Recension av multisportvagnen Thule Chariot Sport 2

I samarbete med Thule – Ambassadör för Thule 2022

Multisportcykelvagnen Thule Chariot Sport 2 som vi har fått testa från Thule, den hänger med överallt. Som barnvagn, på löpturen, i längdskidspåret. Och på toppturer så klart! Nu har vi haft den i drygt två månader, och vi använder den varje dag, så jag tänkte jag skulle skriva lite om hur vi upplever den.

Thule Chariot Sport 2 med skidor för topptur

Först och främst, Thule Chariot Sport 2 är en multisportcykelvagn – alltså en barnvagn som man kan använda till flera olika sporter. Joggingvagn, cykelvagn, multisportvagn, skidvagn…den funkar som allt! I originalutförande kommer den med fyra hjul och arm för att fästa på cykel.

Joggingkitet (ett stort hjul fram istället för två) och skidkitet går att köpa till separat, liksom flera andra tillbehör som organizers, infant sling, åkpåsar osv.

Sammanfattning

Det märks att Thules multisportvagnar är av hög kvalitet. Att byta mellan olika aktiviteter/tillbehör är enkelt och här är det tydligt att det är en kvalitetsvagn – allt klickar i enkelt och utan att man behöver ta i. Den rullar väldigt lätt och tar sig fram bra, de stora hjulen vid sidan är fasta och de små hjulen fram är svängbara.

Vagnen är väldigt enkel att fälla ihop, och den kan fällas ihop med hjul eller skidor på. Det är helt klart inte den minsta barnvagnen, särskilt inte i tvåbarnsmodell, men det är nog svårt att få en motsvarande vagn i mindre storlek. Vill man ha den mer kompakt är det väldigt enkelt att ta av hjulen/skidorna och lägga dem i vagnen.

Tiny sitter väldigt bra i vagnen, fempunktsbältet är smidigt att sätta fast och han sitter väl skyddat även om vagnen mot förmodan skulle välta. Att fälla sätena är enkelt (de fälls separat och blir en liten “vägg” emellan), men vi har märkt att i sovande läge kan huvudet falla framåt på mindre barn. Det finns dock huvudstöd att köpa till, precis som en insats som gör att man kan använda dem till nyfödd.

Solskyddet är stort och han sitter väl skyddad från solen, liksom att han alltid håller sig torr i regn/snöväder. Materialvalen i vagnen är rejäla och tygerna håller helt klart även i tuff användning.

Vi använder vagnen varje dag för olika aktiviteter, och är supernöjda. Nu är det vinter och vi bor i Åre, vilket innebär i princip bara skidbilder i det här inlägget, men vi använder den massor med hjulen på också. Tiny är alltid nöjd och glad när han sitter i vagnen, vilket han väldigt sällan är i en vanlig barnvagn, vilket också är ett stort plus!

Thule Chariot Sport 2 med skidor för längdskidåkning

Thule Chariot Sport vs Cross vs Lite – vad är skillnaden mellan Thules olika multisportvagnar?

Det är lite av en djungel att välja vagn, och eftersom Thule har flera olika att välja mellan är det inte helt lätt att förstå skillnaderna. De rekommenderas från 6 månader, men med en infant sling som kan köpas till kan vagnen användas direkt från nyfödd.

Till att börja med ingår fyra hjul (promenadkitet) och en cykelarm till alla vagnar, så att de funkar både att promenera och cykla med. Dessutom ingår regnskydd, och solskydd i alla modeller, precis som ventiler, lampa, vanlig barnvagnsbroms, fempunktssele och justerbart handtag som ställs i olika höjder. Vagnen stängs med ett nät, som håller myggor och andra insekter ute.

En 1a bakom produktnamnet menar att den är för ett barn, medan en 2a är för två barn – Sport 2 som vi har är alltså för två barn och är lite större, men funkar lika bra för ett.

  • Thule Chariot Lite är den enklaste varianten med alla standardfunktioner och enkel fjädring för att promenera och cykla.
  • Thule Chariot Cross är en variant upp från Chariot Lite, lite dyrare och den har fler funktioner: ställbar fjädring, packutrymme bak, möjlighet att fälla sätena, vadderade säten.
  • Thule Chariot Sport är den dyraste varianten, och förutom funktionerna som finns på Cross ingår också handaktiverade skivbromsar och avtagbara sidofönster – funktioner som vi tyckte var väldigt bra att ha.

Thule Chariot Sport 2 med skidor för topptur

Joggingvagn eller cykelmultisportvagn?

Jag tycker det funkar superbra att springa med vår Chariot Sport 2 som egentligen är mer av en multisportvagn. Det är väldigt smidigt med skivbromsarna som man aktiverar från handtaget, och tiny sitter bra i vagnen när jag springer. Jag har inte testat rena joggingvagnar då jag vill kunna ha den till fler grejer, men jag kan tänka mig att multisportvagnen blir lite tyngre.

Barnvagn för skidåkning

Vill man ta med barnet ut på fjället är Thulevagnen helt outstanding – och om man tittar runt här i fjällen är det nästan bara Thulevagnar man ser, av en anledning. Det går jättebra att åka längd med skidkitet, och vi toppturar gärna med tiny i vagnen med skidkitet också – att åka utför funkar kanon så länge det inte är för brant!

Vissa kör Fjällpulkan, men pulkan (som ligger mot marken) upplevs som tyngre att dra även om vikten är ungefär detsamma. Det är dessutom skönt att tiny kommer upp från marken jämfört med pulkan, det blir varmare, och jag uppskattar att han sitter i en “bubbla” med skydd från vind, snö, sol och regn. Man behöver aldrig oroa sig för att det blir för kallt, för blåsigt, för soligt, för ljust osv. i Thule-vagnen, även om det är en blåsig, mulen dag på fjället. 

Vi har märkt att sprintarna på skaklarna till skidkitet har en förmåga att lägga sig i ytterläge, och även om de aldrig har lossnat så är det bra att titta lite extra på dem. Att fästa dem inifrån och ut gör att de sätter bättre än om man sätter dem utifrån och in.

Thule Chariot Sport 2 med skidor för topptur

Kan man ha Thule Chariot som enda barnvagn?

Här uppe i Åre har vi bara vår Thule Chariot Sport, vår andra barnvagn har vi lämnat hemma. Och jo, det funkar väldigt bra, även om tvåbarnsmodellen är lite i bredaste laget att gå runt med i små butiker.

Den rullar väldigt bra i snö med alla fyra hjulen, och troligtvis ännu bättre om man använder det stora jogginghjulet fram. Då kan man dessutom köra med skidor bak om man vill, och ta sig fram ännu bättre.

Thule Chariot Sport 2 med skidor för topptur Explorista

För att avsluta: ohh yes – jag kan absolut rekommendera alla som har ett aktivt liv att köpa en multisportvagn från Thule, och det finns modeller för olika behov och prisklasser. Det är just det här som gör att jag älskar att vara ambassadör för Thule, jag vet att jag kan rekommendera vilken av deras produkter som helst vilken dag i veckan – för de är grymt bra!

Thule är inte billigast, men de håller andrahandsvärdet väldigt bra och går som smör i solsken på begagnatmarknaden, och i och med att kvaliteten är så hög är det inga problem att köpa en begagnad vagn.

Att ha både cykel-, -jogging och skidkit till vår Thule Chariot Sport 2 är grymt bra och så värt pengarna, det gör att vi kan ha med vår tiny på alla äventyr vi hittar på! På stranden, på toppturer, i längdspåren, i bergen, i skogen – där alla fina minnen skapas!

 

 

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close