Att resa nu i coronatider & en bildbomb från en weekend i Lissabon

Har ju redan visat en del bilder från härliga Lissabon, men inte skrivit så mycket om det än. Som för många andra har resetankarna legat lite på is, men då jag skulle ner till Lapoint i Ericeira för att jobba så bestämde vi oss för att samtidigt ta en weekend i Lissabon – gillar att passa på när man ändå är på plats och ändå flyger.

Lissabon spårvagn i mörkret

Torsdag morgon tog vi bilen till ett folktomt Landvetter. Om det var pga corona eller om det var för att flyget gick kl 6 på morgonen är svårt att veta, men det var inte mycket folk och i princip alla använder mask inne på flygplatsen. På flyget är mask ett måste, och likadant på flygplatsen i Paris där vi landade och i Lissabon. På Charles du Gaulle kändes det i princip helt som vanligt – mycket folk, många flighter och alla restauranger och butiker var öppna.

Landvetter flygplats corona

Soluppgång över Sverige från flygplan

Tror vi i Sverige tänker på resande på ett annat sätt än vad folk i många andra länder gör – här har det nästan blivit 2020 års “flygskam” att resa utomlands. Jag föredrar att tänka efter själv istället för att endast gå på rekommendationer och ser inget problem med att resa. Det handlar om eget ansvar att hålla avstånd, använda mask där det krävs, tvätta händerna och använda handsprit – och jag tycker nog att folk är betydligt bättre på det utomlands än här hemma.

Charles du Gaulle, Paris, corona

Vi landade i Lissabon på torsdag kväll och passade på att upptäcka staden med utgångspunkt i Baixa där vårt hotell låg. Lissabon är byggt på 7 kullar och även om avstånden är korta är staden extremt kuperad så det tar sin lilla tid att gå runt. Åka buss, metro, Uber, taxi och spårvagn funkar dock väldigt bra! Portugal kräver varken negativt coronatest eller karantän för oss som kommer från Sverige, så det var väldigt enkelt att resa dit. Mask krävs inomhus i butiker, utställningar, när man går in på restauranger osv. – men utomhus eller när du väl sitter still på t.ex. en restaurang behövs det inte.

Lissabon från utsiktspunkt

Lissabon hus

Sardinbutik Lissabon

Lissabon torg

Resfredag har skrivit en superbra guide till Lissabon och därifrån tog vi tipset att under den regniga fredagen besöka Lissabons akvarie. Stort, mycket att titta på och ett kul avbrott mot att bara gå runt i stan. Därefter tog vi en stående lunch i form av bifatas; mackor med marinerat fläskkött från valfritt hål i väggen. Gott, enkelt och smidigt! Som dessert testade vi portugisernas nationalbakverk Pastéis de nata, ihop med croissanter och andra bakverk från vackra konditoriet Confeiteria Nacional som grundades 1829.

Explorista Lissabon

Fika

Lissabon akvarie

Lissabon akvarie utter

pastéis de nata

Mantegaria pastel de nata

Lissabon har många mysiga stadsdelar och måhända att det är turistigt att åka spårvagn runt – men det är smidigt, ett bra sätt att få se saker och vila benen samtidigt och dessutom ganska kul. Här finns mängder av hippa små caféer, brunchställen, restauranger, cocktailbarer osv – bara att välja och vraka! Det är nog just det här som ger mig lust att återvända till Lissabon, finns så många roliga ställen att hänga på!

Lissabon gator spårvagn gul

Lissabon gator

lissabon uteservering

lissabon fasad kakel

cocktails lissabon

Naturligtvis besökte vi också välkända stadsdelen Belém som ligger strax utanför stadskärnan. En lång strandpromenad, vackra gamla byggnader och perfekt att upptäcka på en elscooter! En eftermiddag och två heldagar var ganska lagom för Lissabon i vårt tycke – men som sagt så åker jag gärna tillbaka. Som alltid gillar jag att resa på shoulder season då turisterna är färre, temperaturen svalare och köerna mindre så det kan varmt rekommenderas!

Efter Lissabon åkte sambon hemåt medan jag tog mig de 40 minuternas bilresa till surfmeckat Ericeira. Vårt surfcamp här är himla fint – en nyrenoverad gammal vingård med magisk utsikt över havet, restaurang och bar med grym mat, skate bowl, swimming pool, yoga shala och nice lounger att hänga i. Nu var jag ju här för att jobba och inte som gäst, men det är ändå lika härligt att vara här. Söndagen spenderades i bikini vid poolen i 25 grader och strålande sol och hösten är verkligen magisk om man vill komma iväg en sväng hemifrån.

Foz do Lizandro Ericeira

Ericeira

Lapoint surf camp Ericeira

Ericeira

Ericeira fishermens

Härligt att fylla på med lite sol och värme, nu är jag helt klart redo för höst!

Nu är jag nyfiken på dig, hur tänker du med resande nu i coronatider? Gillar du den här typen av inlägg så klicka på hjärtat eller kommentera gärna!

3 comments

  1. Jag har inga större problem med att resa och blev väldigt sugen både på Lissabon och Madeira, där en annan av “våra kollegor” är just nu (ön kräver dock negativt test, vilket görs på flygplatsen och så får man svar inom några timmar). Hm, Lissabon senare i höst. Kanske vore något. Fint inlägg!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close