Nyshoppad dunjacka – Norröna Bitihorn Superlight Down900 Jacket (W)

Så. Himla. Skön. Min nya dunjacka alltså, en Norröna Bitihorn Superlight Down900 Jacket – som väger 140 gram. 140 gram, så sjukt lätt!

Jag har länge letat efter en schysst, lätt och komprimerbar dunjacka av bra kvalitet, en jacka som man kan ha som förstärkningsplagg och som man lätt packar ihop till ett minimalt paket att putta ner i en ficka eller väska. Och som inte har huva – för hur snyggt det än är med huva så är det meckigt när man ska ha det under andra jackor.

Norröna Bitihorn superlight down900 W's jacket

Komprimerbar, superlätt och minimalistisk dunjacka

Så, vad är Norröna Bitihorn Superlight Down900 Jacket (W) då? 900 fillpower av gåsdun, vilket innebär att den både blir supervarm, extremt komprimerbar och väger väldigt, väldigt lite.

Förutom dragkedjan fram på jackan finns det två fickor på magen utan dragkedja, och det är allt som finns. Inga innerfickor, inga dragskor – helt enkelt för att vara så lätt som möjligt. En elastisk kant längst ner håller ändå ihop jackan skönt mot höften.

Även tyget är tunt, men vind- och vattenavvisande, och troligtvis inte riktigt lika slitstarkt som t.ex. Lofoten-dunjackan. Men – jag har ju sedan tidigare en Bitihorn Dri1 skaljacka som jag är supernöjd med, och även om denna också är tunn så har jag aldrig haft problem med hållbarheten.

Norröna Bitihorn superlight down900 W's jacket

Och passformen?

Den är lite längre än många andra dunjackor vilket är skönt för den går ner en bit över rumpan, men med tanke på att dragkedjan är väldigt tunn kan man också vika upp den utan problem för att få in den över t.ex. snölåset i skidjackan.

Norröna är som alltid lite större i storlek och jag som vanligtvis drar Medium (172 cm, 65 kg) har Small i Norröna Bitihorn Superlight Down900 Jacket. Det som hade talat för medium är att den är aningen snäv över höften, men sitter väldigt bra i övrigt med tillräckligt långa armar och plats för en (tunnare) tröja under. Dunjackor blir ju lätt bulkiga och jag valde en mindre storlek för att få en lite snävare passform.

Hur varm är den då?

Även om det inte är en vinterjacka så håller man sig varm i temperaturer ner mot fem-tio grader med endast en vanlig tunn bomullströja under – tror den blir perfekt som förstärkningsplagg under skaljacka eller kanske under min vanliga trenchcoat?

Norröna Bitihorn superlight down900 W's jacket

Och det viktiga…

Norrönas dun är RDS-märkt, vilket innebär att det kommer från livsmedelsindustrin och inte från fåglar som föds upp endast för dunproduktion och dessutom uppfyller alla europeiska standarder för hanteringa av fåglarna. DWR-behandlingen av jackan är dessutom fri från flourkarboner.

Nej, Norröna Bitihorn Superlight Down900 Jacket känns definitivt som en bra kompis i vinter!

7 comments

  1. Supersnygg! Jag har en liknande som sitter ihop med parkas, Norröna down parka, men som man kan ta ur. Älskar den! Så grymt också att den är lite längre och kan gå ner över höften. Så skönt när det är kyligt. Jag upplever den dock som lite liten i storlek faktiskt, just att den är lite tajt över höften. Jag är visserligen större nedtill än upptill men gick upp en storlek mot vad jag vanligtvis har på jackor.

  2. Jag har letat och letat efter en perfekt sån jacka, otroligt att jag inte har en egentligen. Men jag hittar liksom aldrig rätt! Den här såg fin ut och skönt att den är så lätt – jag ska kika vidare på den och vilka färger den finns i. Lurigt med storleken dock, får kanske prova först :)

    1. Ja, jag stod mellan Small och Medium, men landade på Small. Köpte på halva priset på skistarshop, kolla om den finns kvar! :)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close