Grym offpistvecka i Argentière

Vår vecka i franska Argentière alltså, så himla drömmig! Grym guide, bästa bergen, utmaningar, teknikträning och strålande sol lördag till onsdag, 50 cm puderdump på torsdagen och sedan sol fredag och lördag – kan det bli bättre?

skidåkare i offpist i argentiere les grands montets

Jag har ju länge velat lära mig åka offpist, och det här var verkligen bästa veckan. När vi kom ner till Frankrike var det 7-8 plusgrader och strålande sol i dalen, medan snön fortfarande var fin på berget.

Första skiddagen blev mest för att lära känna nya hyrskidorna – offpistskidor är ändå lite annorlunda att åka på och även om det kändes stelt först slå släppte det rätt fort och det gick att få till riktigt sköna carvingsvängar!

les grands montets skidåkare

Måndagen blev åkning med vår guide i en grupp på 10. Teknikträning både i pist och offpist, underlaget var uppåkt, puckligt och hårt till en start och blev mjukare framåt eftermiddagen när solen kom fram. Vi körde lavinsök-träning, ett måste att lära sig sin utrustning och ha tränat på att använda den på riktigt innan man ger sig ut i offpisten på riktigt.

offpist & lavinsöksträning

offpist ta på skidorna

offpist - vila

Dag 2 tog vi liften hela vägen upp till Les Grands Montets och gav oss iväg längs baksidan på berget, ett grymt offpiståk på 2000 höjdmeter hela vägen ner till dalen! Skare, puder, pucklar, is, branter, raviner, skog…snacka om att lära sig mycket (och att benen skakade i slutet på dagen!).

offpist ner från les grands montets offpist i chamonix les grands montets liftstation och utsiktsplats

Onsdagen blev en halvdags egen åkning och sedan sightseeing upp med kabinen till Aiguille du Midi på över 3800 möh, för att på eftermiddagen hänga i Chamonix, dricka varm choklad och äta crêpes och drömma sig bort i alla fantastiska utelivsbutiker.

skidåkning restaurang i le tours

På natten till torsdagen började det snöa och det dumpade sedan 50 cm under dagen. Fantastiskt rolig åkning i helt orörd snö. Utanför pisten, nerför branta svarta pister, hopp och drop. Så – himla – kul!

Jude guide ucpa puderåkning offpist snöar i liften explorista offpist puder skidåkare offpist snöar offpist i le tour

Sista dagen tog guiden med oss på magiska puderåk i strålande sol och diamantglittrande snö, långt från pisterna. Vi gick på kammar, åkte branta raviner, skimrande puderfält och genom magiska skogsdungar där solen sken mellan träden.

offpist i le tour jude offpistguide ucpa underbar offpiståkning explorista på kam, offpistskidåkning skidåkare offpist

Det är en av de bästa sakerna med att ha guide – han tog oss ut på åk man aldrig annars hade hittat. Sista åket innan lunch var ett par timmar långt i underbart, orört puder . Från slutet fick vi sedan gå 20 minuter uppförs i djupsnön för att ta oss tillbaka till liften – hur skulle man annars ha hittat ett sånt åk?

puderåkning i le tour

offpist skog le tour

skidåkare med skidor på ryggen

Nej – helt klart en magisk offpistvecka i Argentiére! Nästa vecka kommer ett mer utförligt inlägg om hur det är att åka med UCPA, och klart läsvärt om du funderar på att åka på skidresa till Frankrike!

5 comments

    1. Ja, alltså, det var magiskt och så himla bra – alla olika förhållanden och man blir utmanad att åka på platser och drop och hopp man aldrig annars hade gjort.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close