Min hemlighet till att alltid vara nöjd med livet

I fredags gjorde jag en story till Dreampreneur Society (vår nylanserade online academy & community for entrepreneurial life lovers & power women, <3 till dig som klickar in och börjar följa oss på Insta!) och berättade om mig, vem jag är. Jag skrev att jag nästan alltid är nöjd med livet, för att jag ser till att vara det – och it got me thinking. Varför är det så egentligen?

Jag började tänka kring det där, hur många det är som inte är nöjda med livet som det ser ut – och tycker att det är svårt att veta vad man ska göra i livet. Vad ska man jobba med, vilken utbildning ska man ha, vart ska man bo? Val som helst plötsligt blir väldigt stora och ångestfyllda, för att det finns förväntningar utifrån på hur man bör leva och göra.

Emmi på strand - life design

Jag har bott i många städer (och länder), jobbat på flera företag och bytt både vänner och platser. Jag flyttade till Barcelona första gången 2008, trots att jag precis hade skaffat ett jobb efter min utbildning hemma. Jag och killen tog 1,5 års tjänstledigt för att bo och resa utomlands när vi var över 30 år, hade bra karriärsjobb, radhus, två bilar och husdjur. Att välja vad jag ska göra har aldrig varit ett problem (ni som känner mig vet att jag alltid har tusen idéer så det kan ju vara en issue förvisso, att välja mellan allt spännande man kan hitta på!), men jag har aldrig haft ångest över “stora livsval”.

Och vet du varför? Jo, för att jag inte ser något som definitivt. Jag väljer en utbildning för att jag tycker att den är spännande och för att det är det jag vill göra – nu. Jag flyttar till en stad för att det är där jag vill bo – nu. Jag umgås med vänner som jag gillar, för att jag vill umgås med dem – nu.

Jag har ingen aning om vad jag ska bli när jag blir stor och har väldigt svårt att svara på frågan om vad jag gör om fem år. Men jag har en extremt klar bild över vad som är viktigt i mitt liv just nu. Var jag vill bo det närmsta året, vilka vänner jag vill ha i mitt liv och vad jag tycker är spännande att jobba med. Det handlar inte om att leva kortsiktigt – utan snarare om att alltid ifrågasätta om man gör något för att man fortfarande vill, eller för att man tog det beslutet för ett år sen.

 

Emmi på strand

För oss var det ingen stor grej att köpa ett hus. Det är klart det var mycket pengar och så, men det behövde inte vara perfekt. Det behövde fylla våra behov just då, 2013, och sen har vi ifrågasatt varje år om det fortfarande är här vi vill bo. Vi diskuterar för- och nackdelar, men landar fortfarande i att det är rätt plats för oss, sex år senare. Och den dagen det inte är det längre, då flyttar vi. För det handlar inte om att hela tiden ändra sig och göra nya grejer, utan snarare att stämma av att man fortfarande gillar det man gör och hur man lever.

Vi prioriterar pengar utefter vad som är viktigt och förra året när vi såg över ekonomin valde vi att minska vårt månatliga matkonto och försöka lägga mer på resor. Vara lite smartare i hur vi handlar och lagar mat (inte minst för att minska matsvinn), men också för att ha råd att lägga mer pengar på det vi tycker är verkligt viktigt i livet; upplevelser med de personer vi gillar.

Emmi på strand - life design

Inget är definitivt. Inte boende, inte jobb, inte umgänge, inte intressen. Jag tror att en stor anledning till att jag nästan alltid är nöjd med med livet och hur jag lever är just för att jag hela tiden ifrågasätter. Små val, stora val. Och jag lägger ingen som helst prestige i att göra rätt val som ska hålla forever – screw that, and let’s live as you want right now! Ju oftare man ifrågasätter, ju oftare man ändrar sina val desto lättare är det. Både att ändra tidigare val och att ta nya beslut, för man vet att de alltid går att ändra igen och det blir ingen stor sak.

En av mina största rädslor är att hamna på någon plats i livet och undra “hur sjutton hamnade jag här?”. Att inse att man har levt på ett sätt man egentligen inte ha velat, att man de senaste 15 åren har levt ett liv baserat på andras åsikter och tankar om hur livet “ska” vara. Så jag ser helt enkelt till att det inte blir så, det behöver inte vara svårare än så!

Vad är dina sätt att se till att leva så som du vill?

5 comments

  1. Vilket underbart inlägg!!!
    Jag kommer att spara det. Inför 2020 är mitt ledord – Mitt bästa jag varje dag. Jag skrev om det för ett tag sedan och länkar till det inlägget här nere. Det är inte något världsomvälvande. Det är bara att jag verkligen vill lägga fokus på att varje dag ge mig själv möjligheten att vara mitt bästa jag oavsett vilka förutsättningar jag har.
    Jag känner igen mig mycket i det du skriver. Men man behöver också bli påmind ibland. Tack för dina ord.
    https://litemerarosa.com/2019/09/26/mitt-basta-jag-varje-dag-sahar-gor-jag/

    1. Tack! :) Ja, ibland behöver man bara förstå att om det blir fel så kan man göra om. Oavsett vilket beslut det handlar om! Och vilket härligt ledord, ska bli kul att följa dig!

  2. Älskar det här tänket! Sen jag insåg att inget varar för evigt har mitt liv levlat upp. Uppskattar det jag har mer, vågar mer, står ut med mer.. Mycket bättre helt enkelt.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close