Höstliv i van bland berg och fjordar i Norge

För en vecka sen lämnade vi huset och nu bor vi i vanen. Ett tag till iallafall, för snart drar vi ju till USA för att bo drygt två månader i en husbil där och uppleva västkusten.

Men tillbaka till Norge, för vårt grannland är så vackert. Jag kan inte prata nog om hur härligt det är att resa i shoulder season eller offseason – samma upplevelser men utan alla människor. Och till och med lite bättre, för vet ni hur fint det är bland alla norska fjordar och berg på hösten, när löven målas guldorange och bergstopparna är pudrade med sockervit snö? När vi reste runt i Nya Zealand gjorde vi det också på offseason, deras vår, och det var helt fantastiskt.

Nu sitter jag i vanen i lilla byn Stryn, med 4G-uppkoppling, runt noll grader utomhus och 22 inne i vanen. Bebis sover i sängen bak, jag bloggar och mannen slösurfar på ipaden. Vi är på väg till Geiranger, om nu vädret vill sig. Många av turistvägarna vi ville köra har varit stängda p.g.a. oväder och svåra körförhållanden, så vi har fått lägga om planerna ett antal gånger. Men det hör väl resandet till antar jag?

Och omvägarna har varit minst lika fina. Vi är i princip ensamma på alla turiststopp och alla fina platser att stå på har vi för oss själva. I förrgår var vi tvungna att vända på en väg och kände oss smått snuvade på konfekten när högfjället i Jotunheimen inte var öppet, och vände lite besviket ner mot fjordarna istället.

Och ett par timmar senare hittade vi en helt magisk plats att stå på – vi var näst intill på havsnivå och hittade ställplats där vi var helt omringade av 1500 meter höga bergsväggar med snötäckta toppar vid en glaciär och sjö. Bara sådär. Inte riktigt det man springer på hemma i Göteborg.

Det är snö också hörni! Jag älskar snö och vi tagit oss ut på fjället för vandring i fluffig nysnö. Med utsikter över fjordar, fårhagar, bergstoppar och glaciärer. Med baby på magen, med ryggsäck på ryggen och med solbrillor på. Ätit äggmackor med varm choklad, Zack har fått se snö för första gången i livet och kroppen spritter av glädje av att bara andats bergsluft.

Vi njuter av Norge ett tag till, sen tar vi nog en sväng in till Sverige och kanske Åre innan vi rullar hemåt för att packa om, städa vanen och styra tankarna, väskorna och benen mot nästa äventyr. Om vi njuter av föräldraledigheten tillsammans? Ohh yes!

Gillar du den här typen av inlägg så klicka gärna på hjärtat nedan och om du orkar, skriv gärna en kommentar!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close