Montera taklucka och fönster i campervan – Komplett guide till att bygga campervan, del 13

Hur sätter man in en taklucka, takfläkt eller ett fönster i campervan? Alla som bygger van kommer förr eller senare till steget att montera en taklucka, takfläkt eller kanske ett sidofönster och det är nog en av de grejerna som är mest läskiga att göra – såga hål i plåten! I det här inlägget tänkte jag gå igenom hur man kan göra, vad man kan använda och lite tips och tricks.

Montera taklucka eller takfläkt i campervan, färdig

Vilka produkter behöver man?

Först och främst behövs en taklucka eller takfläkt. I det här inlägget har jag skrivit om olika takluckor och takfläktar med för- och nackdelar, så om du ännu inte har köpt en så kolla in där. Vi har valt Fiamma Turbo-Vent i båda våra vanbyggen och tycker att den funkar fint, men det finns både billigare och dyrare varianter också. Du behöver också:

 • Taklucka samt skruvar (skruvar ingår inte alltid)
 • En borrmaskin med metallborr
 • En vinkelslip eller sticksåg med metallblad
 • En fil (och gärna dammsugare) för att fila bort metallspån efter sågning
 • Rostskyddsfärg t.ex. Hammarlack
 • T-sprit att rengöra med
 • Penna och maskeringstejp
 • Vulkaniserande butyltejp, vi har använt Roxolid från bygghandeln och tycker att den funkar bra
 • Lim- och fogmassa, vi har använt Tec7 men många använder också Sikaflex och är nöjda med den. OBS! Se till att du använder rätt fogmassa, vi valde fel från början vilket funkade bra i någon månad men sedan började det läcka in.
 • Träreglar och något att såga till dem och skruva ihop dem med för att få rätt höjd på takluckan gentemot innertaket
 • Någon träregel att lägga över taket så att du har något att sitta på när du jobbar, biltaket i sig är inte gjort för att gå på

Hur monterar man taklucka eller takfläkt i campervan?

Börja med att läsa instruktionerna till just din taklucka, och se till att du har alla skruvar och verktyg hemma, det går så mycket fortare när man har alla grejer på plats.

  1. Bestäm först var du ska ha takluckan, och gör gärna en mall i wellpapp eller liknande. Tejpa sedan upp med maskeringstejp runt det tänkta hålet, och rita ut hela takluckan på så att du har streck att följa. Vissa väljer att borra fyra hål i de tänkta hörnen och såga mellan dem, men vi tyckte det var enklare att följa en linje.
  2. Mät hur tjock takluckan behöver vara (de är gjorda för att kunna passa olika tjocklekar på tak, så mät vad som passar mot ditt innertak) och bygg sedan en ram av ihopskruvade träreglar.Ram till taklucka i campervan
  3. Borra sedan hål i taket med en metallborr. Vi satte vårt hål strax innanför linjerna och sågade sedan ut mot linjen. Maskera gärna taket med plast eller papp innan, eller om du inte gör det: se till att vara supernoga att du får bort alla små metallspån och flisor som annars ligger och rostar på taket. Att dammsuga taket efteråt kan vara ett tips.
  4. Dags att börja såga, använd en vinkelslip alternativt en sticksåg med metallblad för att såga ut själva luckan. Bilden nedan är när vi sågade ut för luftintaget i dörren, men det är samma koncept som att såga ut för takluckan, borra ett hål i mitten, stick ner sticksågen och såga ut till kanten och fortsätt runt. Tänk på att få rätt mått i hålet, hellre någon millimeter för stort än för litet för om hålet blir för litet och du måste trycka fast luckan är det lätt att den hamnar snett.sticksåg ventilationshål
  5. Fila rent sågkanten med en metallfil, dammsuga och rengör med t-sprit. Måla sedan kanten med rostbeständig färg, t.ex. Hammarlack och vänta någon halvtimme tills det har torkat.Dammsugar taket vid montering av takfläkt i campervan
  6. Sätt sedan fast butyltejp runt hålet. Om taket är vågigt, d.v.s. högre på vissa ställen än på andra runt hålet så se till att fylla upp med butyltejp så att kanten blir rak.  Butyltejp runt hål för taklucka i campervanbutyltejp
   Butyltejpen tätar genom att den trycks samman och ut när man skruvar fast takluckan mot tejpen och metallen.

   Om du sätter takluckan där taket är väldigt räfflat kan du köpa ilägg till räfflorna för att lättare få det tätt och slippa använda en miljon lager av butyltejp, vi köpte våra från något ställe på Amazon.
  7. Foga med Tec 7/Sikaflex i takluckans spår, sätt luckan i hålet som den ska vara (tänk på att gångjärnen på luckan ska vara framåt, läs i din manual). Be någon att hålla träramen runt takluckan på insidan och skruva sedan fast takluckan uppifrån taket med skruv genom plåten och in i ramen. Avsluta med att foga runt om kanten.Fiamma Turbo-Vent montering
  8. Om du har en takfläkt så dra fram el och koppla ihop takluckan med elsystemet.
  9. Montera sedan resterande del av takluckan från insidan.
  10. När fogen har härdat, vattna bilen rikligt med en vattenslang över taket och se till att det inte läcker in någonstans.

Hur monterar man fönster i campervan?

Att montera sidofönster i campervan följer ungefär samma princip som att montera taklucka, men läs igenom instruktionen för din taklucka. Börja med att knacka bort ev. stöttor på insidan med ett stämjärn istället för att såga bort dem, de sitter bara med ett par fästpunkter så det går bra att knacka bort dem!

Knacka bort stöttor för montering av sidofönster i campervan
Följ sedan guiden ovan steg 1-5. Ett tips när du sågar större fönster är att inte såga hela vägen ut till hörnen till start utan såga alla sidor först och avsluta med hörnen, då hänger plåten kvar mer stabilt, fladdrar inte och det blir enklare att såga. Det kan vara bra att såga från utsidan för att se att fönstret hamnar rakt, och att hellre göra hålet någon millimeter större så att du kan justera det i våg.

Ram till sidofönster i campervan

Montera sidofönster i campervan med sticksåg

När du är klar med steg 5 så fortsätter du montera fönstret. Fönster monteras inte med butyltejp, utan de har en egen tätlist och innanför den fyller man på med rikligt med fogmassa (samma som för takluckan). Man trycker fast fönstret från utsidan så att det limmar fast med fogmassan, sedan sätter man fast träramen mellan ytter- och innerdelen av fönstret och skruvar fast det från insidan så att skruvarna går vid sidan av träramen. Du behöver inte heller foga runt fönstret på utsidan utan den enda fogmassa du använder är den du lägger innanför tätlisten.

Tänk på att inte dra alltför hårt när du skruvar, utan börja med att fästa alla skruvar och sedan dra åt i ett kryssmönster för att få fönstret att täta jämnt mot plåten. Samma sak här – låt fogmassan härda och skölj sedan med vattenslang för att se att du har fått allt tätt.

Good luck och hoppas att guiden har hjälpt dig!

Ny på Explorista?

Välkommen, lär känna mig och bloggen här!

Komplett guide till att bygga campervan – alla delar:

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

Kommentera gärna, eller klicka på hjärtat under inlägget!

29 comments

 1. Hej
  Tack för utmärkta guider för bygge av Campervan.
  Jag undrar lite hur det är med Besiktningen och vilka (om några) tillstånd man behöver för att montera fönster i nyare bilar (2013) både för registreringsbesiktning och vanlig besiktning?.
  Jag har en VW T5 och tänkte montera fönster och en liten takfläkt, typ biltemas solcells drivna men skulle vilja ha en med termostat eller iallafall en som inte går hela tiden ( man glömmer ju lätt att stänga av dem) Har ni någon fläkt som ni skulle kunna rekommendera?

  Tack på förhand.
  mvh Johan

  1. Hallå & tack! Jag tror inte att det är några tillstånd eller likande som behövs, men jag är inte säker. Man kan ju förmodligen inte göra vad som helst, men jag tänker att fönster gjorda för husbilar nog inte är några problem att sätta in, precis som med taklucka där man också tar hål i plåten. Har skrivit ett helt inlägg om ventilation och olika takfläktar, vi använder Fiamma Turbo-vent och tycker att den funkar bra, dyrare än biltema men billigare än Maxx-fan. Lycka till!

 2. Hej! Kul att få följa hur ni bygger om er bil! Vi har en liknande bil som vi håller på att bygga om och vi letar efter ett lämpligt fönster till bilen. Vad har ni använt för fönster och var har ni köpt det? Tack för inspirerande läsning! Nina

  1. Spännande! Vi har ett Dometic S4-fönster som vi köpte begagnat, men det finns nya att få tag i hos butiker som säljer husbils/husvagns-tillbehör. Lycka till med bygget! :)

 3. Hej! Vilken fantastisk blogg, superkul och informativt att läsa!
  Jag är själv i tagen att införskaffa i Peugeot Boxer och har några frågor som du/ni kanske kan besvara.

  1. Är ni nöjd med bilen eller finns det några nackdelar som uppdagats efter hand som man bör känna till?
  2. Jag är sj 184 cm lång och vill gärna kunna stå raklång efter all isolering är gjord. Vad fick ni för höjd i skåpet efter att ni isolerat/byggt golv osv.
  3. Ang köldbryggorna. Fäste ni reglarna med skruv genom Armaflexen eller satte ni bara Armaflex fram till sj regelinfästningen?

  Tack på förhand!

  MVH // Kalle

  1. Hej! Inlägget är precis uppdaterat så det är inget nytt som vi skulle ändra på. Höjden i skåpet vet jag inte, men min sambo på 181 cm står raklång utan problem iaf. Yes, reglarna fästes med skruv genom Armaflexen för att slippa köldbryggor.

   Lycka till med ditt byggt och hoppas att mina guider hjälper dig!

 4. Hej!
  Är det samma tänk med butyltejp och sikaflex/tec7 vid montering av luftintaget? Gjorde ni som en träram även för detta liksom för fläkten?
  Angående butyltejp verkar det vara rätt ovanligt med så bred tejp som ni använde. Tror ni det spelar någon roll om man använder sig av en som bara är 20 mm bred?

  Med vänlig hälsning

  1. Luftintaget limmade jag bara fast med Tec7 på utsidan, sen har vi en stängningsbar tallriksventil som sitter mot plywooden på insidan av dörren men de hänger inte ihop. När det kommer till butyltejp gäller det nog bara att hitta någon som är bred nog för luckans kanter. Lycka till!

 5. Vilket märke och och modell har ni på lilla takfläkten över duschen? Är det en Power Vent från Carbest?

  1. Hej! Nej, det är bara en taklucka och den är från Fiamma, 28×28 cm. Kan inte rekommendera den dock, dålig konstruktion för montering. 😔

 6. Hej igen och tack för svaret. Fungerar det bra att bara ha en taklucka utan fläkt i duschen eller hade ni hellre monterat en fläkt?

 7. Tack för en toppen beskrivning! Är i vanbygge just nu och jisses, de är en djungel. Var hittade ni era fönster och vill du länka till vilket ni valde som är på bilden?

  1. Tack! Vi köpte dem begagnade faktiskt, så jag tror inte de finns nya i den modellen nu men finns säkert på husbils/husvagnshandlare och tillbehörsshoppar att få tag på!

 8. Hej! Tack för denna och de andra guiderna. Jättebra stöd för vårt bygge. När det gäller butyltejpen, hade den lim eller häftar den bara i sig själv? Hittar inte vulktejp med lim … Tack för tips!

  1. Hej! Det är ju en tättejp och fäster i sig själv så att säga. Tanken är ju inte att det man tätar med butyl ska limmas fast, utan man ska kunna ta bort det igen så det är ju inget lim. Det finns massa också om det är löttare att hitta. Lycka till!

 9. Letar dess ilägg för tackräfflor men hittar ingenstans, ni minns inte vad de har för produktnamn, hittar dem inte på nätet

 10. Hej!
  Takk for nyttig info!! Har hatt bobil i 3 år, men vil nå dra free life litt lenger. Motorcykel er en lidenskap, og jeg vil gjerne ha med meg en cykel og en tråcykel også. Det blir jo umulig med en normal bobil. Ser nå på en lang 96 til 2001 modell Merc Sprinter som utg punkt for en alltiett camper van. Tror jeg leste om firmor i Sverige som hadde sppecialiserat sig på ombygging och utstyr til camper vans….også firmor som tog på sig hela arbetet. Har du nåra tips Emmi???

  1. Hej! Har tyvärr inga tips på firmor som bygger om då jag alltid har gjort det själv, men du kanske kan få tips i Facebook-gruppen Vanlife Sverige? Lycka till!

 11. Hej,

  Bör man sätta fönster och taklucka på plats innan väggar/tak eller är det vilket som?

  Mvh

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close