Det här med yoga

Allså, det här med yoga. Var ska man börja? Visst har jag gått lite yogapass på Friskis, eller något bodybalancepass på Nordic, men att ge sig in i yogadjungeln är något helt annat. Så många sorter, vad är vad?

Jag gillar att träna. Gärna ofta, 2-3 pass i veckan är svårt att hålla, 4-6 pass är lättare. Struliga knän har dock satt stopp för många träningsformer, vilket har resulterat i mycket gymträning. Jag gillar ju gym, men sedan årsskiftet har det varit svårt att hitta den härliga känslan i gymträning, jag har varit lite smått utttråkad. Så det var dags att göra något annat, och min sjukgymnast rekommenderade någon lugnare typ av träning att komplettera rehab och gymmande med – yoga. Jag testade två olika sorter av yoga, men fastnade slutligen för ashtanga vilket är den yogaformen jag nu utövar.

"Yoga is not about touching your toes, it is about what you learn on the way down"

Iyengar-yoga

“Iyengaryogan utmärker sig genom att asanas (yogaposer) korrigeras och underlättas genom flitigt användande av hjälpmedel som klossar och remmar.” – Wikipedia

Iyengaryoga var det första jag testade. Hade svårt att få en bild av var det var, så jag testade ett introduktionspass och gick 3-4 pass av en introduktionskurs. För mig var iyengeryoga för lugn, men inte heller särskilt spirituell. Det kändes mer som gymnastik, efter 1,5 h var jag fortfarande inte svettig nog att behöva duscha och var inte riktigt min grej. Det är säkert en väldigt bra yoga med tanke på att alla positioner justeras till rätta, och att man anpassar väldigt mycket med olika redskap efter sin egna kropp och förmåga – men det var inget för mig.

Ashtanga-yoga

“Ashtangayoga anses vara den mest fysiska och utmanande av alla yogaformer och ger styrka, kondition och flexibilitet. Ashtangayoga utövas i serier av ställningar i ett kraftfullt och ganska högt tempo.” – Asana yogacenter

Ashtangayogan däremot var något helt annat. Jag testade ett prova på-pass hos Josef på Asana Yogacenter och fastnade verkligen för denna typ av yoga. Här gör man samma serie av asanas (ställningar) varje gång i ett högt tempo, riktigt jobbigt och genomsvettig halvvägs in i passet. En nybörjarkurs senare har jag övergripande lärt mig asanas och kommer djupare ner i positionerna, så skönt! Ashtangayoga ger hela kroppen träning, varje lite muskel får jobba och det känns på träningsvärken dagen efter!

Enjoy the journey…

Än så länge kör jag yoga på min kurs, och jag har testat lite grann hemma. Har dock inte riktigt kommit in i hemmaträningen, men ett steg i taget! Kan verkligen rekommendera ashtanga om man vill ha en tuffare fysisk yoga, och kan också verkligen rekommendera Josef på Asana yogacenter som ger yogan en extra dimension med bra instruktioner och härlig inspiration!

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close