Skidresa med UCPA till Argentière (offpist)

Alltså – vår skidresa med UCPA till Argentière, en veckas offpistdröm! Så bra, på alla sätt. Sol och puder, härlig grupp, superbra guide, magiska berg, grymma åk & fantastiska utsikter! Och allt ingår – resa från Sverige, boende, mat, liftkort, guide och utrustning.

offpist skidåkare kam

offpist les grands montets

Hur är skidåkningen i Argentière?

Alla som åker på skidresa med UCPA till Argentière och Chamonix åker i samma system – Las Grands Montets, Brévent-Flégère, Balme Vallorcine/Les Tour och Les Houches.

Fantastisk skidåkning i olika väderstreck med olika karaktärer – alla med hög kvalitet. Även om vi hade 7 plusgrader i dalen var det bra snö i princip hela dagarna i pisterna uppe på berget, men offpisten fick ett lager av skare och slush.

skidåkare med skidor på ryggen explorist offpist

Vyerna är obeskrivliga, skidåkning på 2-3000 möh med berg så långt ögat kan se. För liftburen offpist kan jag inte tänka mig ett bättre ställe; väldigt många olika alternativ och svårighetsgrader, både glaciär, öppna snöfält, skogsåk och raviner.

Om jag skulle åka pist skulle jag nog välja ett annat system – även om det finns mycket pister och snön var bra är nog pistsystemet både större och bredare på andra ställen.

puderåkning argentiere

Själva liftsystemet och restaurangutbudet är dock sämre än det system vi åkte i när vi bodde i Österrike (Serfaus) men fullt fungerande. Det fanns flera picknickrestauranger där man fick äta medhavd mat.

Nyfiken? Läs mer & se massor av bilder från vår offpistvecka här. Ingen vintermänniska? Läs om Chamonix på sommaren istället!

Och guiden?

Vår guide var superbra, han hade alltid koll på bästa ställerna att åka till för dagen och tog oss ut på grymma åk! Även om hans engelska var sådär så var det fullt tillräckligt för att kunna förstå och få bra råd, teknikinstruktioner och åktips.

Alla i gruppen lärde sig massor, utvecklades och fick bra utmaning! Vi träffades senast kl 9 varje dag och åkte skidor till 15:30-16:00 med en timmes paus – högt tempo och trötta ben!

offpistguide jude argentière

Skidåkningen var verkligen utmanande – allt ifrån drop på 1,5-2 meter, 40-gradersbranter i lössnö till baklängesåkning i pisten. Man hängde med, utmanade sig själv och tog sig fram på ställen man vanligtvis inte skulle ha åkt vilket ger en väldigt bra utveckling.

Vi hade också lavinsökträning och fick lära oss hur man använder transciever, spade och sond – grymt nyttigt!

offpistguide jude fixar skidbindning

Guide ingår måndag-tisdag och tordag-fredag, de andra dagarna får man liftkort och utrustning men åker själv (och ja, det var skönt med lite kortare skiddagar så att benen fick vila)!

Utrustning som ingår

Inkluderat i priset är skidor (för mig Rossignol Saffron 7, Sky 7 eller Sin 7), stavar, pjäxor, ryggsäck, lavinutrustning – allt i bra skick! Pjäxorna var väl inte de roligaste, ganska standard, så har du egna så ta med. För offpistgrupperna behövs inte gåläge på pjäxorna. Hjälm ingår inte heller, men finns att hyra vad jag vet.

offpist chamonix

Vilken grupp åkte ni?

Vi valde att åka Offpist – nybörjare som det heter på den svenska sidan. För att välja den gruppen ska du vara “Confirmé” och således kunna åka i alla pistade backar utan svårigheter, men inte ha åkt mycket offpist.

ucpa grupp offpist

Nivån i vår grupp var relativt hög och jämn, vilket gjorde att vi tog oss ner på många relativt branta och halvsvåra ställen. Vi åkte många åk en bra bit från pisten och landade ner antingen i dalen vid liftstationen, vid någon annan liftstation eller vid något åk; gå i 20 minuter med skidorna på ryggen för att komma tillbaka till liften.

Nästa nivå är Tout Neige Confirmé/Expert, men nivån beror ju på de andra deltagarna i kursen. Första dagen görs en harmonisering mellan grupperna där guiderna flyttar på folk med för hög eller för låg nivå.

Vad är UCPA?

UCPA är en ideell fransk organisation för sport och friluft och de anordnar både sommar- och vinterresor till Frankrike och Västindien. Resorna är grymt prisvärda – för skidresorna är konceptet “all inclusive”: resa, boende, mat, guide, all utrustning, aktiviteter och liftkort ingår. Kolla in deras utbud här!

Hur är centret i Argentière?

I Argentière är centret superfräscht, nyrenoverat och ligger mitt i lilla centrumet med buss- och tåghållplats 50 meter utanför. Med bussen eller tåget tar du dig på 10-15 minuter in till Chamonix centrum.

ucpa center argentière

Det tar 5-10 minuter att gå i pjäxor med skidorna över axeln till Les Grands Montets-systemet – ett av världens mest välkända offpistberg. Vill du åka i andra system tar det inte mer än 10 minuter med bussen, men det finns ingen ski-in-ski-out-möjlighet.

ucpa argentière

Hur är rummen?

Vi bodde i rymliga fyrbäddsrum med balkong och eget handfat – men duschar och toaletter finns i korridoren, vilket var ganska skönt då det alltid fanns lediga sådana och man slapp trängas. Det fanns också stretchrum med pilatesbollar och yogamattor, en stor bastu, en trevlig bar och flera umgängesytor. Utomhus finns en pool som är öppen på sommaren.

Hur är maten?

All mat håller bra kvalitet, det är klassisk husmanskost. Frukosten (kl 7-9) är kaffe/te/juice, flingor och yoghurt i olika varianter, baguetter och ibland annat bröd med lite sötare pålägg. Fullt tillräckligt bra, även om den är av det lite sötare slaget.

Lunchen packar man själv på morgonen och tar med ut i backen – baguetter med olika varianter av skinka, ost, sallad, tomater, tonfisk, ägg m.m., pastasallad, powerbars, choklad, chips etc. Om man inte är i backen finns det möjlighet att äta lunch på centret.

Middagarna (kl 19-20:30) bestod oftast av en fiskrätt och en kötträtt, väl tillagad och god. Det fanns alltid en stor salladsbuffé och tillagade grönsaker samt baguetter, ostbricka och någon paj, glass eller bakverk till dessert.

Buss eller flyg?

Så funkar bussresan

Vi valde att ta bussen från Göteborg, det tog 25 timmar på ditvägen och 23 timmar på hemvägen. Bussen hämtar upp vid Liseberg södra, tar oss till Helsingborg och sedan vidare med färja till Helsingör och Rödby-Puttgarden. Bussarna är fräscha och det finns toalett, och på kvällen bäddas de om till sovbussar så att man ligger ner helt och får en filt som täcke.

Det visas filmer och på nedresan är det lite quiz eller liknande – stämningen är skön och det är lätt att träffa nya människor. Det kan låta som en lång bussresa, men bara man kan sova går det väldigt bra.

Vi åkte kl 11 från Göteborg och hade med egen lunch och middag (annars kan man köpa middag på sista båten). 23-07 sover man, och sedan stannar bussen i Schweiz där man för 10 EUR (cash) äter frukost på ett hotell. Kl 12 rullade vi in i Argentière. Hemresan började kl 16, man köpte en baguette för 5 EUR som middag (bokades & betalades cash på nedresan) och mellan 23-07 sover man. Runt kl 7-8 kommer man fram till färjan där man har 45 minuter på sig att äta frukost. Kl 15 var vi framme i Göteborg, även om det stod 17:20 i planeringen.

Flyg

Man kan boka eget flyg mot prisavdrag, eller boka ett flyg med UCPA. Av runt 35 svenskar var vi endast 6 stycken som tog bussen till vår skidresa med UCPA till Argentière.

Vad kostar det?

Vår offpistvecka (allt inkluderat och bussresa) gick på 11 190 kr + 2 * 85 kr för buss t.o.r. Göteborg-Helsingborg. Pistresorna är något billigare.

Sammanfattningsvis var vår skidresa med UCPA till Argentiére helt fantastisk och det fanns inget övrigt att önska!

lunch i skidbacken

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close