Träning inför skidåkning

Favorit i repris! Jag vet att många inte gillar november, men november är ju egentligen en mysig månad med massor att se fram emot – jul med allt vad det innebär, första snön och framförallt skidåkning! Om du inte redan har börjat är det dags att börja stärka upp benen inför skidsäsongen, här nedan har du fem tips på grymma övningar för starka skidben.

Have fun! 

manchestermorgon sälen

151030: Jag tänkte skriva: ni förstår inte hur skönt det är att vara igång med träningen igen och kunna träna inför skidåkning. Men jag ångrar mig, för jag tror ni visst förstår, helt och fullt! Skidsäsongen är snart igång, om så kort tid som en månad flyttar vi till Österrike. Helt galet, tiden går så fort. Kändes som helt nyss vi flyttade till Barcelona!

I alla fall, nu har jag äntligen börjat komma igång med träningen inför skidsäsongen. Core är väldigt viktigt, men här är jag redan stark så mitt fokus ligger på ben & kondition. Löpningen får stå för konditionsdelen, kör mitt eget program men hämtar inspiration av Idas löparvecka för nybörjare.

På gymmet kör jag blandade övningar med fokus ben och njuter av lyxen att avsluta ett gympass i jacuzzin. Hur bra är inte det? (Ja, badmössa och flipflops är måste är, liksom att det är regel på att ha med sig handduk på gymmet. De gillar sin hygien, spanjorerna.) Eftersom vi åker hem över jul och sedan drar till Österrrike blir det sista gympasset idag, sedan går gymkortet ut och det får bli kroppsövningar framöver. Ska bli spännande att få till hela styrkepass utan att ha tillgång till gym!

Innan vi går in på bra övningar måste jag tipsa om att titta in här imorgon, då kör jag igång första dagen i en julkalender ihop med mitt härliga blogg-gäng på Everyday Stories!

Bra övningar för skidåkning

För all benträning, se till att du har koll på knäna & höfterna. Se till att du står rakt, benen höftbrett och att du inte petar ut någon av höfterna. Knäna ska hålla sig över foten genom hela övningen och inte vingla varken ut eller in från den linjen, då är risken att du skadar dig.

Jag brukar också ha en regel att inte gå över 90 graders böjning i benövningar med tunga vikter just för att inte skada knäna, men då har jag också skadade knän sedan tidigare och jag vet många som säger att man kan gå längre än så. Som alltid, se till att lyssna på din kropp och sluta om det gör ont!

Utfall – Vanliga, med foten på en sten, hoppande, åt sidan… Här har du massor att välja på. Kolla in hos Emma för utfallstips!

Knäböj – Finns ju en uppsjö! Nu kör jag dem fritt med vikt i händerna, supersetar med någon annan övning som inte involverar knä.

Excentrisk enbensböj i Smithmaskin – grym för att bygga upp styrka. Excentrisk, du går ner på ett ben och upp på båda.

Enbensböj – ta hjälp av t.ex. TRX om du inte orkar upp ifrån nedersta läget

Skridskohopp – vanliga duger alldeles utmärkt. Eller kolla filmen nedan för tuffare varianter?

jacuzzi

flipflops

7 comments

  1. På riktigt, ska ni flytta dit också? Vilken dröm! Jag har ännu i mitt liv inte kommit iväg till alperna. Tycker jämt att det blir för dyrt i sista sekund, men som skidälskare sen 4 års ålder borde jag ju verkligen pallra mig dit.

    Bra träningstips! Skridskohopp hör till mina favoriter, trots risken för lite vrickningar.

    1. Ja! Det ska bli helt underbart. Känner att man inte behöver låsa sig till att bo på en plats i världen när man kan bo på flera! :D Har inte heller varit i Alperna, så det ska bli extra roligt att se hur det är där. Lovar att uppdatera med massa härliga bilder!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close