Hyra husbil/RV i USA – hur gör man och hur funkar det?

Att hyra en RV/husbil och resa runt i USA, hur funkar det egentligen? Vad hyr man en husbil i USA, och hur gör man?

Vi tog ju föräldraledigt med vår 7 månader gamla son och hyrde en RV i USA i höstas. November till januari spenderade vi i Kanada och USA, en 2.5 månads roadtrip längs hela USAs västkust – en riktigt häftig resa som du kan läsa mer om under taggen Roadtrip USA här på bloggen. Här är våra erfarenheter!

Hyrd husbil från Road bear RV i USA

Hur funkar det att roadtrippa i USA?

Att köra en så pass stor bil är lite krångligt, även i USA, men vägarna här är bra och det gick ändå ok att parkera på de flesta ställen. Det finns ofta RV-parkeringar utanför matbutiker, restauranger osv. Men – jag är glad att vi åkte på lågsäsong. Jag kan tänka mig hur det ser ut under högsäsong, med RVs överallt och svårt att få plats på vägfickor, vid sevärdheter osv.

Att hyra en RV för att roadtrippa i USA känns absolut som det bästa alternativet. Man kan laga mat, har säng och toalett i bilen, kan köra var man vill osv. Att hyra hyrbil och bo på hotell funkar ju ett par veckor, men jag skulle nog bli galet trött på att välja restaurang, boka hotell, packa upp och packa ner varje dag i 2.5 månad!

Var kan man bo med husbil, kan man fricampa eller är det campingplats som gäller?

Fricampa med RV i USA

För fricampning är det är olika lagar i olika stater och olika städer, så det är inte helt lätt att förstå vad som gäller. Vi använde appen iOverlander, som hjälpte oss massor för att hitta fricampingplatser, gaspåfyllning, tvätterior osv. Oftast var det kanske inte helt lagligt att stå där vi stod, men det kändes som att polisen hade överseende om man stod en natt – så länge man inte stod vid förbudsskyltar, stod på en vettig plats och inte bredde ut sig eller skräpade ner.

Vi bodde på magiska platser längs Highway 101 och Highway 1, precis vid havet. Många av dem låg också precis vid vägen, så mer eller mindre vägljud fick man stå ut med.

Roadtrip längs Highway 1 längs Kaliforniens kustMendocino, Kalifornien

Batterikapacitet för fricampning

Det är värt att tänka på att batterierna i bodelen på en RV inte är särskilt stora, och amerikanska RV’s är inte heller byggda för att vara särskilt energieffektiva. Därför har de flesta RVs en extra inbyggd generator, som man startar inifrån bilen med en knapp, för att kunna ladda upp bodelsbatterierna.

Uthyraren rekommenderar att man kör generatorn/bilen 2-4 timmar per dag. Givetvis mer när det är kallt ute, och mindre när det är varmt – det är framförallt värmaren som drar batteri. Vi upplevde att man nästan alltid behövde köra generatorn 2-3 timmar/dag så sent som möjligt på kvällen för att batterierna skulle hålla bra över natten, och då snittade vi kanske runt 10 grader utomhus på natten.

Campingplatser för RVs

Campingplatser, eller RV parks, finns i alla prisklasser, ofta är State parks ganska prisvärda – från 25-50 USD/natt för en elplats med inkl. dusch, toalett och påfyllning/tömning. Vi upplevde att State parks i Washington och Oregon var bra och prisvärda, medan de i Kalifornien var väldigt dyra och aldrig inkluderade varken el eller tömning/påfyllning.

Vissa campingplatser kräver att bilarna är nyare än xx år, eller att det inte bor barn i bilen (t.ex. i Las Vegas), så det kan vara bra att kolla upp.

Death valley explorista

Behöver jag annat körkort för att köra en RV i USA?

Det är lite oklart. Motormännen rekommenderar att man har internationellt körkort för att köra bil i USA, men i och med att det bara är en översättning av ett svenskt körkort (som nog ingen vet hur det ser ut ändå) så tror jag ingen hade brytt sig om man hade blivit stoppad.

Våra B-körkort räcker ju endast upp till 3.5 ton, medan USAs motsvarande körkort har en betydligt högre vikt, och vi resonerade så att det ju är USAs viktgränser för personbilskörkort som polisen där går på, så det borde gå bra med svenskt personbilskörkort för bilen vi hyrde.

Var hyr man en RV/husbil i USA?

Vi tittade på massor av hyrbilsfirmor innan vi bestämde oss, både i Kanada och USA. Från början ville vi hyra en campervan, men de är väldigt svåra att få tag på i USA och även om de är vanligare i Kanada var det också betydligt dyrare att hyra där. Efter att ha jämfört många RV-uthyrare så landade vi på att hyra hos Road Bear RV, som var betydligt billigare än de andra bolagen.

Under resans gång hade vi lite strul med ett läckande fönster och batterier som inte riktigt var på topp, men kundtjänsten är väldigt bra att ha och göra med och de smågrejer vi fixade längs vägen fick vi ersättning för så snart vi kom tillbaka. Dessutom krockade vi med en hjort som förstörde en frontlykta och repade dörren, och råkade riva sönder lite laminat på ett skåp i bilen men det löstes också väldigt smidigt. Vi skulle absolut kunna hyra av samma firma igen.

Thule Sapling bärstol 2021

Vilken RV ska man hyra?

Det finns olika klasser av RVs i USA, vi hyrde en C-klass som var ca 8 meter lång, 2.65 meter bred och 3.5 meter hög. Detta var den minsta bilen vi kunde hitta – alla andra var större eller dyrare. B-klass är storleken större än dessa, ofta med slide outs på sidorna av bilen, och A-klass motvarar ungefär en buss i storlek.

Om man vill fricampa finns det ofta gränser i städer på att det är ok med bilar under 22 fot och en viss höjd, men om man ska komma ner till den storleken behöver man hyra en campervan.

Bilbarnstol och babyskydd i RV i USA?

Det är inte samma regler för bilbälten i USA som i Sverige, och oftast finns bara två platser med trepunktbälte fram. Det går inte att slå av airbag och du får inte ha barnstol i framsätet. Sätena bak är i bilens soffdel och har bältena fastsatta antingen i träkonstruktionen för t.ex. soffan, eller bultade i golvet. Där är det endast midjebälten, vilket inte känns så säkert, men som tyvärr är det enda som finns.

För barnstol/babyskydd behöver du en stol som är godkänd i USA, och det är oftast inte de svenska stolarna, så vill du följa lagen så behöver du köpa en stol på plats. Vi resonerade att vi ville ha en säker stol, godkänd i USA eller inte, men det var svårt att hitta en stol i Sverige som gick att fästa endast med midjebälte.

Det slutade med att vi köpte en bakåtvänd bilbarnstol (Britax Emblem) på Amazon och skickade till uthyraren, så att den fanns där när vi kom fram. Den gick att fästa med midjebältet i bilen, och vår tiny fick sitta bakvänt på mittplatsen i soffan bak, vilket kändes säkrast. Det finns också oftast ett ankare i golvet där man kan fästa spännremmarna för framåtvända stolar, men hör med uthyraren hur det funkar.

Vad ska man tänka på när man hyr en RV/husbil?

Se till att jämföra äpplen med äppen, och se till att alla kostnader är inkluderade. Oftast ingår väldigt få mil, och man får betala för resten, och det kan skilja mycket i milkostnad. Förköper du mil blir det lite billigare, men om du är osäker på hur många mil du ska köra så kanske du inte ska välja ett för stort paket och betala i onödan. Vi räknade med att köra 450 mil, och tänkte att om vi tar 600 mil så räcker det, men landade på 736 mil i slutändan. Av dessa förköpte vi 450 och betalade för övriga i efterhand.

Se också vad generatorkostnaderna är per timme, vi använde 89 generatortimmar på 2.5 månad (se ovan). Ska du hämta bilen i en stad och lämna i en annan så betalar du ofta en one way fee. Lakan, handdukar och köksgrejer (convenience kits) behöver du också ofta betala extra för, liksom campingstolar och campingbord om du vill ha det.

SLI är en försäkring man behöver köpa till, och det är värt det – annars blir det en väldigt låg beloppsgräns för skador mot tredje part.

Vår självrisk var 10 000 kr, och de kan variera kraftigt. På 2.5 månad är det lätt att något händer med en så stor bil – man backar in i något, kör in sidan i ett buskage, krockar med ett djur…så det är värt att tänka till på vad som händer isf. Vi har ett bra kreditkort som täcker självrisken även på husbil upp till 10 000 kr även för husbil, vilket de flesta kreditkort som täcker hyrbilar inte gör.

Får jag ta hyrbilen till Kanada, Mexico etc?

Det är säkert olika från olika uthyrare, men vår uthyrare var det inga problem att ta bilen över gränsen till Kanada eller Mexico. Det fanns dock begränsningar att köra i t.ex. Death valley på sommaren, åka till Burning man etc. och oftast är det begränsning att köra på grusvägar.

Hur funkar det med bensin, gas, påfyllning av färskvatten & tömning av gråvatten?

Vår RV, som var en C-klass (en av de minsta man kan hyra) drog ca 2.5-3 liter/milen och hade en bensintank på ca 200 liter. Bensin kan man ju fylla på överallt, och även gas fanns på flera ställen. Bland annat Shellmackar, country stores motsvarande Granngården, U-haul, Home Depot etc. har ofta gas.

Ibland hittar man tömning av gråvatten/toalett och påfyllning av färskvatten på bensinmackar, men annars är state parks eller campingplatser ett säkert kort.

Hur långt kör man på en dag?

Svaret på den här frågan varierar ju väldigt mycket, men vi körde 736 mil på 2.5 månad i väldigt lugnt tempo med en 8 månaders bebis. Nu är det ju lugnare än om vi hade kört utan barn, men räkna med att det är skönt att ha pausdagar när man kan stå på samma ställe. Att köra varje dag ger inte så mycket tid för att upptäcka och är ganska påfrestande.

Men vad kostar det egentligen?

Här kan du läsa om vad det kostar att hyra RV/husbil i USA och vad hela vår resa (som du kan läsa om här) gick på.

Har du fler frågor? Kommentera gärna, och om du gillar den här typen av inlägg så klicka på hjärtat!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close