi behöver spara.

    1. Hej! Ja, ska se vad jag kan få ihop. Det beror ju så mycket på vilka utgifter man har, men jag kanske kan skriva mer om hur vi tänker… Återkommer! :)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close