En bildbomb från Warszawa

Warszawa, fullt av gammalt blandat med nytt. Östtyskland blandat med västvärlden. Skyskrapor, och fina, färgglada gamla hus. Och sommarvärme, polsk mat och mängder av uteserveringar!

warszawa gamla stan

gammal buss

warszawa gamla stan

Innan vi stack iväg på vår vanlifemånad så åkte jag på en långhelg till Warszawa, en stad jag har hört mycket om men egentligen inte funderat så mycket på att åka till. Kanske för att jag tröttnade lite på stadsweekends och hellre la min tid på att vara i naturen, eller bara för att det är ett relativt nytt resmål och inte lika välkänt som jättarna London, Paris och Barcelona?

Det är smidigt att ta sig till Warszawa och priserna är vettiga. Torsdag eftermiddag satte vi oss på planet från Göteborg, och 1 h och 20 min senare landade vi på Warszawas ena flygplats varifrån vi tog tåget in till Mercure Warszawa Grand där vi skulle bo i tre nätter. Det blev en varm sommarkväll med upptäckande på stan och ett glas bubbel på en uteservering innan middagen.

warszawa cafe

pannkakor till frukost med frukt

warszawa stor park

warszawa charlotte cafe

warszawa gamla stan

För uteserveringar är de bra på! Vi hittade massor av mysiga restauranger, caféer och barer med fina uteserveringar i hela staden. Ölhak med 40 olika sorters öl, mysiga frukostrestauranger där man lyxar till det med ett glas prosecco för 15 kr eller ett glasställe med utsikt över gågatan där man kan spana på turister.

warszawa streets

second hand gatauförsäljning

warszawa cafe på gatan

graffitti

Vi upplevde inte att det var så mycket utländska turister, även om man hörde någon norska här och amerikanska där. Warszawa blev väldigt bombat under andra världskriget, och hela gamla stan är uppbyggd efter en gammal målning – men inte mindre mysig för det. Färgglada hus trängs med mysiga torg – och massor av polska turister.

Shopping hittar du bäst i något av alla köpcentrum, vilket är lite tråkigt. Jag gillar nog bättre att hitta roliga butiker bland restauranger och sevärdheter ute på gatorna. För varma (eller ösregniga) dagar är shoppingcenter visserligen skönt, och så också alla parker som fanns i stan och på universitets bibliotek finns en häftig rooftop garden.

rooftop garden warszawa

växtgång

utställning på vägg

warszawa utmed floden

warszawa utmed floden

 

Jag gillade Warszawa, men inte så mycket att jag skulle åka tillbaka (vilket gäller för 95% av alla städer jag har besökt, med undantag för New York, Barcelona och Venedig). Vi hade 2,5 dagar vilket var helt tillräckligt för att se allt vi ville se utan att stressa och för att upptäcka staden. Om det blir fler weekends i Polen blir det nog Krakow eller Wroclaw som jag har hört mycket fint om!

Har du varit i Warszawa och vad tyckte du?

warszawa by night

warszawa uteservering by night

warszawa by night

 

5 comments

    1. Ja, jag är nyfiken på Krakow, tror att det kan vara en lite mysigare stad eftersom nästan hela Warszawa är så pass ny!

  1. Jag var i Krakow i somras. Mysig stad. Jag gillade det judiska kvarteren bäst med alla sina foodtrucks. Men jag tycker också att det räcker med en helg. Där är väldigt många kyrkor och synagogor. Tillslut ser man inte skogen för alla träd om man säger så. Auschwitz o Birkenau ligger dessutom inom räckhåll vilket jag tycker man ska besöka när man är där.

    1. Tack för tipsen, de tar jag med mig om jag åker till Krakow. Det är ofta så, få städer man vill spendera mer än 2-3 dagar i tycker jag – det skulle väl vara t.ex. NY eller såna stora städer isf.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close