Trädgårdsdesign & planering av trädgård – del 1

Planering av trädgård är superskoj och trädgårdsdesign är ett av mina nyaste intressen, det är verkligen något jag gärna hade velat jobbat med. Om jag inte hade älskat marknadsföring, fotografering, resa, skriva, jobba med e-handel och sociala medier… Nåväl, trots att den här bloggen främst handlar om outdoor, resor & äventyr och lifedesign jag ska i alla fall skriva en serie blogginlägg om planering av trädgård och trädgårdsdesign, här kommer första inlägget!

Här hittar du alla inlägg i trädgårdsdesignserien:

Vi flyttade in i vårt lilla radhus på sensommaren 2013 och efter det har det skett en riktigt stor förändring på både trädgård och hus. Vi har renoverat tak och fasad, byggt altantak och trall och anlagt en trädgård. Visst, det fanns en gräsmatta på 220 kvm innan, en gräsmatta som bjöd på full insyn till middagsbordet på altanen och som inte var särskilt spännande.

Självklart kan man anlita en trädgårdsdesigner. Det är naturligtvis en budgetfråga, men bara att ta hjälp med rådgivning kan vara tillräckligt bra, då kan du diskutera dina idéer,  få tips & råd och hjälp med val av växter. Jag tror också en trädgårdsdesigner kan hjälpa till med inköpen så att du kan köpa bra kvalitet till bra pris.

Men, för vår del var det aldrig aktuellt. Anledningen var helt enkelt en blandning av begränsad budget, mitt eget trädgårds- och designintresse och känslan av att göra något eget med första huset. Det blev vårt eget spännande projekt – att göra allt från start till slut. Jag älskar ju inredning, färg & form och detta är lite samma sak, inredning fast i trädgården.

Så jag tog en kurs i trädgårdsdesign under hösten, läste, ritade, lärde mig massor, gjorde moodboards, satte färgsättningar, ritade lite mer. Sakta men säkert tog trädgården form på pappret och vi hade en klar bild över hur vi ville ha det. Jag vet inte hur många olika skisser och varianter jag gjorde, men själva resan är ju i sig en stor del av målet!

Våren kom och spadarna togs fram. När vintern var över satte själva byggandet fart! Vi började i maj och grävde bort ungefär 60 kvm gräsmatta, körde mängder av släp fulla med grässvål & jord till tippen, slet med jordlass i ösregn och hämtade lika mycket fräsch planteringsjord. Jag blev snabbt stamkund på både Blomsterlandet, Plantagen och lokala plantskolan, lärde mig hur man planterar på bästa sätt och läste mängder av information om olika växter, zoner & jordmåner.

I början/mitten av juni stod trädgården klar. Jorden var bortfraktad, gräsmattan utbytt mot rabatter. De små jordgubbsplantorna hade börjat växa och en och annan blomknopp hade börjat titta fram. Den nöjda känslan av att ha skapat sin egen lilla plätt på jorden borde alla få känna!

I nästa inlägg skriver jag om hur du skissar & planerar din egna trädgård och ger mina bästa tips & råd från min egen resa, häng med på tisdag!

trädgårdsdesign före- och efterbild

8 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close