Min strategi för att växa mina pengar

Kul att förra veckans inlägg blev så populärt, fick massor av feedback och kommentarer i diverse sociala medier. Privatekonomi är inte helt enkelt – ofta är det dessutom väldigt tråkigt och komplicerat, så jag hoppas att du fick lite tips och råd! Det finns ju massor att prata om här och jag tänkte att jag skulle berätta lite om hur jag tänker med sparande – visst vill man ha frihet, men man vill ju också kunna leva nu!

haga park

Strategi för sparande & såhär sparar jag

Jag delar upp mitt sparande i olika fack, beroende på syfte och beroende på tidshorisont. Om du inte har läst förra veckans inlägg så kolla in här för att förstå hur jag tänker kring ekonomi, frihet och hur jag gör med lönen varje månad!

1. Långsiktig pengamaskin

Jag har ett väldigt långsiktigt pengamaskinstänk, d.v.s. att spara ihop till en stor summa som i sin tur genererar mycket avkastning av sig själv. Ni vet, om man sätter in 100 kr år 1, får 10 kr i ränta under det året, så har man vid starten på år 2 en summa på 110 kr, vilket med samma ränta ett år senare ger dig en summa på 121 kr. Ränta-på-ränta är ett vedertaget koncept som du kan läsa mer om här, och dessutom kan du använda kalkylatorn på samma sida för att se hur det skulle bli om du började spara.

Och nej, jag pensionssparar inte på ett vanligt sätt. Jag ser detta som mitt pensionsspar, vilket ger mig en större frihet att både förvalta pengarna själv och att kunna ta ut dem när jag vill. Givetvis har jag som alla den allmänna pensionen och tjänstepension via jobbet som de flesta av oss har, men jag har inget eget pensionssparande.

Så investerar jag de långsiktiga pengarna

Här sparar jag månadsvis samma summa med 50% i tre svenska investmentbolag, 30% i fyra olika aktier inom fastighet och dagligvaruhandel och 20 % i USA/Asien-fonder då jag vill stabilisera upp min portfölj genom att inte bara ligga i Sverige. En lite “tråkig”, men långsiktig strategi bestående av bolag som jag tror på på en 20-års-horisont. Jag följer med i nyheterna då och då, kollar in årsredovisningar och ibland också kvartalsrapporter – men lägger inte mer tid än så.

Varje månad när jag köper försöker jag titta på vilka aktier som är billiga för stunden, och vilka jag skulle behöva köpa för att behålla balansen i portföljen. Jag förväntar mig en avkastning strax över index, och eftersom jag ligger inne på en lång horisont skulle en börskrasch på ett par tre år inte spela så stor roll då jag inte risker att behöva ta ut pengarna i förväg (det har jag ju en buffert på sparkonto för, se punkt 4 nedan!).

2. Äventyrspengar på mellanlång horisont

Men, det är ju skittråkigt att lägga undan massa pengar för att leva om 15-20-30 år. Jag lägger också undan “äventyrspengar”, med beräkningen att kunna vara helt ledig ett år var femte år, trots att jag fortfarande sparar till pengamaskinen. Var femte år är ju visserligen bara en beräkning och inte någon faktisk plan, men det är en bra buffertsumma för att kunna hitta på roliga saker under tiden man sparar, för det tror jag är superviktigt!

Att kanske kunna ha råd att flytta utomlands om en av oss skulle få en tjänst i något annat land trots att den andra inte har arbetstillstånd, att kunna gå ner i arbetstid, att kunna leva lite bättre om man skulle bli sjuk eller föräldraledig eller att åka på ett crazy adventure!

Eller som här, för att kunna plugga på ett awesome ställe och läsa uppsatshandboken med pjäxor på i solen i Alperna!

pluggar i alperna

Så investerar jag äventyrspengarna

Äventyrspengarna ligger i en “räntetrippel”, tre olika räntefonder med lägre risk och en beräknad årlig avkastning på 1,5-3%. Här vill jag ju ha avkastning, men jag vill ju ändå ha möjlighet att ta ut pengarna om t.ex. fem år så att hålla nere risken är viktig.

3. Årets resor, ny utrustning (kortsiktigt) & värdeminskning på bil

Men fem år, det är ju också länge? Ja, så därför har jag ett par sparanden till! Varje månad lägger jag undan pengar till resor, någon långresa och några kortare resor tillsammans med min sambo. Jag har också ett annat konto för “roliga saker” dit jag månadsvis lägger undan lite pengar och de här pengarna använder jag när jag vill köpa nya skidor, boka en spadag, uppdatera till en ny GoreTex-jacka eller köpa liftkort en vecka.

Jag sparar också ihop med min sambo för att täcka värdeminskningen på bilen – om jag köper en bil för 100 000 kr kommer den troligtvis ha tappat 30 % av sitt värde 3 år senare så för att kunna köpa en bil för 100 000 kr igen så sparar vi varje månad. (Jag hade så gärna varit utan bil när man tänker på vad det kostar, men det är tyvärr inte riktigt görbart)!

Så investerar jag de kortsiktiga pengarna

Resepengarna ligger med hälften på ett sparkonto i min vanliga bank, och med hälften i 10 fonder från olika delar av världen. Bilpengarna ligger i en räntetrippel, precis som äventyrspengarna ovan eftersom de också har en mellanlång horisont, och mitt “roliga saker”-sparande ligger i ett sparkonto på min vanliga bank.

4. Buffert för hus & oväntade kostnader

Utöver mina månadssparanden har jag också tidigare sparat ihop till en buffert för oväntade kostnader för t.ex. hus, som ligger sparat på ett sparkonto med hög ränta.

På det här sättet jag har ett hållbart, långsiktigt sparande. Jag snålar inte, jag har råd att hitta på större äventyr längs med vägen, jag har råd att resa varje år och jag har råd att köpa de saker jag verkligen vill ha. Det innebär inte att jag har massor av pengar – det innebär bara att jag prioriterar mina utgifter och ser till att få mina pengar att växa på ett smart sätt.

Och som alla så önskar jag att jag hade kommit igång med sparande tidigare, men samtidigt är jag supernöjd att jag har gjort det nu iaf – mer frihet, mer äventyr, mer power!

solnedgang öland

Gillar du den här typen av inlägg? Klicka på hjärtat eller kommentera gärna så jag vet vad du gillar!

13 comments

 1. Vad intressant att höra om hur du gör för att både spara och ha roligt under tiden! Precis så resonerar jag med. Jag vill inte, som tyvärr många gör, tänka att “när jag blir pensionär ska jag göra det och det”. Man kanske aldrig ens blir pensionär. Nej, livet ska levas nu! Inspirerande inlägg. :)

  1. Kul att du gillar! Jag tror ju på att leva nu (och sen) så det är ju inte så roligt att tänka att man ska vänta tills man blir pensionär!

 2. Väldigt intressant inlägg! Jag har inte lika mycket långssiktigt sparande . Däremot delar jag upp mina kortsiktiga sparanden i flera olika konton för att motivera mig. Intressant läsning!

  1. Kul att du gillar inlägget. Så länge man hittar ett sätt som funkar för en själv är det ju bra, och att ha flera olika konton motiverar mig också, lättare att se hur långt det är kvar till målet då! :)

 3. Ååh vilket härligt och bra sparande ?? Snor direkt måste bara planera lite mer ? att som familj starta eget och sen skaffa barn är kanske inte det ekonomiskt bästa men man lär sig att prioritera och planera, börjar se ljusningen med att få några kronor över till de långsiktiga sparkontona igen ?? Tack för inspirationen /A

  1. Nej, det kan jag tänka mig, men det finns ju alltid olika skeden i livet när man kanske inte har råd att spara lika mycket. Men allt blir ju enklare med planering och prioritering iaf! :)

 4. Mycket intressant och inspererande inlägg :)
  Jag har inte riktigt kommit igång ännu med mitt sparande med fonder och aktier utan har det mesta på banken då jag känner att jag inte riktigt har koll på hur jag ska hantera aktierna och vad jag ska kolla efter.

  Hur har du lärt dig allt kring aktier och fonder och ränta på ränta? Gått kurser, läst böcker eller självlärd?
  Tänkte om du hade några bra tips? :)

  1. Tack, vad kul att du gillar det! Jag har googlat en massa, tittat på olika bloggar som Hemberg, RikaTillsammans, Avanza, lyssnat på poddar som Prata pengar osv. Man får ta en sak i taget och börja testa med lite pengar som man inte är rädd att förlora. Tänk långsiktigt!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close