Hur är det att vanlifea i Europa i juli & augusti 2021?

Så hur är det att resa i Europa nu? Vi är ju mitt i vår roadtrip med vanen nere i Europa, här är våra erfarenheter hittills.

Tänk på att om du bilar så reser du inte från Sverige till Österrike, utan från Tyskland till Österrike – d.v.s. du reser ju in från ett annat land än ditt hemland, så kolla noga upp vad som gäller från det landet. De flesta länder i Europa är på varandras gröna listor nu, så det är ingen skillnad från de flesta länderna, men ändå värt att kolla.

Tyskland

Tyskland kräver varken vaccin eller test, och det blev två nätter i Tyskland på vägen ner. OBS! Från 1 augusti krävs ett negativt test eller fullvaccinerad för att komma in i Tyskland. Att vanlifea i Tyskland är enkelt, det finns mängder av platser att stå på i appen Park4night och det är lagligt att bo i bilen. Restauranger och butiker är öppet som vanligt, och det krävs ett andningsskydd inomhus (kirurgskydd på vissa delar av landet och FFP2 i andra).

Österrike

Österrike kräver 1 dos vaccin + 22 dagar alternativt ett negativt test för att komma in i landet från de flesta europeiska länder, och med en dos vaccin är vi good to go! Vi behövde dock inte visa något test eller pass vid gränsen vi passerade. Vaccinbevis eller test fick vi däremot visa för att äta på restaurang, även på uteservering.

I Österrike är det svårare att fricampa – i hela Tyrolen är det förbjudet att sova i bilen utanför campingplatser, ganska ocharmigt för oss som gillar att kunna stå ute i naturen. Vi har hittat lite avskiljda platser att stå på ändå, med risk att bli bortkörda eller få böter. När vi hade lämnat Tyrolen blev det enklare.

I Österrike krävs en vignette för att köra på motorled eller motorväg, den köps på t.ex. bensinmackar och kostade i juli 2021 9.5 EUR/10 dagar.

Italien

Italien kräver full vaccinering med två doser + x antal dagar, eller ett negativt test. Det är betydligt enklare med fricampning i Italien där vad jag förstår är lagligt att sova över i bilen, och det finns många platser på Park4night.

Vi har stått över natt på magiska platser i olika pass utan problem – men det är betydligt svårare att parkera van inne i alpbyar som Canazei eller Val Gadena då de flesta parkeringar endast är för personbilar. Munskydd av valfri sort krävs inomhus och sedan början av augusti krävs också vaccinering eller test för att äta inomhus på restaurang.

Schweiz / Lichtenstein

Schweiz kräver varken vaccin eller test, och jag tror inte heller att de har munskyddskrav. Informationen om fricampning är lite blandad, men jag tror iaf att det är enklare än i Österrike. Schweiz kräver precis som Österrike vignette för vissa vägar, den ligger runt 40 EUR och räcker i ett år (går inte att köpa för kortare tid). Lichtenstein går under samma regler som Schweiz.

Fick vi visa några tester?

Trots alla regler kring vad som krävs för att komma in och vistas i de olika länderna har vi inte visat pass, test eller vaccinbevis vid en enda landsgräns, utan det har varit helt obemannat överallt och bara att köra igenom. Österrike var noggranna med vaccin/testbevis när man satt på restaurang.

Fricampning i Europa & Park4night

Att vara oönskad överallt tar ju helt klart bort en del av glädjen med vanlife. Det är synd med alla förbud som poppar upp, jag tror man hade kunnat göra det bra. Med alla förbud i Österrike tar vi hellre vanen över gränsen till Italien och spenderar våra pengar där istället – vilket gör att turistnäringen förlorar intäkter.

Många av oss som vanlifear vill inte stå på campingplatser – det är inte vår grej, det är inte ett alternativ och vi kommer inte göra det även om det sätts upp förbud. Vi vill bo enkelt, fritt och kan vi inte det så byter vi ställe. Men med fricampning så kommer naturligtvis ett ansvar och det är viktigt att vi respekterar viljor, håller rent omkring oss och inte stör eller förstör.

Personligen har jag inga problem att betala en peng för att stå på ett fint ställe som någon tar väl hand om – precis som man gör när man cyklar mountainbike på fina leder som någon idell förening sköter om – men jag är inte ute efter en campingplats med alla faciliteter och inboxade rutor bland husvagnar med staket, lekplatser och restauranger.

Jag förstår att man inte vill ha folk som campar överallt – ställer ut stolar och bord, markiser, grillar och torkställningar och är högljudda till långt fram på kvällen. Men de flesta vanlifers jag känner hänger bara i bilen med en öppen sidodörr – varken markis, stolar, bord eller andra grejer har vi stående utanför bilen och genom att stå på vettiga platser, vara i bilen och inte skräpa ner stör vi knappast någon.

Appar som Park4night är super för oss som vill fricampa – men jag kan också se att de är problematiska eftersom det blir väldigt många vans på samma ställe. Dock, på de platser vi har stått på hittills, har det knappt varit någon annan van eller husbil.

Det blir ju en balansgång det där – finns det mängder av platser i appen att välja på, som i Tyskland, blir det ändå inte många på samma ställe. Men finns det få platser i appen för att man inte vill dela med sig av sina spots blir de få platserna som finns där väldigt överanvända – med negativa resultat i form av nedskräpning, irriterade grannar och förbud.

I Frankrike verkar det vara välkommet att stå med van på flera ställen över en natt (t.ex. på vissa liftparkeringar) så att folk inte står överallt på oönskade ställen, skräpar ner och förstör mark. Det är en bra lösning – fixa platser där det är ok att stå och sätt upp trevliga skyltar som förklarar att man är välkommen så länge man sköter sig, så lovar jag att folk också tänker till en extra gång på hur man beter sig.

Generellt sett tycker jag det funkar bra med fricampning i Europa, och så länge man beter sig vettigt och respekterar lokala viljor osv. så hoppas jag styrande viljor håller med så att vi kan fortsätta fricampa – det är ju ändå mysigaste sättet att roadtrippa!

Hur tänker du kring fricampning?

5 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close