5 favoritutflykter kring Åre

Är det något man gör när man bor i Åre är det att vara ute. Och jag älskar det, att ha alla fina fjäll så nära omkring! Men – det är inte alltid man vill eller kan ta sig upp på fjällen, särskilt inte nu på våren när snön smälter och det är blött överallt, i kombination med kalvningssäsong för renarna på fjällen. Här är några favoriter som funkar året runt!

Tännforsen

Tännforsen är Sveriges största vattenfall. Här parkerar du nära fallet, och går genom sagoskogen ett par hundra meter för att komma fram till forsen och fallet. Det finns ett par fina utsiktsplatser, och du kan gå en kort rundslinga för att komma tillbaka till parkeringen. Det finns picknickbord här, perfekt för en fikastund, men ingen grillplats. Tännforsen är fint året runt, särskilt på vintern eller på våren när snösmältningen har kommit igång.

Ristafallet

Ristafallet är det andra stora vattenfallet utanför Åre, och det ligger ungefär en kvart österut från byn. Från parkeringen är det ca 250 meter ner till fallet, som du kan se både uppifrån och nedifrån. Man kommer riktigt nära fallet, mäktigt! Här finns ett fikabord precis vid fallet, och dessutom en jättefin stig som fortsätter utmed forsen som man kan springa eller promenera på.

Ullådalen

Ullådalen är superfin för skidåkning på vintern, härifån kan man både åka längdskidor, göra längre turer på fjällskidor eller topptura. Eller gå på snöskor! Ett mysigt utflyktsmål är Lillåstugan där man äter nybakade våfflor i fin miljö, ca 2 km från parkeringen. På sommaren finns mycket fin vandring här!

Tegeforsen

Tegeforsen ligger som det låter i Tegefjäll strax bortanför Åre, och du parkerar precis vid forsen. Här finns vindskydd med grillplats, picknickbord och fina vyer. Tegeforsen är en populär kallbadplats på vinter, och vi badade faktiskt här på nyårsafton för ett gäng år sen!

Ånnsjön

Ånn ligger 25 minuter västerut från Åre, längst E14 mot Norge. Här finns flera fina vindskydd, och ett fint fågelskyddsområde med fågeltorn precis i sjökanten. På andra sidan sjön ser man Getryggen och Snasahögarna, magisk utsikt över bergen och fint både på sommar och vinter (dock bra med snöskor på vintern)!

Har du fler fina tips? Kommentera gärna, och klicka på hjärtat om du gillar inlägget!

 

 

 

2 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close