Urladdad

Månaderna i USA har tagit på krafterna. Alla beslut, alla ständiga to dos. Alla nätter utan bra sömn och alla ständiga val. Det märks – tålamodet är inte stort, energin tar slut fortare och immunförsvaret är inte på topp. En cool resa med massor av härliga upplevelser och minnen för livet – men också jobbig, och det kom ikapp i efterhand. Närmre en veckas käftsmäll av tredje vaccinsprutan, och en dunderförkylning efter det.

Att landa i Åre är skönt. Som en mjuklandning, som att slänga sig på rygg bland fluffig pudersnö. Här finns plats för att ladda om, ladda upp. Fylla på med energi genom träning och bra mat, med äventyr och natur runt knuten. Små enkla aktiviteter, som att bara andas fjälluft på en promenad. Eller större, som att skida långt eller topptura roliga toppar.

Från att ha laddat ur, till att börja ladda upp igen. Från att orken räcker till Netflix på kvällarna, till att kreativiteten sprudlar och kroppen är trött efter dagens träningspass. Från noll inspiration, till att ha tusen idéer och tankar och planer. Jag ser fram emot en vinter av skidåkning, en vår av solgropar och toppturer och en sommar med cykel. Ser fram emot alla äventyr vi kan hitta på här, och ser fram emot att börja jobba och ha härliga kollegor kring mig.

Den här hösten och vintern alltså. Fantastisk och jobbig och omväxlande. Härlig, tuff och utmanande. Alla ups and downs, och alla känslor. Livet alltså!

3 comments

 1. Hej!
  Jag har själv planer på att resa med van under föräldraledigheten. Ni har varit en stor inspiration både för vanlife i stort men också för vanlige med barn. Jag undrar vad ni tyckte var extra jobbigt på er USA resa om ni jämför med lika långa resor ni gjort med van tidigare? Jag kan själv uppleva att den ständiga jakten på ställplats, vatten och latrintömning är stundvis är tröttsamt när man är ute länge. Var det andra beslut än dessa som tog på krafterna för er just denna gång?
  Och sist: Vad skulle ni göra annorlunda om ni skulle ut på samma resa igen?

  Allt gott!
  Fanny

  1. Jag tror det var många saker ihop. Resan började med att bagaget försvann så vi blev strandade på hotell utan bilstol. Sen, efter att ha kört 5 timmar i sträck för att komma över gränsen till Kanada blev vi nekade kl 23 på kvällen för PCR-testet var gjort i Danmark och inte i USA, så vi fick vända där. Väl inne i Kanada märkte vi att batterierna på bilen inte funkade så bra i kylan, det ösregnade mestadels och läckte in ordentligt med vatten i ett fönster och vi krockade med en hjort.

   Och sen – bebis som inte sover på nätterna, ska lära sig äta i husbil bland alla tyger, tyckte det var jobbigt att åka bil i början och allt det vanliga med tömning, påfyllning osv. betydligt oftare än i vanen eftersom den var så energi-ineffektiv med gas/soppa osv. Och att vara i ett land där det är svårt att veta var man får stå och man oftast står på olagliga platser med risken att bli bortkörd. Och med covid around the corner hela tiden. Haha, du hör ju!

   Gjort annorlunda…inte mycket. Kan inte se något bättre sätt att uppleva än med husbil. Möjligtvis inte åka på vintern då det var kallt, mörkt – (men nu hade vi ju inget val) utan på shoulder season, men inte sommartid när alla andra åker. Mörkret och vädret gör ju mycket för dagarna ute blir korta och man spenderar mycket tid inne i husbilen, kl 16 blir det mörkt och det blir många timmar med bebis inomhus på liten yta + att man inte kan lägga ut en filt och hänga utomhus på dagtid heller om det ösregnar. Jag hade nog inte åkt lika länge, vi hade massor av tid, utan kortat av resan och istället åkt på kanske 1.5 månad.

   Allt beror nog på stunden, vi reste ju närmre 4 veckor i somras med van i Alperna och det var magiskt och inte alls jobbigt – och 3 veckor i Norge innan vi åkte till USA och det var inte heller jobbigt. Hoppas du får en fantastisk resa! :)

  2. Hej Fanny! Som Emmi skriver. Kanske lite äldre barn eller lite fördelaktigare säsong och vanlife i USA är betydligt enklare. Jag rekommenderar de här kartorna. Bl.a får man full koll på BLM/NF land där camping tillåts och mycket annat. Papperskartor är bra. Finns för alla delstater. https://www.amazon.se/Oregon-Benchmark-Road-Recreation-Atlas/dp/0929591623/ref=mp_s_a_1_3?crid=1CQ1VXZ7E047P&keywords=national+geographic+benchmark+map&qid=1647755548&sprefix=national+geographic+bench+mark+map%2Caps%2C84&sr=8-3

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close