Ny föräldraledighet – klart vi ska resa igen!

Att resa under föräldraledigheten, bästa möjligheten! Och yes, så ser planen ut den här gången också, en stor del av föräldraledigheten spenderas på resande fot eller på platser där vi normalt sett inte bor – och vi sticker om ett par veckor!

Ni som har följt bloggen länge vet ju att vi reste runt en hel del under vår föräldraledighet med tiny. Vi vanlifeade i Europa första sommaren, vi körde runt med vanen i Norge i två-tre veckor i väntan på att USA skulle öppna sina gränser efter covid-19…

Resa med bebis

…och sen drog vi till USA & Kanada och körde längs hela västkusten i en hyrd RV under två månaders tid.

Emmi vandring skog Fyrtornet Point Reyes nationalpark Hyrd husbil från Road bear RV i USA Thule Sapling bärstol Death valley Death valley

Efter det väntade en vinter fylld av skidåkning och en vår och försommar fylld av downhill då vi flyttade upp till Åre, och förra sommaren tog vi vanen ner i Europa igen. Här har jag skrivit ett långt inlägg om att resa under föräldraledigheten – hur vi gjorde rent ekonomiskt, vilka regler som gäller för föräldrapenning och barnbidrag osv.

Toppen av Lillsnasen Vanlife och topptursskidåkning med bebis Bada i Byxtjärn Åre

Nu är det semester…och sen drar vi på föräldraledighet!

Tiny är 2 år och 2 månader nu, och vår nya mini är 6 veckor. Snart bär det av till franska Alperna, vi tar vanen ner i juli, börjar runt Annecy. Här kan du läsa om våra sommarplaner!

I augusti drar vi hemåt igen, packar ihop, flyttstädar och lämnar vårt hyrda hus i Linköping, och sen får vi se. Kontraktet på huset är uppsagt, men var vi ska ta vägen är inte helt bestämt än. Om det stressar oss att inte ha något boende i Sverige kvar och inte veta vad planen är? Nej, inte särskilt, det känns mest spännande!

Vi har ju vanen att bo i, och tänker att om vi inte vill resa med vanen så kan vi alltid hitta någon lägenhet att hyra på kusten eller i bergen. Så länge vi kan spendera tid ihop och göra saker vi gillar blir det bra!

Så vad ska vi göra?

Troligtvis tar vi vanen ner i Europa igen, kör österut över Tjeckiens gröna kullar och sen söderut mot Slovenien och Kroatien för att fortsätta vidare mot Montenegro och Albanien. Därifrån kan vi ta färjan över till klacken längst ner på Italien, och köra genom Italien upp igen.

Ett par månader on the road blir det nog – kanske hyr vi en lägenhet eller hus någonstans längs vägen och stannar ett par-tre-fyra veckor på något fint ställe? Det återstår att se! Har du några tips så kommentera gärna!

Jag har varit föräldraledig sedan mini kom i början maj, och kommer vara föräldraledig på heltid iallafall till mitten av november, sen kanske jag börjar jobba ett par dagar i veckan om det passar med jobbet och livet. Mannen kommer att vara helt föräldraledig i 14 månader från mitten av augusti – så under hela vår roadtrip och en stund därefter är vi helt föräldralediga tillsammans.

Efter roadtrippen lockar en månad eller två i sydost-Asien, Bali eller Thailand kanske? Lite sol och bad och palmer och lugn – innan vi satsar på en vinter och vår i Åre igen. Sen finns det drömmar om en månads vanlife på Island, och en sommartur till Lofoten…så mycket att göra! Men det återstår att se vad vi har lust med, och vad vi orkar med – för man ska inte underskatta att resa med två barn, det är ju inte lika enkelt som att resa själva.

Hur orkar ni?

Det är en fin balansgång det där – det som är härligast och drömmigast och ger flest minnen är ju det där som samtidigt är lite jobbigt. Men att pusha och göra för mycket så att bara blir stressigt och jobbigt är inte heller kul, så det gäller att hitta balansen. Vi har massor av planer och tankar om hur vi vill lägga upp resandet under föräldraledigheten, men samtidigt är vi ödmjuka för att vi kanske inte pallar eller har lust, och då finns det alltid en plan B att ta till.

Vi la upp alla planer innan mini kom, för om något ska bli av behöver det planeras, och det är inte lika enkelt att få till med två kids hemma. Så det finns färdiga planer och budgetar för alla olika upplägg, och så väljer vi helt enkelt den planen som passar livet!

Förra gången skrev jag ett långt inlägg om hur det funkar rent praktiskt att resa under föräldraledigheten. Vad gäller med barnbidrag och föräldrapenning? Kan man resa med små barn och hur gör man med BVC och vaccin? Hur delade vi upp föräldraledigheten, och hur gjorde vi rent ekonomiskt för att ha råd med ett drömmigt år på resande fot? Här kan du läsa allt om att resa under föräldraledigheten!

Klicka gärna på hjärtat eller kommentera om du gillar den här typen av inlägg!

 

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close