Besök Gibraltar på en dag

Gibraltar, klart vi måste åka dit när vi bor så nära! Jag har alltid tänkt att Gibraltar är Europas sydligaste punkt och när man säger att man bor söder om Gibraltar hajjar folk alltid till. Men det är sant, Tarifa som vi bodde i under fyra månader ligger ju ännu mer söder ut än Gibraltar. Läs mer om utlandsboende här – under vårt 1,5 år utomlands bodde vi först i Barcelona, sedan på skidort i Österrike, därefter i Tarifa och till sist var vi ute och reste i 4,5 månader i Asien och med campervan i NZ.

Vi tog oss från molniga Tarifa till soliga Gibraltar, parkerade för ca 14 EUR för en heldag på den officiella gränsparkeringen i La Línea (den spanska staden som gränsar till Gibraltar). Man kan parkera billigare på gatorna i staden, men där får man parkera max 6 timmar och vi ville inte stressa. Att köra inne i Gibraltar känns onödigt, det är enkelt att ta sig runt och mycket köer inne i staden.

Efter parkering, solkrämsapplicering och allmänt fix promenerade vi över gränsen och tänk på att inte glömma passet eftersom Gibraltar tillhör Storbritannien. Man går rakt över landningsbanan på flygplatsen och det tog ungefär 20 minuter att gå in till stan där linbanan upp på berget finns. Det går också bussar in till centrala stan och linbanan, men det är roligare att gå!

gibraltar apa utsikt blommande bougainvillea

Äta och shoppa

Gibraltar är en charmig stad, väldigt engelsk och väldigt levande. Restauranger, butiker och fish´n´chips i varje gathörn, musikanter och turister. Mycket kläder, smycken och elektronik till sänkta priser (även om jag i ärlighetens namn inte tror det är så mycket billigare än nätet eller rea hemma) och en del av de stora kedjorna har butiker här.

Det var roligt att strosa runt i stan, ta en fika och titta på folk men vi begav oss snart iväg till linbanan för att ta oss upp på berget. Det finns några restauranger på berget, men bättre är nog att äta i stan innan man ger sig upp. Kanske en klassisk fish´n´chips på välkända Roy´s som ligger inne vid ett av torgen?

Valutan är gibraltarpund och du kan betala med euro, men växelkursen är dålig och jag skulle rekommendera att betala med kort.

Priser – Guidad tur eller bara linbana?

Utanför linbanan står det en hel hög med försäljare som försöker sälja in egna guidade resor och som tyvärr inte tvekar på att ljuga en rakt upp i ansiktet om priser och linbanans väntetider för att sälja in sina guidade turer. Dessa guider står också direkt efter gränspassagen vid flygplatsen.

Hur priserna på guidade turer förhåller sig vet jag inte, men jag tror det är rätt ok i pris och det kan säkert vara ett roligt sätt att upptäcka Gibraltar. Vi hade ju redan bestämt oss för att ta linbanan och sedan gå runt själva, jag föredrar oftast att göra sånt här oguidat och i min egen takt. Linbanan upp inkl. inträden i parken kostade ca 30 pund per person, se aktuella priser här. Observera att det är enkel väg, man går sedan ner genom parken och besöker alla sevärdheter på ungefär 3-4 timmar.

Det var skönt att strosa runt och inte vara beroende av en grupp eller guide, men det är branta vägar och har du problem att gå eller knäproblem är det kanske bättre att ändå ta en guidad biltur. Vi såg inga taxis på berget, så har du väl bestämt dig för att gå ned så får du gå hela vägen.

flygplatsen gibraltargibraltarklippan

Vad får man inte missa i Gibraltar?

Det finns gamla militärtunnlar (the Great Siege Tunnels) och en riktigt häftig grotta, St Michael’s Cave, inne i berget som jag varmt rekommenderar att besöka. Dessutom är det superfin utsikt och man ser lätt över till Marocko.

Tänk på att gå och äta i parken inte är tillåtet – berget är fullt av apor som inte tvekar på att hoppa upp på ryggen och stjäla maten från den turist som trotsar förbudet. Annars är aporna lugna, söta och charmiga att titta på och vid Apes Den träffar du dem garanterat! Här hittar du alla sevärdheter.

Att besöka Gibraltar en dag är verkligen något jag kan rekommendera, roligt att stiga in i Storbritannien för en stund och se allt som staden och klippan har att erbjuda.

Det är så kul att åka iväg såna här dagar – det blir som en liten weekend och det känns som man är ute och reser igen. Att bo utomlands är underbart, men det är ju inte samma sak som att resa. I höst reser vi runt i Asien och Nya Zealand i 4,5 månad och det ska verkligen bli superkul att bara resa igen!

Har du besökt Gibraltar och vad tyckte du?

röd telefonkiosk gibraltar stad apa med bebis skylt utsikt gibraltar apor med bebis grotta i gibraltar grotta gibraltar roy´s fish´n´chips gibraltar tanter i gibraltar gibraltar apor

13 comments

  1. Har ännu inte varit där men om jag ska en sväng till södra Spanien så kommer jag garanterat inkludera Gibraltar. Om inte för apor och fish and chips så bara för att…

  2. Jag har varit i Gibraltar, tyckte det var ett riktigt trevligt utflyktsmål :) Vi åkte en guidad tur med minibuss, tycker inte jag kände mig särskilt lurad (fast vad vet jag om det stämde att de kunde ta sig högre upp med bil än vad man slapp med linbana – vi hade fått gå en bit till fots efter linbanans sista stopp menade han, eller kanske var det så att det högsta stoppet var stängt, minns ej exakt vad han sa). Iaf vill jag minnas att vi betalade ca. samma summa för guidningen som vi hade fått göra för att ta oss upp med linbana och utan guidning. Så pengamässigt var det nog ingen förlust :)

    1. Jag tror de guidade turerna också är bra och de kostar nog ungefär lika mycket, men det som irriterar mig är att de ljuger en rakt upp i ansiktet för att sälja in sina turer. Är det inte bättre att sälja in dem på annat sätt, som att man har duktiga guider och får massa personlig hjälp? :)

  3. Jag var barn när jag var till Gibraltar, så har nog glömt en del från den turen, men minns att jag tyckte det var skithäftigt att promenera in i Storbritannien hips vips när man var i Spanien! :D

  4. För fyra år sedan var jag där. Vi åkte med en guidad tur i en slags privat minibuss. Det var rätt intressant ändå och värt sina pengar tyckte vi. Men Gibraltar är en ganska märklig plats i mitt tycke. Knäppt att plötligt hamna i Storbritannien fast med Medelhavsklimat, och att dessutom behöva gå över en landningsbana när man går in i provinsen.

    1. Ja, guidade turer kan absolut vara bra också. Gillar bara inte att de ljuger för att sälja in dem… Gibraltar är häftigt, ett väldigt speciellt ställe!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close