Skidresa med UCPA i Val Thorens (offpist)

Pow, pow, pow och lite sol – det kan sammanfatta vår skidresa med UCPA i Val Thorens. I kombination med ett härligt gäng, massor av nya kunskaper, magiska vyer, puderkrascher och trötta ben. Vi hade verkligen tur och fick massor av nysnö, i kombination med ett par soliga dagar och riktigt bra förhållanden!

offpistskidåkning val thorens kille

Hur var skidåkningen och guiden?

Val Thorens ingår i skidsystemet 3 dalar tillsammans med Courchevel och Méribel och bildar tillsammans ett av världens största skidsystem. Byn ligger högt, vilket har sina för- och nackdelar – bra med snö, få träd och bra kvalitet på snön, men också ganska kallt för att vara i Alperna (vi hade runt -8 till -15 grader), stor risk för vind och åkning i moln eller dimma eftersom topparna går en bra bit upp.

Vi höll oss nästan uteslutande utanför pisterna, och hade superfin offpiståkning – både mellan pisterna och lite längre bort från systemet. Superfina vyer, varierande åkning – men tyvärr också en hel del sten vilket är lite läskigt. Vi åkte på stora öppna ytor med lössnö, tight skogsåkning och åkte allt från brant till flackt. Gick upp på kammar för att få episka åk ner och slappnade av med stora svängar i nyfallet puder.

offpistskidåkning val thorens exploristasjukt fint lössnöåk explorista

Guiden Etienne var duktig och gav många bra tips, men var väl kanske inte superengagerad när det kom till t.ex. after ski eller liknande. Det är bra att åka med guide dock – dels får man tips och dels utmanar man sig själv och tar sig ner på platser man aldrig hade valt att åka på annars. Det är helt klart ett steg utanför ens comfort zone ibland, men ändå på ett säkert sätt, vilket känns skönt!offpistskidåkning val thorens

offpist skidåkare lössnö

Vi hade en övning i transcieversök och ytterligare en lite större lavinövning med ett scenario där vi fick träna på att gruppera, söka av och gräva fram gömda transcievers – superbra och alltid nyttigt att öva!

lavinträning teori lavinträning lavinträning

Hur var utrustningen?

Vi åkte på Rossignol Sky 7-skidor i bra skick, verkar vara standard för UCPAs offpistgrupper. Ortovox-ryggsäckar och bra lavinutrustning från Mammut. Pjäxor är ju alltid bra att ha egna, men finns att låna om man vill ha.

letar efter skida i lössnö explorista offpist puder baguettelunch i backen

Hur är UCPA-centret i Val Thorens?

Centret i Val Thorens ligger ungefär 20 minuter nedanför närmsta byn (uppförsbacke dit, nerförsbacke hem). Det är helt ski-in, ski-out vilket är superskönt och man kommer direkt ut till liftar som tar en åt flera håll i systemet.

Standarden är bra, det är nyrenoverad och väldigt fräscht. Vi bodde i fyrbäddsrum som hade egen dusch och en toalett i hallen som delades med rummet bredvid (en låst dörr för att komma in i hallen, och sen ytterligare en låst dörr till varje fyrbäddsrum). Två sängar på golvet, och två sängar på bredden ovanför, bra garderober och krokar för att få plats med utrustningen. Ventilationen var väl inte direkt super, och det var inte heller någon balkong, men det fanns ett fönster som gick att öppna.

Dessutom finns det en trevlig bar med chillouthörnor och en fräsch restaurang, och bra skidrum med pjäxvärmare.

vänner afterski offpisttjejer offpistskidåkning val thorens ucpa val thorens skidbod

Hur tar man sig till Val Thorens med UCPA?

Den här gången tog vi flyget ner, vilket från Göteborg blev till Geneve och sedan 2,5 timmars transfer med buss. Funkade väldigt bra. Förra gången vi åkte med UCPA, till Argentìere åkte vi sovbuss, men nu har de istället bekväma sittbussar ner om man inte vill flyga då sovbussarna är förbjudna nuförtiden.

Vad kostade det och vad ingår?

Vi betalade 12 910 kr/person + flyg för 1448 kr/person, och då ingår förutom resan boende i fyrbäddsrum, mat, skidlärare/guide på heltid, liftkort 6,5 dagar, all utrustning som skidor, pjäxor etc. och all lavinutrustning.

Argentière eller Val Thorens?

Fördelen med Val Thorens är absolut att det är ski-in/ski-out, och att systemen hänger ihop. Åkningen var riktigt fin, men mycket sten i offpisten. Argentière är ju en riktig liten by, och framförallt är det nära in till Chamonix som är supermysigt med massor av restauranger och butiker. I Argentìere måste man ta sig med buss till de olika systemen och de är inte heller sammankopplade, men annars finns det ju åkning i världsklass.

För smidighet – Val Thorens. För en mysig totalupplevelse – Argentìere!

offpistskidåkning val thorens tjejerpå väg till afterski under staket explorista skidåkning

2 comments

    1. Ja, åker man offpist vill man ju gärna ha en guide för säkerhetens skull. Håller med dig, åker aldrig med guide men det är ju bara i backarna de är med, inte en guidad resa i övrigt.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close