Topptura med bebis & barn

En av drömmarna när vi flyttade upp hit till Åre var att kunna ta med tiny ut på topptur – för det är klart att det går att topptura med bebis om man bara vill! Att kunna packa ihop grejer en solig dag, sticka ut på berget och knata upp mot någon topp. 

Topptur med bebis - Explorista

Vi har ju Storulvåns fjällstation och Snasahögsmassivet drygt 20 minuter från huset, och här finns ju oändliga möjligheter på mysiga turer – allt ifrån att bara sätta sig i en solgrop till att tura och få roliga åk nedför. Vi toppturade ju Getryggen för ett par veckor sen, utan bebis den gången, och efter det har vi fått ihop ett gäng turer till med tiny som sällskap.

Explorista och bebis vanlife skidåkning

Och nej – det blir sällan att vi faktiskt toppar med bebis, utan mer ett sätt att komma ut. Det går bra att dra skidvagnen uppför, och går bra att åka utförs i lugnt tempo – men brantare sluttningar undviker vi. Är vi i ett lavinsäkert område, eller flera stycken, kan någon/några av oss sticka vidare upp till någon topp för ett fint åk medan den andra väntar nere i en solgrop och fikar med bebis.

Topptura med bebis i ThulevagnThule Chariot Sport 2 med skidor för topptur

Vad packar man för topptur med bebis?

Vad gäller kläder så har han alltid ullunderställ, mellanlager av ull, tunna handskar, raggsockar, ullmössa och sin dunoverall från Patagonia, då vet vi att han håller sig varm. Han sitter ju skyddad från vind och sol i vagnen, och med en åkpåse av ull sitter han bra där och håller sig varm.

Oftast somnar han, eller så är han nöjd så länge vi rör på oss. När vi tar upp honom får han antingen sitta på åkpåsen, eller på ett extra sittunderlag. Glöm inte att packa med goggles eller solglasögon också!

Thule Chariot Sport 2 med skidor för topptur Thule Chariot Sport 2 med skidor för topptur

Sen är det ju också allt som tillkommer med bebis – blöjor, mat, haklapp, extra flaskor med ersättning, extra ullunderställ vid behov osv., men allt det packar vi i hans egen skötväska som vi sätter i väskan bak i vagnen.

Vår mjuka packning – dunjackor, varma handskar, sittunderlag osv. brukar vi lägga i en väska som vi sätter på den lediga platsen i vagnen. Den som inte drar vagnen får ha en ryggsäck på sig med den lite tyngre, hårda packningen.

Vilken pulka/skidvagn använder ni?

Vi använder vår Thule Chariot Sport 2 med skidkit – här får det plats två barn om man vill, eller ett barn och packning. Det är såklart tungt att gå uppför, men med tiny som väger runt 10 kg är det inga problem om man går där det är relativt flack lutning. Här kan du läsa en recension av den!

Topptura med bebis i Thulevagn Thule Chariot Sport 2 med skidor för topptur Topptura med bebis i Jämtland

I princip det enda vi ser på fjället är Thules multisportvagnar med skidkit, eller möjligtvis fjällpulkan. Fördelen med vagnen är att den glider lätt eftersom den har skidor – både på hårt underlag och i puder – och eftersom den kommer upp från marken tänker jag också att det blir varmare för barnet jämfört med pulkan.

Skidvagnen går bra att åka nedför med, i långsamt tempo och med väldigt lugna svängar. Det blir mest plogande nerför för den som har vagnen, men det är ändå härligt att komma ut.

Åka skidor med Thulevagn Åka skidor med Thulevagn Åka skidor med Thulevagn

Är det farligt att topptura med bebis?

Allt är ju relativt, men håller man sig i flacka, lavinsäkra områden under bra förhållanden och har med sig rätt grejer är det inga problem. Se till att ha koll på väderprognosen och ge er inte ut om vädret är ostabilt, och rör er överhuvudtaget inte i, eller under, lavinfarlig terräng.

Vi har alltid med ett första förband, vindsäck, karta & kompass, förstärkningsplagg, mat och varm dryck när vi ger oss ut på fjället – med barn eller utan – och då är vi förberedda om något skulle hända. Oftast en spade också, eller full lavinutrustning såklart, om någon av oss ska tura vidare uppåt.

Vanlife och topptursskidåkning med bebis

Kan man topptura med äldre barn?

Många låter sina barn gå lavinsäkra turer uppför på längdskidor, och har med utförsutrustning till dem i ryggsäcken. Väl uppe byter man barnets längdskidor mot pjäxor och alpinskidor, och åker utför tillsammans. Ett bra sätt för att komma ut, och för att introducera barn till toppturande!

Hoppas att vi kan inspirera fler till att ta sig ut – för även om det är lite extra jobbigt är det också lite extra härligt och ger massor av fina minnen!

Har du toppturat med barn? Kommentera gärna, och gillar du den här typen av inlägg som klicka gärna på hjärtat!

 

 

 

4 comments

    1. Vi har använt en Voksi Urban, tycker den är super och varm med ull på undersidan och dun på översidan. Vår har dock 5 öppningar för sele, så den passar inte riktigt, men det finns de som har två långa öppningar i ryggen + en för remmen mellan benen och den borde funka bättre. :)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close