Bortglömda lilla vackra Laos

Vem åker egentligen till Laos? Folk åker till Kambodja för Angkor Wat, till Thailand för fantastiska stränder, till Malaysia för djungeläventyr på Borneo, till Vietnam för tågluffande och till Bali för yoga & surf. Men varför har ingen sagt något om Laos?

Laos är en liten pärla, en pärla utan kust. Och det är väl därför ingen åker hit, det hade jag inte heller valt att göra om jag inte hade vägarna förbi. Landet är fattigare, men ändå dyrare att vara i, än sina grannar och det är svårare att ta sig runt. Och så finns det ju inga stränder…

Men Laos är betydligt trevligare. Betydligt mer likt lugna Thailand och gröna Bali än de närmsta grannarna Kambodja och Vietnam. Landet består av fantastisk natur, så grönt och frodigt överallt med vackra vattenfall, floder och berg.

Städerna är renare, här finns trottoarer och även i städerna är det massor av vackra gröna träd, parker, tempel och växter. Stämningen är fridfull, ingen stress och inte en massa tutande fordon. Den franska eran gör sig fortfarande påmind och det finns mängder av caféer med bra chokladcroissanter och andra goda bakverk.

Vi började i den lugna, caféfyllda huvudstaden Vientiane där vi besökte COPE, en organisation som arbetar med att ta fram proteser och annan hjälp åt offer för klusterbomber, sjukdomar och trafikolyckor. Du som följer mig på Instagram har redan sett min lilla kompis därifrån. Tragiskt nog är Laos det mest bombade landet i världen (med orsak Vietnamkriget) och okunskapen gör att de oförstörda bomberna som fortfarande finns kvar ute i naturen fortfarande skördar massor av liv.

Vidare åkte vi med buss till Vang Vieng, den lilla partystaden vid floden som är känd för sin tubing (åka gummiring på floden och dricka sprit, öl och ta droger – också något som har skördat många liv…). Numera är den värsta tubingen förbjuden och det är istället en härlig liten by att ta det lugnt i och hyra moppe för att upptäcka naturen.

Sista dagarna spenderade vi i Luang Prabang, en stad 6 timmar vacker bussresa norrut. Här är det mer turism, mer dyra restauranger och mer ordning. Omgivningarna är vackra, det finns en del utflykter att göra och mer ekoturism – men också massor av vackra tempel och härliga caféer mitt i centrum för den som bara vill ta det lugnt.

Åk till Laos. Upplev den underbara naturen, prata med de härliga människorna. Njut av frisk luft, mysiga städer & underbara utsikter. Du kommer inte ångra dig!

vang vieng blue lagoon vang vieng utsikt vang vieng stor grotta med buddhastaty laos fält och berg utsikt laos vang vieng flod bro i laos riverside vang vieng blommor luang prabang big tree cafe luang prabang laos trappa ormar

12 comments

  1. Kul att höra att Laos fortfarande är “bortglömt” men när jag var där 2011 tyckte jag ändå att det var många turister (kanske inte som Thailand). Hur som helst blev Laos snabb mitt favvo land i asien.

    1. Ja, det är mycket turister – men jag tycker ändå att det är bortglömt eftersom ingen tänker på att “bara åka till Laos”. Ofta hänger det bara med, precis som det gjorde för oss.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close