Att bo utomlands

Flera av er kommenterar och frågar om hur det är att bo utomlands, så jag tänkte sammanfatta lite mer i ett inlägg.

För att göra en lång historia kort har jag och min sambo tagit tjänstledigt från jobben hemma, hyrt ut huset och flyttat iväg för att bo utomlands i ett år. I höstas bodde vi i Barcelona, sen valde vi att flytta till en alport i tre månader för att åka skidor varje dag och snart bär det av till Tarifa i södra Spanien för att stanna där över sommaren.

Under hösten läste vi Spanska 1 på internationella skolorna i Barcelona vid Linnéuniversitetet, nu under vintern/våren läser vi Spanska 2 på distans via Högskolan Dalarna. Fler förklaringar hittar du här, här och här.

sunset surf barcelona

Sjukvård, folkbokföring, försäkringar…

Vi är skrivna i Sverige eftersom vi inte har flyttat permanent och vi har kvar vårt hus som vi hyr ut, med hem- och villaförsäkring m.m. Inom EU är det enkelt att flytta, men efter 3 månader (kan vara olika från land till land, men i Spanien är det tre månader) så måste du registrera att du bor i en speciell ort för att få tillgång till t.ex. sjukvård. Detta är inte samma sak som att skriva sig utomlands.

EU-kortet ger dig sjukvård inom EU/ESS-länderna men jag är osäker på hur länge det är giltigt om du befinner dig i ett och samma land.

Kolla upp hur t.ex. din olycksfallsförsäkring gäller utomlands. Se till att skaffa bra försäkringar, det är dyrt men säkerligen väl värt om något händer. Gouda & ERF har olika försäkringar för olika resor, utlandsstudier och utlandsboende och du kan också förlänga din hemförsäkring som endast gäller de första 45 dagarna på resan.

Hur hittar man boende?

Det här är en puck som varierar mycket från land till land. När vi flyttade till Barcelona hade vi ingen aning om var vi skulle bo, vilket kändes lite stressande eftersom vi hade med oss våra två katter (mer om det nedan). Vi kan ju bo tre veckor på hostel, men det hade inte riktigt fungerat med katterna, de behöver mer yta att röra sig på. Men med lite koll innan och full fokus på att hitta boende när vi väl var på plats så löste det sig ganska fort.

Även om det skiljer sig väldigt mycket i pris, standard och hur man hittar lägenheter kan jag avslöja att ledordet är KÄMPA! Ring på allt, maila på allt, maila igen, påminn, fråga, ring! Till sist har du hittat något, jag lovar, men vänta dig inte att bli serverad boende på ett silverfat.

Ett hett tips är att titta på lägenheterna först! Jag vet, man har inte alltid möjlighet – men t.ex. i Barcelona eller andra stora orter så kan man hitta lägenhet på plats istället för att boka något innan. I Serfaus hade vi inte möjlighet att göra så och det gick som det gick…

Att hitta boende i Barcelona

Barcelona är ju en storstad och det är inte svårt att få tag på varken rum eller lägenheter, de flesta hittar du på siter som t.ex. loqou.comEtt rum kostar 350-500 EUR, en lägenhet på 35 kvm runt 650-750 EUR (ofta plus räkningar) och de flesta lägenheter hyrs ut via förmedling där du betalar en månadshyra i avgift, dyrt! Det här blev långt, så läs mer om att hitta boende i Barcelona här.

Vi ringde på allt, åkte runt med metron och tittade på allt ifrån fina lägenheter på 65 kvm i de lugna kvarteren längre bort till 20 kvms sunklägenhet med en övervintrad slacker-surf-fixare med långt hår som mest sa “adelante, adelante” och puttade runt oss i lägenheten. Nämnde jag att man fick klättra ut till balkongen genom ett fönster och att det inte fanns några möbler?

Det tog oss fem dagar att hitta en vettig lägenhet med sovrum + öppet kök/vardagsrum med tvättmaskin, ugn och vanligt kök och badrum på 35 kvm i Barceloneta (mer om Barcelonas områden och sånt du inte får missa när du åker till Barcelona här!) med kraven att kunna ha husdjur, ingen agencyavgift och bo kortare tid än 6 månader.

barcelona piso barcelona piso barcelona piso barcelona piso

Att hitta boende i Alperna, Serfaus

Serfaus, eller vilken vald ort i Alperna som helst, är betydligt svårare. De flesta letar boende via turistinformationen i varje by, mailar en förfrågan dit som skickas vidare ut. Ska man jobba i Alperna ingår ofta boende, men eftersom vi pluggar så finns i princip inget att hyra. Iallafall inte om man inte vill betala 120 000 kr för en lägenhet för tre månader, för det var såna förslag vi fick. Lyxiga hotells kostnad per natt * 92 nätter. INTE aktuellt.

Till sist fick vi tag i en riktigt sunkig suteräng-lägenhet, som man når via husets källare – där vi betalar 700 EUR/mån (inkl räkningar), 70 EUR i städning och 2,6 EUR/person och dag i turistskatt eftersom vi inte jobbar här – totalt 850 EUR för en lägenhet som inte är värd hälften. Jag har tyvärr inga bra tips att ge här mer än att maila på allt. Att komma hit och hitta på plats är inte möjligt, så se till att ha något innan du åker hit!

För att ge er en bild av lyan jämfört med lägenheten i Barcelona så är det mesta här sönder och/eller från 70-talet (med den obligatoriska heltäckningsmattan i badrummet), vi diskar i det läckande handfatet i hallen (nej, vi har inget handfat i badrummet..) eftersom kitchenette-vasken inte är inkopplad vill varken vatten eller avlopp. Toadörren går inte stänga, soffan är bäddad med samma gardiner som hänger i hela lägenheten…jag behöver inte fortsätta va?

serfaus lägenhet serfaus lägenhet DSC_2059 DSC_2058

Att hitta boende i Tarifa

Vi drar vi snart vidare på vårt utlandsboende, till spanska Tarifa längst nere i söder. Här kollade vi lägenheter mestadels via Facebookgrupperna Tarifa Room Mate & Rooms and apartmens @ Tarifa och Wimdu/AirBnB. För Wimdu/AirBnb är ju inte kostnaderna beräknade på att man ska stanna i månader, så det blir oftast lite dyrt om man inte hittar någon som är villig att hyra ut privat istället.

Under försäsongen i april-mitten av juni verkar vara relativt enkelt att hitta lägenhet, sedan i juli och augusti stiger priserna ordentligt när turistsäsongen kommer igång och det blir betydligt svårare. Vi har hittat en lägenhet för 550 EUR inkl. räkningar och Wifi, 1,5 km från stadskärnan och nära stranden – får återkomma med standarden när vi är på plats men enligt bilder ser det fint och fräscht ut, bättre än lägenheterna i både Barcelona & Serfaus, men bilder kan ju bedra…

Hur har vi råd – vi jobbar ju inte?

Vi har sparat. När vi satte målet med att kunna bo utomlands ett år började vi räkna efter och la upp en sparplan. Sedan har vi följt den, sparat mellan 2-4000 kr/månaden per person under flera års tid och när vi åkte hade vi tillräckligt med pengar för att vara borta 12 månader utan att behöva jobba. Visst hade vi kunnat spara fortare, men vi ville kunna leva hemma också!

Vi tar också CSN-bidrag eftersom vi pluggar och har valt att ta 25 % CSN-lån per person för att slippa leva på minsta möjliga det här året vi är borta. Med tanke på att räntan på CSN-lån nu är 0,6 % och summan är liten betalar vi lätt tillbaka den när vi kommer tillbaka igen.

Vi hade planerat att vara borta ett år, men i budgeten hade vi inte räknat med flygresor fram och tillbaka till Sverige – så glöm inte detta! Särskilt inte om flygresorna innefattar fördyrande omkostnader som biljetter för katter, dyrt specialbagage i form av skidor och kitesurfutrustning m.m.

explorista serfausSvårigheter & skillnader

Jag tror att svårigheterna med att bo utomlands är att acceptera skillnaderna. Sverige är ett väldigt välfungerande land och vi är bortskämda med hur smidigt allt fungerar.

Spanien överraskade mig stort. Eller Barcelona ska jag kanske säga eftersom det säkert skiljer mycket från plats till plats i Spanien. Allt fungerade så mycket smidigare än vad jag hade väntat mig och jag blev positivt överraskad.

Det är enkelt att handla med kort överallt – de har t.ex. NFC-betalningar i nästan alla butiker, något som vi inte ens har i Sverige. Taxibolagen kör med pay-in-app, ett besök på akuten tog inte mer än 15 minuter, det är väldigt rent överallt i stan och folk är väldigt vänliga och hjälpsamma… Det ska bli intressant att se hur Tarifa är, se hur det funkar i en helt annan del av Spanien.

Österrike, eller iaf vår lilla alport, är helt tvärtom. Här är allt väldigt krångligt och gammeldags, teknikens under är likom tio år efter här. SIM-korten i butikerna är gjorda för äldre telefoner (inga nano-SIM här!) och att beställa ett SIM-kort från operatörens website kräver antingen ett österrikiskt bankkonto eller österrikiskt kreditkort. Och glöm att försöka prata engelska även om kundtjänstpersonalen kan engelska, de vägrar. Ja, det har hänt flera gånger, även när jag har försökt förklara på tyska att jag inte pratar tyska…

Att lämna tillbaka ett oöppnat paket med felaktigt SIM-kort 5 minuter efter att vi köpte det var tvärnej – dessutom konstaterat från butikschefen med ett hånskratt och ett högljutt “NEVER!”. Betala med kort i butiker och restauranger? Glöm det. Kranvatten till maten i ta-själv-resturangen? Nix. Kranvatten till vinet på en italiensk kvällsrestauran? Bara ett shotglas, ni måste beställa mer vin för att få mer vatten. Nej, Österrike förvånade mig tyvärr helt åt andra hållet.

Man måste lära sig släppa irritation när saker är krångligt, acceptera läget och ta saken därifrån. Det är nog den största svårigheten för många av oss – för de praktiska svårigheterna går ju ofta att lösa.

bengal cat in snow

Flyga med djur / katter

Kostnad för att flyga med katt

Vi har ju med våra två fyrbenta monster på resan. Ja, har man skaffat djur så får man snällt ta med dem, det är svårt att få någon hemma i Sverige att passa djuren i ett år… Att resa med katter går bra. Bil, tåg, buss, flyg – de gnäller lite i början, men tycker mest det är spännande sen. Ja, våra är enkla, vi har alltid åkt mycket bil med dem så det underlättar säkert. Kostnaden varierar, men runt 40-60 EUR per djur enkel väg får du betala för djur i kabinen och du får endast ha ett djur per bur.

Vilka länder får man ta med djur till utan karantän-krav?

Väldigt många länder tillåter att man tar med djur utan att de behöver sitta i karantän, även länder utanför Europa. På Jordbruksverkets hemsida hittar du mer information om hur det fungerar.

Hur bokar man & tar man dem i kabinen eller i lastutrymmet?

Olika flygbolag har olika regler, vissa tar dem i kabinen, andra tar dem i lastutrymme och vissa bolag tar inte katter alls. På vissa bolag kan man dessutom boka in dem direkt när man bokar biljetten (t.ex. Vueling & Transavia), vilket underlättar, annars behöver man ringa kundtjänst och hoppas på att de får plats eftersom flygbolagen oftast bara tar två djur i kabinen per flight. Flygbolagen placerar inte två djur bredvid varandra heller, så det är ingen risk att hamna i djurslagsmål…

Vi har endast flugit med våra i kabinen då de sitter under sätet framöver där du har fötterna, då sitter de i varsin vanlig transportbur med samma max-mått som vanligt handbagage (vissa flygbolag kräver IATA-godkänd bur, kolla upp innan du åker).

Klarar de så lång tid?

Våra resor har gått på 8-10 timmar med transfer via tåg och buss till och från flygplatser, väntetid och själva flygtiden – och det har funkat bra även om de inte har tillgång till toalett. Just detta var det vi var mest fundersamma över, men det funkar bra. De vill inte heller dricka eller äta, utan sover mest hela tiden.

Så funkar säkerhetskontrollen

Ha koppel på. I säkerhetskontrollen får du ta ut djuret ur buren för buren ska scannas. Har du tur kan du få göra det i ett separat rum, har du otur måste du göra det bland allt folk. Detta funkade också bättre än väntat, jag trodde de skulle vara väldigt stressade men det är inga problem alls.

Har ni fler frågor om att bo utomlands? Kommentera gärna så ska jag försöka svara!

11 comments

    1. Lite skratt förlänger livet… Men föreställ dig hur jag försöker allt vad jag kan, och dessutom på tyska för att vara trevlig, men de vägrar ändå prata engelska…!

  1. Det var många väldigt bra tips! :) Vilken underbar katt ni har, så vacker!! Och det där med att överraskas kanske ibland beror på att man förväntar sig en sak och kanske i den överdrivna ändan, t.ex. Spanien som stökigt och “mañana”. Så inser man att det faktiskt kan vara ordning i kaoset också ;)

    1. Ja, visst är han fin? Vi har två bengaler som hänger med runt på äventyr. Förväntningarna gör ju mycket och mycket är i ens egna tankar, helt rätt!

  2. Älskade det här inlägget! Så intressant och bra svar :-) Jag är också himla sugen på att bo utomlands någon gång i framtiden! Och alltså, era katter är så himla fina (hjärtögon)! Hihi :-)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close