Trädgårdsdesign – att välja växter till trädgården – del 3

Dags för tredje inlägget i min bloggserie om trädgårdsdesign, att välja växter till trädgården. Du har din moodboard, du har gjort ditt färgval. Nu är det dags att börja välja växter som passar in. Börja med att kolla vilken zon din trädgård ligger i och få därmed en avgränsning i vilka växter som faktiskt funkar där du bor. Prata med din plantskola, läs massor på internet och be att få råd om du behöver. På Pinterest hittar du mängder av inspiration, t.ex. mina egna pinnar för Växter till trädgården och Home and garden.

Första inlägget handlar om min egen trädgårdsresa – från skiss till bygg, plantering och färdig trädgård och i andra inlägget ger jag mina bästa tips för att skissa upp och planera en ny trädgård.

klematisknopp

Låt det gröna utgöra basen & tänk vintergrönt

Blommande växter i alla ära, men när det inte blommar vill du ju ändå ha en snygg trädgård. Det finns mängder av gröna växter som är riktigt snygga och i all enkelhet gör en snygg rabatt.

Missa inte att tänka på hur trädgården kommer att se ut på vintern, det är ju ändå en stor del av året som är vintermånader. Vintergröna buskar, häckar och formklippta bollar är snygga även när det är som gråast ute och torkade prydnadsgräs är riktigt effektfulla. Hur ser det ut när det kommer snö?

Vad blommar när & glöm inte årstiderna

Växterna blommar vid olika tillfällen och det kan vara trevligt att nästa tar vid när den ena slutar blomma, vissa blommar dessutom flera gånger om de sköts rätt.

Glöm inte bort att planera efter årstiderna. Till våren är det härligt med mängder av lökar och tulpaner, som sedan hinner försvinna när allt annat växer upp och växter med härlig höstfärg är en färgkick i trädgården när allt annat har börjat dö ut. Prydnadsgräs klipps ner på våren så ta med detta i din beräkning, särskilt om du tänker använda dem som insynsskydd.

Kontraster är effektfullt

Blanda och se till att använda konstrasterna. Stora runda blad, små taggiga blad. Spetsiga gräs, runda buxbom. Mörka gröna växter med ljust gröna. Höga med låga. Tänk på färgerna, även här kan du jobba med kontraster men håll dig till den färgskala du har bestämt så får du en bra helhet.

Var ska jag köpa växter?

Många rekommenderar att köpa växter just hos en plantskola då de ska hålla bättre kvalitet än hos t.ex. Blomsterlandet eller Plantagen och det kanske är sant, men merparten av mina växter är från nämnda butiker och det är inte många växter jag har varit missnöjd med. Jag tycker dessutom att de har bra hemsidor med bra, lättförståelig information om växterna vilket är ett plus.

Mina favoriter?

I min trädgård har jag valt att gå i färgskalan vitt, lila och rosa i olika toner, tillsammans med vackra gröna växter. Buxbom och bambu är favoriter som är vintergröna och ej klipps ner efter vintern. Dessutom älskar jag prydnadsgräs i olika former, jätteverbena (klipp ner i tid för att slippa frösådd!), jättedaggkåpa, allium, tulpaner, stäppsalvia, rosor, lavendel, klematis (den vita är Miss Bateman), klättervildvin, höstanemoner, malva, perovskia, eukalyptusvide… Ni ser ju, det finns hur mycket som helst men det är några tips från mig!

På tisdag kommer sista inlägget i min bloggserie om trädgårdsdesign – själva grävandet, byggandet och planterandet av trädgården, häng med!

vårblommor i trädgårdeukalyptusvide i solnedgång flowers-3 miss bateman klematis klättervildvin prydnadsgräs

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close