Äventyrsfavoriter i sommar-Sverige

Jag frågade på Insta för ett tag sen hur många som skulle resa utomlands i sommar – för vi ser ju på jobbet på Lapoint att många, många fler bokar utlandsresor i år. Svaret jag fick var dock att många vill fortsätta upptäcka Sverige, och kanske kör hemester eller svemester även i år.

Sommaren 2020 blev det roadtrip i Sverige för hela slanten, och jag tänkte dela med mig av några äventyrliga favoriter i Sverige!

Klättra Via Ferrata på Skuleberget

Skuleberget vid Höga kusten erbjuder fantastiska vyer över havet, och även om det går att vandra upp till toppen för en fika i toppstugan så är det betydligt roligare att klättra. Här finns Europas största Via Ferrata-anläggning, med leder för både nybörjare och avancerade. Via Ferrata är alltså inte som vanlig klättring, utan du är hela tiden fastknäppt i en vajer som slingrar sig upp längs bergväggen.

Vi testade den enklaste leden när vi var här, den vita leden som på Via ferrata-språk betyder medelsvår. Rolig, inte alltför krävande men inte heller helt enkel. Och dessutom, en fin fikahylla finns på vägen upp! Här hittar du mer information.

Via ferrata Skuleberget Via ferrata Skuleberget

Cykla mountainbike och downhill i södra Sverige på Vallåsen eller Isaberg

Vallåsen ligger mitt på Hallandsåsen, och erbjuder riktigt bra liftburen downhillcykling med fina leder. Här finns dessutom en restaurang, cykeluthyrning, butik  och pumptrack. Dessutom kan man åka ut till havet och bada efter en dammig dag i backarna. Spruffs, V-line och Oua-oua är några favoritleder på Vallåsen. Mer information finns här.

Vallåsen bike park Vallåsen vanlife

Har du vägarna förbi mer inåt landet är Isaberg en toppdestination för cykling – och massa mer! Här finns mängder av fin cykling – från XC-leder till liftburen cykling, teknikbanor och platser för hopp- och droppträning. Isaberg ligger fint vid sjön, och här finns både stugor, camping och massor av aktiviteter. För den som inte cyklar finns äventyrsgolf, höghöjdsbana, hinderbana och rodel så ingen behöver ha tråkigt.

Jag har bara cyklat XC här, och testat på ett par åk i downhilllederna – men hängt desto mer i teknikparken och övat hopp och drop. Superfint ställe, och en härlig plats för en weekend! Här hittar du mer info.

Enduro camp tjejer Isaberg Enduro camp tjejer Isaberg Enduro camp tjejer Isaberg

Kitesurfa på Öland

Öland är solen och vindarnas ö, och det är ofta bra vind för kitesurf. Precis söder om bron hittar du Haga park, en välkänd spot för kiteare med långgrunt vatten – perfekt för dig som ska lära dig. Strax norr om bron hittar du Saxnäs, där Sofia på Öland kiteskola driver sin verksamhet och hos henne kan du också boka en kurs. Här hittar du mer info!

För dig som är lite mer erfaren är det superfint att kitea vid Grönhögen, men det är rejält stenig botten och inget för nybörjare.

emmi kitesurfat kitesurf öland haga park

Vandra i Jämtland

Det finns massor av fin vandring i Jämtland – Åre, Trillevallen, Snasahögarna. Jämtlandstriangeln är en klassiker där man går mellan tre stugor, från Storulvån till Blåhammaren och vidare till Sylarna, eller tvärtom. Ett tips är att skippa stugorna och tälta istället! Många säger att det är väldigt mycket folk som vandrar just Jämtlandstriangeln, men när vi istället valde att tälta så var vi helt själva på magiska tältplatser!

Om du tältar kan du dessutom slå läger, och ta dagsturer eller toppturer utan packning. Skönt att komma tillbaka till uppslaget tält och fixat camp efter en lång dag ute. Om du är ny på fjällvandring så kolla in alla mina tips här – och spara dem till senare!

Jämtlandstriangeln vila Jämtlandstriangeln sjö Tält Hilleberg Nallo 3GT

Paddla kajak & tälta på västkusten

Västkusten på sommaren brukar innebära massor med folk – men om du bara tar dit utanför de vanligaste platserna kan du tälta helt själv ute bland öarna. Se dock till att boka kajak i tid, de tenderar att bokas upp.

För bästa upplevelsen rekommenderar jag att ta med ett tält och göra det till en tvådagarstur. Att slå upp tältet, laga mat utomhus och sitta i solnedgången är ju så mysigt! Det finns massor av fina öar att tälta på som är på lagom avstånd för en dagstur eller tvådagarstur på kajak. Kolla dock upp eventuella naturreservat med tältförbud, ta med dig färskvatten, soppåsar osv. och ta hand om naturen så att platserna du lämnar är minst lika fina som när du kom dit.

Är du ny på kajak kan du boka en dubbelkajak, så att ni sitter två i samma, vilket kan underlätta! För att hyra kajak ligger t.ex. Långedrags kajakuthyrning bra till.

kajak hälsö utsikt från hälsö tjej hälsö

Har du tips på flera härliga upplevelser eller platser för svemester eller hemester så kommentera gärna, och om du gillar inlägget så klicka gärna på hjärtat!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close