Häftigaste dagsvandringen på Nya Zeeland – Tongariro Alpine Crossing

En av de häftigaste dagsvandringarna jag har gjort var Tongariro Alpine Crossing på Nya Zeeland. Jag förstår varför det är en av de mest kända dagsvandringarna i NZ, riktigt mäktig natur och precis så där lagom jobbig. Extra populär är den naturligtvis eftersom området också är känt som Mordor från Sagan om Ringen. mordor i nya zeeland

Vi parkerade på norra sidan och tog sedan en shuttle på morgonen till starten. Eftersom det är en envägsvandring är det smidigt att göra så och vi tyckte att det var väldigt skönt att slippa passa tider och vänta på shuttle när man har vandrat en hel dag, men det går naturligtvis att åka shuttle på andra hållet också.turkos fjällsjö tongariro

explorista nya zeeland dagsvandring

Som tur var hade vi vädret med oss, vandringsleden är väldigt utsatt i alpinmiljö och är det för dåligt väder vill man inte ge sig upp på berget. Dagen innan ösregnade det, men vi hade en dag till godo och kunde vänta in det fina vädret.

Vandringen i sig är inte särskilt tuff, det är bra leder att gå på men visst går det uppför och man bör nog vara normaltränad. Många trappor – upp, upp, upp tills man kommer över en bergsrygg och ner i den gigantiska kratern på en gammal vulkan. På sin högra sida har man den aktiva vulkanen Mt Ngauruhoe, mer känd som Mount Doom från Sagan om Ringen, se bilden nedan.

mount doom

tongariro alpine crossing

Ju längre upp man kommer desto häftigare natur och det märks väl att man går på vulkanisk mark. Den sista biten upp går man på en rykande bergsrygg, man ser hur vita ångor stiger upp ur den varma marken och känner värmen under skorna. Observera att det inte är alls molnigt på bilden ovan – all dimma kommer från vattenånga!

Perfekt plats för en lunchpaus och grymt häftigt att känna hur marken faktiskt är ljummen trots att det ligger snö på andra ställen, se bara hur det ryker ur marken!

turkos fjällsjöar tongariro alpine crossingtongariro alpine crossing

Efter vår härliga lunchpaus drog det in moln och dimma – vår guide hade tipsat oss om att inte vara kvar på berget efter kl. 15 just med tanke på att det skulle dra in väder. Det var inga problem- vi hade gott om tid och regnvädret mötte oss faktiskt först på kvällen när vi hade landat i vår husbil igen.

På vägen ner ser man vackra, turkosblå fjällsjöar, korsar ett stort snöfält och sen bär det av utför. Här vandrar man på en välordnat gångstig som går som en serpentinväg ner för berget. Utsikten är magisk, naturen grymt häftig och här och var kommer stora moln av vattenånga från marken. snöfält vid tongarirotongariro alpine crossing utsikt

En bit ner finns en liten stuga med sittplatser, toalett och lite vindskydd – precis lagom för att vila benen innan sista biten ner. Innan vi når parkeringen går man genom en häftig djungelliknande skog och efter ca sex timmars vandring är man nöjd i kroppen när man väl kommer fram till husbilen igen.

Här hittar du allt du behöver veta om Tongariro Alpine Crossing!

tongariro alpine crossing

Vill du läsa mer om vår månad i campervan på NZ?

8 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close