Rio de Janeiro – the marvelous city

Rio de Janeiro är, från ovan, en väldigt vacker stad med flera sevärdheter och måsten.

Ett av dem är Corcovado (som betyder puckelryggen), ett 710 m högt berg i centrala Rio. Längst upp står Cristo Redentor, den 38 meter höga Jesus-statyn som syns ifrån nästan hela staden. En annan utsiktspunkt som inte får missas är berget Sockertoppen, dit du med fördel åker linbana på kvällen och bevittnar solnedgången över vackra Rio de Janeiro. De välkända stränderna Copacabana och Ipanema med sitt härliga vatten och ljusa sand ligger mitt inne i stan och går inte att missa.

Rio är en kuperad stad. På grund av detta är det svårt att bygga i vissa delar av staden och landvärdet lägre på de svårbyggda sluttningarna. Här byggs istället favelas, kåkstäder, som kontrolleras av knarkgängen och som tyvärr är en vanlig syn i Rio. Detta gör att många turister känner sig osäkra och vi fick många rekommendationer av lokalbefolkningen att inte ge oss in i city på helgerna när företagen är stängda och ingen jobbar. För mig är halva grejen att kunna strosa runt och gå vilse i städer för att upptäcka egna guldkorn, så detta blev ett stort minus. Det kändes direkt när vi hamnade på platser där vi inte hörde hemma, stämningen blev annorlunda och det kändes helt klart olustigt. Buenos Aires är också en stad med mycket rån, men där fick jag inte alls samma känsla av att behöva vara på min vakt.

Rio de Janeiro är en vacker stad och väldigt rolig att få besöka, men ett par dagar räckte gott för mig. Nästa gång får det bli andra delar av Brasilien!

Rio de Janeiro Rio de Janeiro Rio de Janeiro Rio de Janeiro Cristo Redentor Rio de Janeiro Rio de Janeiro Rio de Janeiro

6 comments

 1. WOW, vilka underbara bilder! Jag hittade precis till din blogg efter att ha googlat på resor och fototips inför en stundande utlandsresa över nyår. Jag fotar med en Nikon D90 och är dessvärre långt ifrån skicklig med kameran, så mitt mål är att fota lika vackra bilder som du. :) Har du lust att ge några fototips eller tips på utrustning etc? Det vore guld värt! Ha en fantastisk helg :) /Cilla

  1. Tack, alltid roligt att höra! :)

   Jag fotar med en Nikon D5100, så det är absolut ingen superkamera. Jag tycker att objektiven är viktigare, att ha ett bra, ljusstarkt objektiv med bra skärpa. Jag använder oftast Nikon (Nikkor) 35 mm eller 50 mm f/1.8 när jag fotograferar, prisvärda objektiv med riktigt bra skärpa och bra ljusstyrka. Jag har också ett Tamron 17-50 2.8 som normalobjektiv, vilket funkar ganska bra men ger inte riktigt samma skärpa och korta skärpedjup. Jag köpte Tamronet just för att ta med på semesterresor, när jag inte kan släpa runt på flera objektiv men ändå vill ha ok bilder. Mycket bättre än kitobjektivet som följer med, eftersom det har en fast ljusstyrka över alla brännvidder. Sedan har jag också ett Sigma 10-20 f/4-5,6 för landskapsbilder.

   Att fotografera i bra ljus är superviktigt, jag fotograferar alltid i befintligt ljus och nästan aldrig med blixtar. Låga ISO är också något jag alltid strävar efter, gillar inte kornigheten som blir ovanför ISO 400/640 med min kamera. Det kan funka upp till ISO 1600 i miljöbilder vid t.ex. bröllop i mörk kyrka där detaljer inte syns så väl.

   Om du inte har bra ljus, använd stativ och lågt ISO med längre slutartid. Mina kvällsbilder här är tagna med stativ, ett måste för att kunna få bra skärpa på nattbilder.

   Till sist hänger mycket på framkallningen av bilden. Jag fotograferar alltid i RAW, vilket ger mig en möjlighet att ställa färger, kontrast m.m. i efterhand, vilket jag gör i Lightroom. Stort lycka till med fotograferandet, dela gärna min blogg och kommentera här med länkar till dina bilder sen så jag får se! :)

   1. Tusen tack för dina tips! Jag använder faktiskt också Nikon, en D90, som jag har funderat på att byta ut men det du säger om att objektivet är viktigt är såklart helt sant. Och självklart också fotografen! Dina bilder är helt underbara och det visar ju att man inte behöver köpa en Mark III för typ 50 000 kr för att fota fantastiska bilder. :) Väldigt inspirerande blogg! Använder ett Nikkor 50 mm 1:4 som släpper in bra med ljus och jag håller på att experimentera för fullt med långa slutartider. Brukar du ta med trebensstativ när du reser? Jag tänkte nämligen köpa ett Joby Gorillapod, jag är en sån som inte orkar släpa på så mycket grejer nämligen. Funderar också på att köpa Lightroom som du tipsade om, just nu fotar jag i både RAW och JPG men redigerar bara i Nikons gratisprogram View NX. Har delat din blogg på min fb, hoppas det är ok! Återkommer när jag har fotat några hyfsade bilder. :))

    1. :) Väntar på bilder! Ibland har jag trebensstativ, ibland använder jag gorillapod, det funkar oftast tillräckligt bra och är smidigt nog att få med sig! Bättre ett stativ än inget alls! Tack för att du delade bloggen, superkul!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close