Vinterbad i Tegeforsen

Vinterbad – vilken grej ändå! Att ta av sig till bikini mitt i vintern, i ett snötäckt landskap i Åre och sakta, sakta gå ner i den lilla delen med öppet vatten i en istäckt fors. Och att ligga i i över 10 sekunder i näst intill nollgradigt vatten!

explorista vinterbad

När Sara och Katta började prata om vinterbad vid nyår kände jag mig högst tveksam – det här låter ju inte alls som min grej. Men sen har jag ju ett envist huvud som sällan bangar på utmaningar, har en blogg som behöver content, älskar att testa nya grejer och inte tänker vara den som är den. Utanför föll snöblandat regn från tvären och alla som var i Åre vet ju att det inte direkt var något drömväder runt nyår.

bucketlife och explorista vinterbadar

På nyårsaftons förmiddag var vi ute och gick snöskor och kom hem vid 14-tiden, glada men helt dyngsura från topp till tå (på utsidan iaf, skalplagg ftw!). En timme senare kom vi iväg, köpte frusta kanelbullar, lingondricka och ved. Tog bilen till platsen Sara och Katta hade kollat ut dagen innan, ett vindskydd med grillplats precis vid forsen och där brann det redan en eld som ett par killar hade tänt tidigare.

eldbucketlife och explorista vinterbadar

Hur ska man göra när man vinterbadar då?

Jag och Katta – först i. Att ta av alla kläder tog emot, men när jag väl har bestämt mig kör jag på autopilot så det gick bra. Lånade skor av Sara och en skön mössa av Katrin, skönt att vara varm om huvudet och eftersom man lätt tappar känseln i fötterna är det bra med skor eller tofflor så man inte skadar tårna. Benen domnade bort direkt och sen var det bara att lägga sig i vattnet och räkna.

Det är häftigt hur kroppen funkar, redan vid knädjupt vatten blev det svårt att andas, alla muskler drar ihop sig. Det sticker i hela kroppen men man ska ligga i tills andetaget blir lugnt igen, ca 10-15 sekunder, och sen sakta gå upp för att få alla fördelarna med vinterbad.

vinterbadare vinterbadare

Photomoment innan jag gav mig upp, och väl uppe igen kom värmen tillbaka direkt. Det var inte kallt längre och det var inte alls bråttom att byta om. Jag bytte den blöta bikinin mot dunjacka och vinterskor, men resten av kläderna fick vänta och jag stod nog 10-15 minuter med handduk istället för byxor efter badet. Sara och Danny var nästa i, och till sist Philip och Katrin och när vi hade badat färdigt var det redan mörkt ute.

Efter badet klädde vi på oss, drack varm rabarberglögg (bra grej!) och grillade kanelbullar. Supermysig start på nyårsaftons-kvällen, innan vi begav oss hem för en fyrrätters middag och nyårsfirande!

mössman människor runt elddanny kokar lingondricka grilla kanelbullar

Varför vinterbada?

Det sägs att vinterbad är en bra grej och det talas om det minskar trötthet, spänningar och dåligt humör, att folk känner sig mer energiska, aktiva och sunda och att det lindrar smärtan för folk med diagnostiserad reumatism, fibromyalgi och astma – även om inga större forskningsundersökningar har gjorts på ämnet. För min del var det framförallt för att det är kul att testa nya grejer och utmana huvudet och kroppen.

bucketlife och explorista vinterbadar

4 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close