MC-semester i Alperna – del 1 av 4

I somras körde vi MC-semester till Alperna och tillbaka, ca 400 mil & sex länder på tio dagar – en grymt rolig motorcykelresa!

motorcyklist på grossglockner

utsikt på grossglockner

Tjusningen med att köra motorcykel är att alla upplevelserna blir lite starkare. Regndroppar som slår mot visiret och den där lunchen som blir så mycket bättre när du får ta av dig alla blöta kläder och ta en lång paus i värmen. Det nyslagna höet längs vägarna doftar sjukt gott, och du känner värmen av solstrålar som tittar fram under en annars mulen dag.

Det är kul att gasa lite extra när vägen svänger, och när det är trafikkö är de flesta vänliga nog att släppa förbi om du kör lugnt och försiktigt. Korta samtal utanför fiket med andra hojåkare, vänliga vinkningar längs vägen.

explorista mctjej i regnställ

Vi tog färjan mellan Trelleborg och Sassnitz och bodde första natten i Stralsund, en stad vi kom till vid 23 på kvällen och inte hann se alls. Next time!

Dagen efter fortsatte vi österut genom Tyskland och vidare in i Polen, en dag fylld med ösregn, polska småvägar, tappade intercom-sändare och kyliga fingrar. Efter 60 mil i ösregn nådde vi tjeckiska gränsen och spenderade natten i staden Liberec som är på bilden nedan, en väldigt vacker liten stad som jag gärna hade haft mer tid i.

Torg i Liberec

Ett glas vin & en pasta på torgets italienska restaurang satt inte fel efter en lång dags körning i fullständigt hällregn. Och intercomen överlevde vilket var bra, det är så mycket roligare att kunna prata med varandra när man kör!

Första gången jag använde intercom var på vår resa genom Patagonien då vi körde 450 mil på 15 dagar. Innan dess tänkte jag att det var helt onödigt, men under den resan visade det sig vara ovärderligt mot långtråkiga vägar.

motorcykel på tjeckiska landsbygden

Vår dag genom Tjeckien bjöd på finare väder, gröna kullar och vackra utsikter. Jag upplevde den tjeckiska landsbygden trevligare och mer iordning än den polska, det märks att det är stor skillnad på ländernas ekonomi.

Två MC-åkare sätter fast sidoväska med spännbandhojåkare vid vägkant

Vi körde in i Österrike, genom staden Linz och tappade en väska i farten vid ett rödljus. Efter en väldigt snabb reaktion från sambon räddades väskan från att bli överkörd av långtradare och både den och sakerna i överlevde.

Väl inne i Österrike bodde vi vid södra stranden på Ebensee och här börjar Alperna trona upp sig. Finally! Prosecco på en mysig bar och en enkel pizza förgyllde den här kvällen.

Ebensee fors i by

ebensee österrike ebensee tunnel

Dag 4 körde vi vidare in i Österrike och gjorde ett besök på världens största isgrotta Eisriesenwelt strax utanför Salzburg. Häftig upplevelse där vi fick gå 1 km in i grottan med levande eld som lyktor – men grottan sträcker sig hela 42 km in i berget!

explorista mc slott på berg mitt i skogen

vägen upp till eisriesenwelt i österrike eisriesenwelt i österrike

På eftermiddagen körde vi vidare mot dagens andra mål, Grossglockner-passet. Vi hade bokat ett hotell mitt uppe i passet, och tur var väl det eftersom vägen upp inte bjöd på några fina vyer, inte några vyer alls faktiskt.

tjej och panorama utsikt på grossglockner

Vi körde mitt inne i molnen på slingriga bergsvägar, det enda jag kunde se framför mig var bakljuset på brorsans hoj 5 meter framför mig och följde honom hela vägen till hotellet. Det var ett mysigt hotell, mitt ute i bergen och efter en middag var det mysigt att sitta vid panoramafönsterna, snacka och lägga planer för morgondagen.

edelweisshutte vid grossglockner bikers point grossglockner bikers point grossglockner

Missa inte nästa del som kommer på tisdag kväll!

11 comments

 1. Har själv tänkt göra en mc resa till Prag i sommar..hur bodde ni? Tält eller hotell? Bokade ni något i förväg?

  Roger

  1. Så roligt! :) Vi bokade på booking.com samma dag eller dagen innan, funkade bra för då blir man lite friare i sin resväg. Tälta hade nog också gått bra, men hotell var såpass billigt (runt 60 EUR) så det var inte värt att släpa med tält.

 2. Hej!
  Ser hur grymt ut som helst! Jag tänkte slå sak i min dröm å äntligen åka ner genom Europa på hoj nästa år. Håller på å förbereder mig nu å kollar dunt på diverse olika sidor om tips å allt som kan hjälpa mig till en bättre upplevelse =) Har du några goda råd/tips?
  Jag kommer defenitivt besöka några av de ställerna som ni vart på! =)
  ha det gott!

  /Josef

  1. Åhh vad roligt, det är himla fint att köra hoj i Europa! Inga mer tips än de ställen vi har varit på som jag har skrivit om, men räkna inte med att köra för långt utan ta hellre tid att kunna uppleva! :)

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close