Let’s make more money! Mina tankar om frihet, sparande och ekonomi

Jag vill uppleva! Åka på äventyr, ha pengar till att köpa de grejer jag vill ha och jag vill inte behöva säga nej till upplevelser. Frihet är ett viktigt ledord i mitt liv och ett ord jag mer och mer jobbar för. En av grunderna till ett fritt liv är definitivt ekonomi – och även om det inte handlar om att vara oekonomiskt oberoende eller gå i pension när man är 30 så behöver vi alla en viss summa pengar för att leva och göra det vi vill. Och let’s face it – pengar ger frihet!

Mitt intresse för privatekonomi vaknade på riktigt innan vi flyttade utomlands. När vi planerade den resan hade vi två motorcyklar, två bilar och en himla massa grejer som vi sålde. Vi hade ju tänkt att komma tillbaka till Sverige någon gång så vi ville inte använda de pengarna att resa för. Vi insåg ganska fort att det var för mycket pengar för att lägga på ett sparkonto med 0% i ränta, samtidigt som det var kortsiktigt så vi ville ju inte tappa värde. Här började jag läsa om fonder och kom vidare in på aktier.

Pengarna från bilar och motorcyklar placerade vi i räntefonder med en placeringshorisont på 2 år, d.v.s. säkra fonder med 1,5-3% i förväntad avkastning (ingen stor chans att pengarna skulle öka och ingen stor risk att de skulle minska, men bättre avkastning än på ett sparkonto).

Jag satte av en liten summa till aktier och började handla kortsiktigt för att lära mig. Ett par hundralappar här och någon tusenlapp där, läste på om bolag och försökte förstår hur aktievärlden funkar. Insåg att aktietips inte var något för mig (när någon tipsar om aktier har de oftast redan nått sin topp), lärde mig att det är betydligt svårare att sälja än att köpa (hej psykologi!) och att det ofta blir överreaktioner på börsen (no shit?!).

explorista campervan

Pengar ger frihet

Jag gillar att tjäna pengar och gör det både genom frilansjobb och heltidsanställning – och jag vill att de pengar jag tjänar ska växa! För när pengarna växer gör det mig mindre beroende av att alltid ha en lika stor inkomst vilket ger ett friare liv. Och som sagt tidigare, det handlar inte om att sluta jobba eller gå i pension vid 30, jag älskar att jobba! Det handlar om att vetskapen om att man har pengar sparade gör det lite lättare att våga starta eget, ta en resa extra, gå ner i arbetstid, köpa den där grejen du har velat ha så länge, säga upp sig för att resa ett år, gå på föräldraledighet osv. – även om pengarna kanske i slutändan inte används.

Har du hört talas om “fuck off-kapital”? Det är sparade pengar för att minska beroende och öka möjligheten att själva styra sitt liv, för att t.ex. kunna bryta med en respektive eller hoppa av ett jobb där du inte mår bra utan att ekonomin ska spela roll. Jag tänker kanske inte på ekonomi i de termerna, men essensen kvarstår – pengar ger frihet.

Såhär tänker jag om intäkter och kostnader…

Jag jobbar både heltid och frilansar – men vill aldrig lägga så mycket tid på jobbet att resten av livet, äventyren, resorna och energin till vänner, träning och vardagsäventyr får lida. Att öka intäkten och tjäna mer pengar är naturligtvis trevligt, men mitt fokus ligger inte här.

Ett av mina fokus ligger på på att hålla nere mina kostnader och att hålla nere kostnaderna är inte samma sak som att snåla – allt handlar om prioritering! Jag har valt att lägga mindre pengar på boende men säger istället aldrig nej till en resa. Att ha ett stort, nybyggt hus är helt enkelt inte viktigt för mig – men det kan absolut vara det för andra. Jag uppskattar inte heller restaurangbesök och äter sällan ute, men lägger utan problem flera tusen kronor på ett bra tält som håller mig torr och varm när jag är iväg på äventyr.

När jag hoppade fallskärm brukade jag jämföra alla kostnader med ett fallskärmshopp, ett par jeans var fem fallskärmshopp och då var det helt plötsligt enkelt att välja bort de där jeansen. Nu för tiden går det med automatik, jag spenderar mycket pengar på prylar av bra kvalitet som håller länge eller på upplevelser för att det är viktigt för mig. Och det är definitivt en win-win: mindre konsumtion ger både bättre ekonomi, bättre känsla och bättre miljö!

Mitt andra fokus är att få de pengar jag har att växa och börjar man titta runt finns det massor av olika sätt, mer eller mindre förenade med risk. Jag gillar tanken på passiva inkomster (vem gör inte det?) och håller ögonen öppna efter t.ex. hus med uthyrningslägenhet. Än så länge är det börsen jag är mest aktiv på, jag har en lång placeringshorisont och tänker att ränta-på-ränta är en bra grej, men skulle inte ha några problem att byta investeringsslag om jag hittar något jag tror bättre på och det öppnar sig en möjlighet.

Och så här gör jag i praktiken!

Jag sätter av en del av min inkomst varje månad och handlar aktier för ett långsiktigt sparande – jag har en färdig portfölj med bestämda aktier som jag tror på på minst en 10-årssikt och köper de som är billiga för månaden. På så sätt behöver jag inte fundera så mycket på om börsen går upp eller ner för stunden, köper man varje månad är risken mindre att träffa toppar eller dalar. Jag har också en lite större buffert på ett sparkonto vilket gör att om börsen skulle gå ner ett par år finns det heller troligtvis inget som kommer att tvinga mig att sälja på botten. Även på sparkonton finns det olika bra sådana; jag använder Santander bank för sparande, bättre ränta än på min vanliga bank men med samma bankgarantiskydd – alltid värt att jämföra!

Jag har också en hel del indexfonder, och fortsätter att leka med de aktiepengar jag satte in för ett par år sen när vi flyttade utomlands. När jag får en förändring i inkomst justerar jag mina utgifter och sparanden. Även om inkomsten är samma som tidigare ser jag varje år över mina kostnader och ser om det är något jag kan minska på eller om det är något annat jag vill spara till.

Månadsbudget

För att kunna ha koll på min ekonomi använder jag Google sheets, ett dokument med tre flikar.

 • En flik för alla mina/våra räkningar utslagna per år och månad.
 • En flik för min månadsbudget med lön, räkningar enligt fliken ovan, sparanden och pengar att använda till nöjen den månaden.
 • En flik med summorna på alla mina olika sparkonton och ISK-konton.

Kontostruktur

Jag har en himla massa olika sparkonton, och säkert lika många ISK – jag gillar att dela upp summorna och ha bra översikt på hur mycket pengar jag har till varje sak.

Exempelvis har jag och sambon ett konto för husutgifter, ett för bilutgifter och ett för matutgifter. Sen har jag några olika sparkonton (bl.a. ett för “roliga grejer” som en ny skidjacka eller en weekend, ett för “årets resor” som t.ex. ett par veckor i Costa Rica eller offpistskidåkning med UCPA, ett för “större äventyr” som våra 4,5 månaders långresa) och ett par olika ISK (t.ex. ett för “ny bil om tre år”, ett för “ny MC” där jag har pengarna från min gamla hoj sparade till nästa gång jag vill köpa hoj, och ett väldigt långsiktigt “pengamaskinskonto” att använda först om typ 20 år) och ett konto för månadens nöjen.

Såhär gör jag när jag får lön

Med kontostrukturen ovan och en tydlig budget med hur mycket pengar som ska var varje månad blir det enkelt att sköta ekonomin löpande. Varje månad när jag får lön för jag över pengar till våra olika konton för utgifter, sätter in pengar på olika sparkonton och betalar räkningar – innan jag till sist för över de pengarna jag ska använda till nöjen den här månaden (samma summa varje månad). Jag använder Avanza för att köpa månadens aktier.

vänner på valsafari i tarifa

Och som med allt annat, ekonomi blir roligare när man sätter igång! Visst kan det kännas lite överväldigande i början – men det blir snabbt kul när man får pengar över för att man skippade att köpa den där tröjan eller säljer den där aktien med vinst. Och framförallt är det väldigt skönt att veta att man har skippat att köpa en massa skräp man ändå egentligen inte ville ha och istället kan boka en resa med vänner utan att behöva räkna så mycket och tänka efter!

Här kan du läsa ett annat inlägg om hur jag praktiskt lägger upp mina olika sparanden varje månad för att ha råd att leva och hitta på roliga grejer både på kort och lång sikt.

Och du, kommentera gärna eller klicka på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg! :)

20 comments

 1. Jätteintressant att höra hur andra gör. Tanken på att göra separata konton för varje typ av utgift var ny för mig – men smart. Har också ett budget-inlägg på g så var kul att läsa ditt :-)

 2. Intressant och bra läsning. Dock håller inte ditt resonemang om du konsumerar mindre och ser det som att det är bättre för miljön men samtidigt ”säger du aldrig nej till en resa”.
  Men annars trevlig läsning!

  1. Tack för ditt svar! Att inte komsumera köp-och-släng-produkter som billiga kläder, mat i take-away-förpackningar, mängder av smink & hårprylar, nya köksmaskiner, hudcremer osv. är helt klart bra för miljön och det var just varukonsumtionen min mening handlade om. Sedan att jag väljer att resa är en annan betydligt större fråga som rör kärleken till världen, miljö, länders inkomstkällor, förståelse för andra kulturer etc., och som i sig inte heller behöver vara dåligt för miljön eftersom det finns väldigt många olika sätt att resa på.

 3. Bra inlägg! Jag försöker också ha struktur på inkomster (och utgifter) men inte lika detaljerat som dig. Har exempelvis inget direkt avsatt för investeringar utan sätter in när jag känner för det. Däremot, direkt på lön, försvinner pengar från lönekontot in på olika sparkonton. Jag och sambon har exempelvis dedikerade konton dit vi sparar varje månad. Ett för bilen, ett för resor och så. Riktigt bra, för oftast har vi “för mycket” pengar på framförallt bilkontot, men då står vi inte och faller en månad om något skulle gå åt helvete.

  Pengar är ingen nödvändighet men jädrar vad skön frihet det är att ha en bra buffert!

  1. Tack! Jag har ju inga riktigt långsiktiga pengar (t.ex. pensionsspar etc.) på sparkonto utan investerar dem, därav gör jag det månadsvis. Men att ha flera olika konton är smidigt, och ibland ligger det “för mycket” pengar på något konto men då kan man ju använda dem till något kul sen om de inte går åt till huvudsyftet. :)

 4. Väldigt pedagogiskt & enkelt beskrivet.
  Jag tycker också att sparandet är kul, men till skillnad från dig så är det ett stort drömhus som hägrar för mig ??

 5. Så himla bra inlägg! Jag är ett stort fan av passiv inkomst :D Hittills har jag inte tjänat så pass bra och regelbundet att jag kunnat spara speciellt mycket, men nu börjar det sakta men säkert att vända (hurra!) och jag har kikat lite på Avanza och deras “Avanza Zero”. Men jag vill ha något som sköter sig själv lite, i dagsläget vill jag själv inte hålla koll och köpa, sälja osv. Jag känner heller inte att ekonomin är så pass stabil än att jag kan pytsa in pengar regelbundet. Skulle vilja ha något där jag lägger in en lite större summa nu och sen får den ligga och gro i godan ro. Tips?

 6. Så intressant inlägg. Jag jobbar som privatrådgivare, och precis såhär vill jag lägga upp det för mina kunder. Jag undrar hur mycket pengar ungefär du köper aktier för varje månad? Eftersom du både köper ”billigt” och stabilt.

  1. Tack Sara! Hur mycket pengar man kan lägga beror ju på inkomst, utgifter och vad man prioriterar i olika delar av livet (vi som är två med inkomst och utan barn kan naturligtvis lägga lite mer) – det jag menar är mer att jag försöker köpa de aktier som är “billiga” för stunden, t.ex. har gått ner sedan föregående månad, men att jag alltid håller mig inom de 8 aktier jag har valt ut att tro på långsiktigt.

 7. Vilket intressant inlägg. Tack för att du delar med dig om dina tankar kring ekonomi. Inser när jag läser dittt inlägg vilken dålig koll jag har på vår ekonomi. Inte så att jag är slarvig, men det är maken som har koll på alla siffror.

  1. Tack! Ja, det är ju ofta så att man inte är så insatt – men fördelen är ju att nu vet du och kan ta tag i det. Jag hoppas att du har fått lite tips & blivit lite inspirerad! :)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close