Avokado-tips

Alltså, avokado. Finns det något bättre grönt?  Tycker det funkar bra till allt ifrån sallad (med hampafrön, bra kombo!), mosad på knäckebröd, i smoothies eller bara med lite salt på som mellanmål.

Ni vet säkert redan att avocado innehåller massor av bra fetter som Omega 3, magnesium, kalium, folsyra, A, B, C & E-vitaminer  och kostfibrer – massor av bra för kroppen med andra ord.

avokado

När är avokadon mogen & vad gör jag med resterna?

Jag tycker oftast att avokadon brukar vara bäst när man nästan tror att den är övermogen. När den är mörk och mjuk är den redo att äta. Jag gillar att köpa fler så att jag har hemma, låt i så fall de gröna, omogna avokadorna mogna i rumstemperatur. Vill du snabba på processen så lägg avokadon ihop med äpplen, de avsöndrar ämnen som snabbar på mognadsprocessen.

Inte i kylen!

Om du bara använder hälften så låt kärnan sitta kvar, stänk på lite citron och lägg i plastpåse där det är lite kallare så att inte avokadon oxiderar och blir gråbrun. Om den ändå blir brun på ytan så skala bort det, resten brukar vara helt ok. Lägg den inte i kylen, avokado får lätt kylskador och blir då brun och får trådar i sig.

Recept med avokado

Avokadopestopasta – visst låter det sjukt gott?

Avokado- och chokladkulor – enkelt, nyttigt godis!

Guacamole – som dip eller till tacos?

Avocado-smoothie – som mellanmål eller frukost

Så här skär du avokado

Enklast skär du igenom avokadon på mitten och delar på den. Ta ur kärnan med en sked (lovar att det är bättre än med kniven!), skär i skivor eller rutmönster och ta sedan en sked och gröp ur köttet.

4 comments

  1. Avokado – fantastiskt! Men svårt att köpa, eftersom affärerna inte har någon koll på när de är mogna eller inte.

  2. Älskar avokado. I alla former! Som smoothie, guacamole, bara som den är, eller mixad med frusen banan och kakao (eller blåbär!)… Problemet är att öppna dem när de är perfekt mogna. DET är en vetenskap värd namnet!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close