Vanlife med kattunge

I fredags kväll stack vi ut med vanen för första gången på länge. Mission? Att lära vår nya kattunge att gilla äventyrslivet. För jo, det går super att ha med katter precis som man har med hundar, och det går att lära dem en himla massa om man bara lägger ner lite tid på träning.

Pow har varit hos oss i dryga två veckor nu – två veckor av mys och skratt, men också två veckor av träning. Gå i sele, åka bil, vara utomhus, klippa klor, inte leka med händer och inte vara där man inte får vara. Uppmuntran och belöning – och tydliga restriktioner och kraftiga NEJ när det behövs. Att börja tidigt och vara konsekvent tror jag helt klart är en success factor när det kommer till djur.

Vi vill ha med våra katter på äventyr – lika mycket för deras skull och att de ska få ett spännande liv trots att de är innekatter, som att vi vill ha det smidigt med ett liv i frihet trots att vi har djur. Vi vill kunna ta med dem överallt för att slippa vara beroende av kattvakt så fort man vill resa eller åka iväg över en helg. Det är också därför vi har valt en aktiv ras, bengalkatter är kända för att vara nyfikna och lättlärda.

Allt ifrån att kunna åka bil med dem utan problem, till att kunna ta med dem ut i skogen eller på fjället, att kunna flyga och åka buss och att kunna bo i hus, van eller tält. Vår andra katt Zoe har bott med oss i Spanien & Österrike, åkt allt ifrån bil och buss till flyg och tåg – och vi vill kunna ha med Pow på samma sätt.

Den här helgen blev en kort sväng med en natt i ett nollgradigt Göteborg. Vi har lite smågrejer att fixa på vanen, men det var skönt att se att allt funkade som tänkt inför kommande roadtrip norrut och att Pow accepterade vanlife utan några problem. Planen är ju att packa topptursskidor och stormkök, skidkläder och katter och sticka till Sälen, Idre, Lofsdalen, Vemdalen, Ramundberget…eller var nu snön finns någonstans!

Vi har ju dieselvärmare i vanen så vi håller lätt 20 grader inomhus på lägsta effekten när det är nollgradigt utomhus. De timmar på dagen vi är iväg kommer vi troligtvis ha dieselvärmaren avstängd av säkerhetsskäl. Dock har ju dieselvärmaren varit igång innan och det tar ett par timmar innan temperaturen sjunker – men vi har också 12V-värmefilt och tjockt duntäcke till katterna så dem lär det inte gå någon nöd på – de har ju dessutom naturligtvis mat, vatten och toalett i bilen så det är inga problem att lämna dem själva en stund.

Häng gärna med på Insta om du vill följa vår roadtrip norrut efter jul – du hittar mig på @explorista_se!

Och som vanligt, klicka gärna på hjärtat eller kommentera om du gillar den här typen av inlägg!

 

 

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close