8 enkla steg till att komma igång med investeringar idag

Får många frågor i sociala medier om mina tankar kring investeringar, och fick bra feedback på det här inlägget om hur vi hade råd med vår 2.5 månader långa roadtrip i USA under föräldraledigheten.

Så, här kommer ett efterlängtat inlägg om hur man kommer igång med investeringar om man inte är ekonom eller har stenkoll från början. Det behöver inte vara så krångligt, det viktigaste är att komma igång lite smått så lär man sig längs vägen. Här är mina bästa tips för att komma igång!

Så börjar du investera i aktier och fonder

1. Börja med att starta ett konto (jag rekommenderar ISK)

Hos Avanza eller Nordnet är det kostnadsfritt och görs på ett par minuter, medan andra banker kan ta avgifter. Jag har valt Avanza då jag gillar deras app och webbsida bättre, men det är en smaksak. Du kan starta flera konton med flera syften om du tycker det är enklare! Nedan förklarar jag enkelt de största skillnaderna mellan olika konton, men jag rekommenderar ISK då det är enkelt och kostnadsfritt. Här skapar du ett konto hos Avanza enkelt och gratis!

Aktie/fondkonto eller depå

Här betalar du 30% skatt på vinsten du gör på dina investeringar, och du kan kvitta förluster med vinster. Andra avgifter kan tillkomma och du behöver deklarera dina vinster och förluster.

ISK / Investeringssparkonto

ISK är det absolut mest fördelaktiga sättet att investera på för småsparare då det är låga kostnader och du slipper deklarera.

På ett ISK betalar du en schablonskatt på 0,375% för 2022. Skatten betalas på alla pengar som finns på kontot, även oinvesterade pengar så tänk på att inte ha massa pengar på kontot som inte är investerade. Schablonskatten betyder att du betalar skatt oavsett om du gör vinst eller förlust, och du kan inte kvitta förluster.

KF / Kapitalförsäkring

KF liknar ISK och du betalar samma schablonskatt här. KF är fördelaktigt om, du köper utländska aktier, läs mer om detta på t.ex. Avanza.

2. Välj rätt courtagenivå.

Courtage betalas vid varje transaktion, och om du handlar med lite pengar vill du ha en så låg courtagenivå som möjligt, och det väljer du i Inställningarna i appen eller på webbsidan. Hos Avanza heter den lägsta nivån “Start”, vilket ger fritt courtage om du har upp till 50 000 kr. Nästa nivå heter “Mini” och innebär att du betalar 0.25% i courtage, minst 1 kr och passar för affärer upp till drygt 15 000 kr (denna använder jag oftast).

Hos många traditionella banker ligger courtaget högre, så kolla upp detta nogrannt, särskilt om du inte väljer Avanza eller Nordnet.

3. Börja smått, och fortsätt månadsspara!

Det räcker med ett par hundralappar för att komma igång, framförallt om du börjar med fonder. Du sätter in pengar via funktionen i appen eller på webbplatsen, och kan sedan köpa aktier och fonder under börsens öppettider (9-17:30 på svenska börsen). Aktier köps och säljs direkt, medan fonder tar ett par dagar på sig.

Månadsspara sedan varje månad, då kommer du köpa i både uppgång och nedgång vilket minskar risken och du behöver inte tänka på att försöka timea marknaden och köpa när det är billigt (vilket är sjukt svårt!).

4. Investera inte pengar du behöver i närtid!

Pengar på börsen bör kunna ligga kvar i minst 5 år. Om det blir en dipp vill du inte vara tvingad att sälja av för att du behöver pengarna till annat.

5. Börja investera – men vad är vad?

Indexfonder

Indexfonder följer ett index, så om indexfonden följer t.ex. indexet OMX Stockholm 30, så investerar den fonden i exakt de bolag som ligger i OMX Stockholm 30-listan. Investerar du i indexfonder kommer du få den avkastningen som de indexet ger – varken mer eller mindre. För Stockholmsbörsen (Six Return Index, SIXRX) ligger historisk avkastning på ca 9% per år. MEN – det kan ju hända att börsen går mycket minus flera år i rad, och sen mycket plus andra år, så räkna inte med att få 9% varje enskilt år. Indexfonder har oftast väldigt låga avgifter, runt 0-0.2%.

Aktivt förvaltade fonder

Aktivt förvaltade fonder förvaltas av någon som gör aktiva köp och sälj av aktier i fonden. Den följer inte ett index, utan innebär en högre risk och en större möjlighet till högre avkastning. Det finns bra aktivt förvaltade fonder, och dåliga. Se upp för avgifterna som kan ligga på både 1 % och 2%, om resultatet inte är så bra så äts det ofta upp av avgifter.

När man tittar på fondens avkastning i procent på Avanza och jämför med andra fonder är avgifterna redan medräknade i det resultatet, så det är lätt att jämföra faktiska resultat mot varandra.

Investmentbolag

Investmentbolag är bolag som investerar i andra bolag, ganska likt fonder. Det ger en större riskspridning än enskilda aktier och är ett bra steg in i aktievärlden.

Enskilda aktier

En aktie är en del i ett bolag. Köper en du en aktie i t.ex. Axfood så äger du en liten del av Axfood, och går det bra för bolaget så går aktien upp, och går det dåligt så går aktien ner.

Utdelningsaktier

Många aktier ger en utdelning på x% varje år – d.v.s. pengar som betalas ut till dig som aktieägare oavsett om aktien går upp eller ner. Många baserar hela sin strategi på att endast köpa utdelningsaktier, googlar du så finns det massor att läsa om detta.

6. Ok, vad ska jag investera i?

Investera bara i det du förstår är en bra, generell regel – som ändå är sjukt krånglig. Hur mycket måste man veta för att våga investera? Svaret på det är omöjligt att svara på.

Jag brukar tänka att jag hellre investerar i Axfood (som äger t.ex. Willys) då jag förstår vad de säljer, vad deras affärsidé är och vad de tjänar pengar på (plus att deras produkter behövs oavsett om det är högkonjunktur eller lågkonjunktur), än i något mindre techbolag där jag inte riktigt förstår vad de gör, varför de är bättre än någon annan och där jag inte förstår branschen eller konkurrenterna.

Jag skulle säga: börja med indexfonder, och fortsätt med investmentbolag, å har du en bra grund med spridda risker. Sen kan du fortsätta köpa aktivt förvaltade fonder, enskilda aktier osv. efterhand.

Sprid dina risker

Ha minst 10 olika aktier i din portfölj, i olika branscher och kanske olika länder. Jag har 3 investmentbolag, 3 fonder och 3 enskilda aktier i min långsiktiga portfölj. För att sprida mina risker har jag också mellan 10-30% investerat utanför Sverige, men generellt sett investerar jag gärna i Sverige då jag har lättare att förstå vad som händer här eftersom jag bor här.

Och – försök inte träffa några raketer!

Jag köper aldrig aktier på rekommendation, det blir väldigt sällan bra. När folk pratar om aktier så är det näst intill alltid success stories och sällan om förluster, och de tipsar gärna om aktier de har som har gått superbra – och då är det oftast för sent att hoppa på tåget. Istället försöker jag hitta aktier i bolag och branscher som jag tror långsiktigt på.

Försök inte hitta nästa “stora” grej, skippa förhoppningsaktier och aktier som “kommer gå upp massor bara xx händer”. Satsa på tråkiga aktier i välmående bolag som tickar och går så får du bra resultat över tid.

7. Om det går ner – sitt still i båten!

Paniksälj inte för att marknaden går ner – det är först när du säljer som du förlorar pengar. Andas djupt, logga ut från banken om du tycker det är jobbigt och känn trygghet i att du har en stabil, långsiktig strategi och att börsen kommer hämta igen tappet för eller senare. För tillbaka till nr 4 – investerar du inga pengar du behöver i närtid behöver du inte heller sälja när börsen går ner.

8. När ska jag sälja?

Sätt upp egna mål, och egna strategier och håll dig till dem. I min största portfölj sparar jag långsiktigt och köper månadsvis, men säljer aldrig – detta är pengar jag ska ha om många år!

Sen har jag ett lekkonto med en mindre summa pengar, där jag köper det jag tror på och säljer när jag hittat någon annan aktie som jag tror kommer gå bättre, eller när jag har nått upp till mitt mål.

Puh – det var nog allt! Finns ju hur mycket som helst att skriva om detta, men jag hoppas att jag har lyckats sammanfatta en lättförståelig guide på hur du kommer igång med investeringar.

Har du frågor? Kommentera nedan så svarar jag, och klicka på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close