Redwoodträd, ekorrar och sälar i norra Kalifornien – Roadtrip USA & Kanada – del 5

När vi körde in i Kalifornien möttes vi av mäktiga redwoodträd – här finns massor av parker med redwoods och det är sjukt häftigt att gå runt bland dessa 100 meter höga träd, med stammar bredare än bilar.

Kusten längs Highway 1, Kalifornien Redwoodskog i Kalifornien granbarr Redwoodskog i Kalifornien

Redwoods står emot skogsbränder tack vare sin tjocka bark, och trots att deras rotsystem inte är särskilt djupt klarar de av oväder med hjälp av sina vänner – de binder ihop rötterna med varandra och skapar ett starkt nätverk som håller träden stående. Coolt!

Vi spenderade flera dagar med promenader i redwoodskogar, varje skog är unik och har sin egen touch. Vi passade också på att svänga av från highway 1 till Avenue of the giants – en liten, slingrig väg i skogen, kantad av alla mäktiga, höga träd.

Redwoodskog i Kalifornien, Thule Sapling bärstol motljus i lav Thule Sapling bärstol Redwoodskog i Kalifornien Ormbunke

Precis som i Oregon är kusten här helt fantastisk, och efter att ha stått på en parkering vid havet så körde vi ner till en nationalpark för en löprunda på tredje advent. Vi mötte dykande uttrar på vägen ner, och längs med löprundan såg jag både nyfikna ekorrar och vackra sälar som låg och latade sig på klipporna.

Löpning är inte min favoritträning, men på såna här platser är det skönt. Och det är ett perfekt sätt att upptäcka – gärna tidig morgon i städer, liksom innan staden vaknar. Då är det härligt!

Kusten längs Highway 1, KalifornienElk (wapiti) i Kalifornien Regn över havet

Highway 1, den kända vägen som delvis går mellan Los Angeles och San Fransisco är smal och kuperad. Vi hade nog väntat oss en betydligt större väg, men den här sträckan är som en charmig kustväg hemma och slingrar sig mellan berg, stränder och skog. Ner över floder och upp över klippor.

Kusten längs Highway 1, Kalifornien

Vi stannar till i Mendocino och promenerar runt i den söta staden, tar en bagel på ett café och strosar runt över klipporna med utsikt över stan. Det här är vårt sista stopp innan vi åker vidare mot Point Reyes national park och San Fransisco.

Mendocino, Kalifornien Kusten längs Highway 1, Kalifornien

Klicka gärna på hjärtat om du gillar den här typen av inlägg! 

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close