Vad kostar det att hyra en husbil eller RV i USA?

2.5 månader föräldraledighet utomlands, en roadtrip längs västkusten i USA för tre personer i en hyrd RV. För hyra husbil i USA, vad kostar det egentligen?

Om du har missat vår USA-resa så kan du läsa massor av inlägg från den här. Men – sammanfattat började vi med att hyra en RV i Seattle, köra upp en sväng i Kanada under 2-3 veckor för att sedan köra västkusten till Los Angeles, med en avstickare till Las Vegas och Grand Canyon – totalt 736 mil på 2.5 månader.

En riktigt häftig resa med massor av upplevelser! Här kan du läsa om vad olika saker kostar, och vad vår resa totalt gick på.

Explorista i Squamish med Thule Chasm 26 l ryggsäck orange

Kostnader för att resa med RV i USA

Det skiljer mycket mellan olika stater när det kommer till kostnader för att resa med RV. Vi upplevde Kalifornien absolut dyrast, där gas och bensin var betydligt dyrare än i andra stater, och campingplatser var också dyrast här.

Campingplatser

Vi bodde på campingplatser så sällan vi kunde, det går ganska bra att fricampa i USA under lågsäsong. En campingplats kostar runt 35-50 USD, då brukar dusch/toalett ingå men ibland behöver man betala extra för el, dumpning och färskvatten.

Gasol

Gasol kostar runt 3-4 USD/gallon vilket 2022 motsvarar ungefär 8-10 kr/litern. Vi gjorde av med ca 3-4 liter om dagen (!) i uppvärming och matlagning och då hade vi kanske runt 5-10 plusgrader utomhus i snitt.

Bränsleförbrukning

Vår C-klass RV drog ca 2.5-3 liter bensin/mil och i slutet av 2021/början av 2022 kostade bensinen 8-12 kr/liter. Absolut dyrast i Kalifornien och billigast i Nevada & Arizona.

Vägskatter

Vi körde i princip inte på några betalvägar alls och att köra längs Highway 101 och Highway 1 är gratis, men Golden gate och övriga broar i San Fransisco är avgiftsbelagda.

Tömma gråvatten och fylla på färskvatten

Ingår vanligtvis i campingplatshyran, och finns att tillgå på de flesta state parks. Kostnad för att fylla på/tömma varierade från att vara helt gratis till att kosta 10-15 dollar. 5-10 dollar var ganska vanligt om man inte bodde på campingen.

Generatoranvändning, extra mil & försäkring

Dessa kostnader tillhör egentligen hyran av RV, men värda att nämna. Man betalar ju ofta extra per mil om man kör längre än vad som ingår i hyran, vilket kan bli dyrt.

Om man inte bor på campingplats behöver man använda bilens externa generator för att ladda bodelsbatterierna ca 2-4 timmar om dagen, och varje timme kostade hos vår uthyrare 3 USD. SLI-försäkring är viktigt att ha i USA, och den behöver ju också läggas till på hyreskostnaden.

Vad kostade vår roadtrip med husbil i USA?

Vår roadtrip med RV i USA landade totalt på drygt 132 000 kr + mat & egna fickpengar (se nedan) för hela roadtrippen med hyrd RV för två vuxna + en bebis, 736 mil och 2.5 månader. Nedan ser du vad som kostade vad!

– Flygbiljetter inkl. bagage – 12 244 kr (Köpenhamn-Seattle, Los Angeles-Seattle, Seattle-Köpenhamn för två vuxna)

– Grundhyra av RV/husbil hyrd hos Road Bear RV, inklusive nedanstående spec – 47 780 kr

 • Class C Motorhome non-slide 22-24′
 • Preparation fee
 • 450 mil
 • SLI försäkring
 • One way charge (hämta i Seattle, lämna i Los Angeles)
 • 2 x Convenience kits (lakan, handdukar, kökssaker etc.)

– Extra kostnader RV – ca 10 000 kr

 • Användning av generatorn 89 timmar x 3 USD+tax – 267 USD
 • Ytterligare 290 mil x 0.45 USD/US mile+tax – 813 USD

– ESTA – 360 kr

– Reseförsäkring för 2 vuxna + 1 bebis – 4 551 kr

– Bensin, gas samt parkeringsavgifter – 29 483 kr

– Campingplatser inkl. tömning av gråvatten och påfyllning av färskvatten – 5 799 kr

– Aktiviteter 22 527 kr, inklusive bland annat:

 • Färja till Vancouver island tur och retur ca 2000 kr
 • Besök på Alcatraz ca 750 kr
 • Buss/tåg/båtbiljetter samt bro/vägkostnader i San Fransisco ca 700 kr
 • SIM-kort ca 1 000 kr
 • PCR-tester ca 4 500 kr

Utöver detta hade vi samma matkostnader (4 800 kr/mån) och egna fickpengar (för oss båda 8 700 kr/mån) som vi har hemma.

Mycket pengar? Yes, helt klart! Men i förhållande till upplevelserna, minnena och vad en kortare resa för tre personer kostar så är det bra valuta för pengarna.

Skulle jag göra det igen? JA! Jag kan inte tänka mig något bättre sätt att uppleva ett land på, även om det inte är helt enkelt att resa med husbil hade det varit nästan omöjligt att göra samma resa under så lång tid på något annat sätt.

Här kan du se allt vi har upplevt längs vägen och är du nyfiken på att hyra en RV i USA själv så kan du läsa allt om hur det funkar och hur man gör här!

Gillar du den här typen av inlägg så kommentera gärna eller klicka på hjärtat!

 

2 comments

  1. Tack! Ja, och framförallt om man jämför med valfri annan resa på 2.5 månaders tid – eller bara en all inclusive på 2 veckor och vad man får ut av det hela i jämförelse.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close