Topptur till Getryggen

25 minuter härifrån och en knapp timme från Åre ligger Storulvåns fjällstation, där vi börjar dagens topptur till Getryggen. Härifrån utgår den kända Jämtlandstriangeln som vi vandrade för två somrar sen – och fjällstationen är ett perfekt utgångsläge även på vintern. Snasahögarna, Sylarna, Getryggen – här finns flera topptursalternativ på vintern!

Det snöade ute när vi satte oss i bilen, och snön yrde när vi kom fram till fjällstationen. Men alla prognoser säger sol, så vi preppar grejer och tar fram skidor. Och yes, fem minuter senare är himlen blå och solen skiner. Bergsväder, så fort det ändrar sig!

Vi hudar på, slänger upp ryggsäckar på ryggen och går upp mot fjället direkt från parkeringen. Getryggen är målet, en enkel topptur i mestadels lavinsäker terräng. Iallafall när man väljer att gå den vägen vi tänker, södra sidan upp. Det finns inga spår att följa, alla är översnöat, men eftersom man i princip ser toppen från fjällstationen och terrängen är säker så är det bara att ta sikte och gå.

Kompass och klocka är givetvis med, som alltid på fjället, men det är enkelt att hitta här. Dessutom ligger fjällstationen högt, så redan efter 100 höjdmeter är vi över fjällbjörkarna och ute på kalfjället.

Det tar oss två timmar upp till Getryggens topp, och när vi kommer upp blåser det riktigt ordentligt. Att skinna av på toppen är inte helt enkelt i stormvindar – stighudarna blåser runt och klistrar ihop sig som en boll. Och det är inte riktigt läge att ta av sig handskar och fixa till heller, köldeffekten är stor trots att det bara är någon enstaka minusgrad.

Vi åker ner strax under toppen, hittar ett puderfält i östlig riktning och får några riktigt härliga svängar innan vi kommer ner till den vindpinade snön. Här är det hårt och inte så fin åkning, men utsikten väger helt klart upp! Strålande sol, Sylmassivet som sträcker sig mot himlen borta i horisonten och hela fjällvärlden framför oss. Så vackert!

Om det tar två timmar upp tar det ca 20 minuter ner, och vi njuter av varje sväng. Väl nere lastar vi in i bilen och går bort mot fjällstationen, det är dags för lunch! Bruna bönor som var dagens lunchmeny kändes….sådär…så det fick bli egengräddade våfflor med hemgjord blåbärssylt och grädde istället. I den mysiga restaurangen med utsikt över fjällen.

Getryggen är en perfekt topp för en enkel (om än fysisk) topptur, ca 650 höjdmeter på drygt 3 km. Med trötta ben, nöjd huvud och nyvunnen energi åker vi hemåt igen – det blir garanterat fler toppturer här!

 

2 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close