Vad var det första steget du tog för att komma dit du är idag? (Mina 5 saker för att få drömlivet!)

Fick ett så himla fint meddelande på Insta för ett tag sen, och frågan jag fick är alldeles för stor för att svara på i ett kort meddelande där.

Vad var det första steget du tog för att komma dit du är idag? Inspireras av din livsstil!

En så stor fråga, så komplicerad och samtidigt så enkel. Ett långt inlägg, men jag tror de flesta av er tycker det är läsvärt om ni tar er tid att verkligen läsa och fundera. Så here it goes:

5 saker för drömlivet (eller iaf ett långt inlägg om hur jag tänker kring life design)!

1. Ifrågasätt, gör aktiva val och gör vad du vill – nu.

En grundläggande tanke i mitt liv är att jag alltid gör vad jag vill – nu. Visst har jag långsiktiga tankar och idéer om vad jag vill göra, jag drömmer stort och har en plan – men det är nu som räknas. Var jag är om fem år? Fråga mig inte, för jag har ingen aning. Vad jag ska bli när jag blir vuxen? No idea. Om jag trivs med livet nu? Ohh yes!

Jag har alltid ett driv framåt, jag är sällan helt nöjd och jag älskar att utvecklas, men jag gör det inte av missnöje utan av upptäckarlust. Jag har aldrig tänkt att min utbildning är vad jag ska göra resten av livet (gud vilken press!), att huset vi köpte skulle vara THE house där vi skulle bo för alltid eller att de drömmar jag har nu kommer vara samma drömmar som jag har om fem år – mina val är inte definitiva.

Det finns så många val i livet som kan vara hur stora och ångestfyllda som helst, för att man tänker att det beslutet man tar ska vara för evigt. Konstigt att man får ångest över beslut då? Nix! Inget är definitivt och allt går att ändra och anpassa, så de där valen behöver inte vara så stora som de kan kännas just då. Blev utbildningen inte vad du hade tänkt dig? Byt. Trivs du inte på nya jobbet? Sök nytt. Är nya huset inte så drömmigt som du tänkte? Det går att sälja igen.

Cumbuco kite parade - svenskarna Emmi & Philip

Jag ifrågasätter ofta, och mycket, och har dessutom gjort det till en rutin att jag och min sambo varje år har en konferens där vi pratar om hur vi vill ha det i livet. Vi frågar oss om vi trivs med våra jobb, om vi verkligen vill bo kvar där vi bor och vilka människor som ger oss energi och som vi vill hänga mer med och hur vi rent ekonomiskt ska nå dit vi vill. För när man ifrågasätter sina mål, drömmar och livet i stort låter man inte något gå på rutin. Istället gör man aktiva val och “hamnar” inte bara någonstans och undrar 10 år senare hur sjutton man hamnade i en livssituation man inte trivs i.

Men – att ifrågasätta betyder inte att man måste förändra. Tvärtom, många gånger inser man att man trivs super i det man har. Vårt hus, som vi köpte 2013 och bara skulle bo ett par år i, har vi varje år valt att bo kvar i för att vi trivs så bra.

Rent praktiskt för mig: Jag har alltid varit intresserad av marknadsföring, och valde att läsa en KY-utbildning efter gymnasiet. Därefter har jag följt intresset mot den digitala marknadsföringen och webb, analyser, mätbarhet och affärsutveckling. Jag har valt tjänster och arbetsplatser utifrån vad som är viktigt för mig för stunden, och eftersom frihet är en grundsten i mitt liv har jag också på olika sätt valt att inte ha samma löneutveckling som jag skulle kunna ha som marknadschef på ett stort bolag för att istället ha roligt, jobba med härliga människor och ett företag och produkter jag verkligen tror på och har passion för och få flexibilitet och frihet i jobbet.

tjej lago buenos aires

2. Ta reda på vad som är viktigt – för dig.

En bra självkänsla är grund till mycket, och även om den som för oss alla sviktar ibland så har jag tränat mig till en stark grund (nix, inget kommer gratis!) där jag väl vet vem jag är och vad jag vill. Jag vet vad som är viktigt för mig, jag vet mina värderingar och jag vet vad jag kan och är kapabel till.

Och jag kan knappast bry mig mindre om vad folk tycker om mina val, om hur samhällets normer säger att man ska leva och hur folk tycker att man ska göra vissa grejer. Missförstå mig inte, det handlar inte om att göra tvärtemot alla andra, utan helt enkelt bara ställa sig frågan om jag tror på det saker jag gör och de val jag tar. Och nej, det är inte heller alltid helt lätt att göra på sitt eget vis – men i slutändan har de flesta fullt upp med sig själva och bryr sig mindre om vad du gör och hur du lever ditt liv än du tror so do it your way!

Vet du inte vad du vill, eller vad du tycker är roligt? Testa dig fram och tänk att du faktiskt inte behöver göra något val. Du måste inte ha en hobby, du måste inte ha stora drömmar – men ta reda på vad du mår bra av just nu och gör mer av det så är du en god bit på väg!

Rent praktiskt för mig: Jag har haft 36 år på mig att förstå vad som är viktigt för mig – men det som är viktigt nu var absolut inte samma saker för tio år sen. Och det är nog det som är nyckeln: vi lär oss längs vägen. Vi testar något, trivs med det och går lite till åt det hållet. Eller testar, inser att det inte alls var rätt och tar en annan väg istället. Och när man har hittat vad om är viktigt och förstår varför det är viktigt är det ganska enkelt att stå emot påtryckningar, andras synpunkter och normer.

Emmi på strand - life design

3. Låt dina drömmar vara din to do-lista.

Drömmar – ett laddat ord som man ser på så himla olika. Har du ingen stor dröm? Don’t worry, me neither! Jag har ingen livsdröm, ingen stor sak jag vill förverkliga i livet – men jag har massor av saker på min to do-lista. Det finns drömresor, häftiga stora äventyr och det finns små upplevelser på hemmaplan. Det finns saker som tar år att planera, och saker jag kan göra på en kväll. Det är upplevelser som får hjärtat att slå lite extra, saker man minns i efterhand. Stora och små.

Och du, håll inte fast vid drömmar bara för att. Bara för att du drömde om något för fem år sen, eller två månader sen, betyder det inte att du behöver drömma om det nu. Du utvecklas, precis som dina drömmar. Så våga släppa de där drömmarna som var sjukt stora förr, men som kanske inte låter lika kul idag – och satsa på nya drömmar och planer istället. Som sagt tidigare: ifrågasätt, välj aktivt och våga släppa!

Rent praktiskt för mig: Jag har en drömbok, och jag fyller på, tar bort saker som inte hjärtat klappar för länge och stryker över det jag har gjort. Att se drömmarna, stora som små, på papper gör det hela lite mer verkligt och att sedan välja ett par av dem och jobba mot i taget gör att du förr eller senare kommer dit.

Jag har t.ex. alltid kört motorcykel, men har sedan 2017 inte haft någon hoj alls och trivs bra med det (trots att jag fortfarande ser motorcyklar som ett intresse). Just nu är det inte det jag vill göra, och det är helt ok. Och om jag har lust att göra det sen igen är det bara att ta upp det då. Inget är som sagt definitivt, och genom att tänka så blir det lättare att se vad som är viktigt just nu.

Och, de stora drömmarna som kan kännas enorma, handlar egentligen bara om delmål. Praktiska saker att lösa, en i taget tills man är där. Det kan kännas sjukt stort att bygga en campervan när man aldrig har gjort det innan – men vi ville och vi gjorde (och här finns en komplett guide för dig som också vill bygga en). Eller att 31 år gamla, mitt i karriär med radhus, 2 kombibilar, 2 katter och 2 motorcyklar i garaget ta tjänstledigt i 1,5 år för att bo utomlands och backpacka 4,5 månad i Asien – men det gick det med. Praktiska saker att lösa, det är inte större än så!

cyklande tjej vid risfält

4. Se till att ha ekonomisk möjlighet att göra det du vill.

En hög lön är inte viktigt för mig – men pengar är jäkligt viktigt. Även om jag gladjeligen väljer bort en karriär med skyhög lön (med motsvarande skyhögt nummer av arbetstimmar) mot mer tid och fler upplevelser så har jag stenkoll på min privatekonomi. Pengar ger mig friheten att göra det jag vill, och alla val jag gör gällande lön, jobb, inkomster och investeringar är väl genomtänkta.

Jag sparar en stor del av min lön varje månad och investerar långsiktigt på börsen – men inte mer än att jag har tillräckligt att leva här och nu. För vem vet vad som händer om 1, 2 eller 10 år? Nu är viktigare än sen – men med det sagt lägger jag sällan pengar på saker jag inte uppskattar. Jag köper gärna ett tält för 10 000 kr om det är värt pengarna, för det kommer ge mig uppleveler och minnen för livet – men att ha finaste bilen, köpa dyra ögonskuggor, shoppa nya kläder varje månad eller äta ute varje dag prioterar jag gärna bort för att kunna ha ett sparande som i längden ger mig en ekonomisk frihet.

Rent praktiskt för mig: Jag älskar äventyr och har kortsiktigt sparande till resor, medellångt sparande till äventyr som t.ex. tjänstledigt och långsiktigt sparande för att kunna få en större frihet längre fram. Här har jag skrivit ett inlägg om hur jag tänker kring pengar och frihet och här finns ett annat inlägg om hur jag rent praktiskt planerar min ekonomi, mitt sparande och mina investeringar, så det behöver jag inte upprepa utan in där och läs om du är nyfiken!

tjej går slackline

5. Prioritera (och skippa slentrianen).

Alla har vi 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 12 månader på året. Alla har vi möjlighet att prioritera våra inkomster och vår tid – kanske vissa mer än andra, men vi kan alla tänka till och välja själva. Låt allt skrivet ovan ligga till grund för hur du vill leva. Vi kan inte få allt och jag tror egentligen inte att någon blir lyckligare av att ha allt heller, utan hitta det som är viktigt för dig och prioritera därefter.

Det går att resa i 4,5 månader i Asien för 75 000 kr, eller så går det att köpa en 10-dagars charter med all inclusive till Maldiverna för samma summa. Det handlar bara om prioritering – inget av det är fel, utan välj det sättet att leva som passar dig. Men, genom att göra genomtänkta val så tror jag att vi blir lite lyckligare.

Rent praktiskt för mig: Jag älskar att resa, och istället för mer lön väljer jag hellre fler semesterdagar. Jag snörar hellre på mig löparskorna när det vräksnöar ute än spenderar kvällen i soffan, för det får mig att känna mig levande. Och jag tar ofta på mig planeringsmössan och projektledarrollen när det är saker jag vill göra – för om det är viktigt för mig gör jag hellre extra jobb, än att hoppas på att någon annan ska ta tag i det med risk att det inte händer. Jag väljer – och jag väljer bort.

Ett långt inlägg, fyllt av högst subjektiva tankar om vad som har tagit mig dit jag är idag. Lycklig (för det mesta, ingen är lycklig jämt!), nyfiken på livet (nästan alltid, finns så mycket att upptäcka!) och med en bra grund i ekonomi, arbetsliv och vänskaper (precis som jag vill ha det just nu!). Och jag tänker att det är väl det som är det viktigaste, hur man själv tycker att man har det och hur man gör för att fortsätta må bra och vara sitt bästa jag!

Vilka tre saker är viktigast för att leva ditt drömliv och hur tänker du kring life design? Jag blir superglad om du kommenterar nedan, delar dina tankar i ett eget blogginlägg, eller klickar på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg! <3

explorista i skidjacka från ridestore

9 comments

  1. Underbara tips och så härligt att du har lyckats skapa dig det liv du drömmer om! Jag håller med dig så mycket i det du skriver och jag tror verkligen att det är möjligt för de allra flesta – bara man vill tillräckligt!

  2. Jag är i ett vägskäl i livet, följa mer konventionella sätt eller gå min egna väg. Att läsa hur du gjort och tänkt gav mig nya synsätt. Tusen tack! 🙏

  3. Kanon trevlig läsning. Siktar framåt efter skilsmässa: Planerar att bygga en camper van för MTB, Kite, surf kajak och skidåkning ock liknande. Skall kolla en del på dina fina tips och beskrivningar.

  4. Hittade denna text för någon vecka sedan, och nu läst den för andra gången! Du säger sjukt mycket kloka saker! Är nära på att ge upp för heltidsarbete och ett liv likt “alla” andra men vet djupt inne i mig att jag kommer att bli en rastlös och sorgsen skäl! Nu fått ny energi! Kan man få denna text mailad till sig!
    /Luc

    1. Åhh vad härligt att höra, tack för det! <3 Har inte texten på mail, men den ligger kvar här på bloggen så om du vill dela den så dela gärna länken. :) Man blir som man omger sig, och det finns många härliga människor att omge sig med om man tittar runt lite. Hoppas du får det som du vill ha det!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close