Konstant uppkopplad?

Det här med att vara konstant uppkopplad är ett tema uppe på många bloggar just nu. Att leva i en digital värld innebär ständiga val, ständiga uppdateringar, ständiga möjligheter. Vi ser uppdateringar dygnet runt, vi kommunicerar med andra delar av världen som har andra tidszoner.

mobiltelefon

Någonstans måste vi koppla ner, koppla av. Inte titta på Instagram 15 gånger om dagen. Inte blogga jämt, inte slösurfa nyheter och roliga filmer när vi är på väg. Sluta multitaska. Vi behöver lägga ifrån oss telefonen, gå ifrån datorn och bara vara utomhus ibland – känna solen, på riktigt känna att solen värmer, istället för att höja ljusstyrkan på skärmen och kommentera kompisens bild på Instagram. Se höstens färger och andas den klara höstluften – utan att se den genom en kamera eller en skärm.

Vi är inte gjorda för att multitaska jämt. Vi mår inte bra av att ständigt vara uppkopplade, ständigt bli bedömda i sociala medier. Hur många likes fick min senaste bild? Särskilt för oss bloggare, statistiken kan stressa mer än vad den hjälper.

Däremot tror jag vi mår bra av att faktiskt leva. Att uppleva, att bara vara där du är och se allt runtikring. Att ta en promenad utan att lyssna på musik, att bara sitta med en kopp kaffe i handen och titta på folk. Ta ett par andetag och känn hur luften sipprar ner i lungorna. Eller bara meditera en stund, utan att tänka på något, och njut av stunden efteråt.

Jag, liksom många andra, vill verkligen bli bättre på detta. Missa inte Kattas tankar om life design, läs om Rania Maria och Jonna Jinton – två unga tjejer som har valt att downshifta och flytta ut på landet för att ta vara på livet – och glöm inte att stanna upp och tänka till på ditt liv.

Har du några bra tips för att vara i nuet och att koppla bort det digitala? Tell me!

8 comments

 1. Åh, vilket bra inlägg! Och tack för att du tipsade om mitt! Jag åkte just tunnelbananen till Centralen och jösses alltså. Överallt skärmar och hörlurar. Själv har jag nästan alltid lurarna i, lyssnandes på något eller ej, det är som en skön bubbla när en reser kollektivt.
  Men jag fick en kraftig motreaktion. Drog ur lurarna, la telefonen i fickan och bara vägrade. Det är rätt galet hur det ser ut faktiskt. Två pers krockade med mig, eftersom de bara gick på tuben stirrandes i sin skärm, haha.

  Mitt bästa tips är just att gå utomhus för att koppla ned hjärnan. Helst i skogen för min del. Meditera = asgrymt (men nåt jag gör för sällan). Men när det gäller mobilen så är det ett beslut en måste ta, att lägga undan den när du pratar med någon annan till exempel. Börja titta runt så ser du hur det ser ut och blir genat mindre sugen på att ta upp telefonen själv… :)

  1. Ja, så är det verkligen. Ser så otrevligt och tråkigt ut när man ser folk som sitter på en restaurang och inte pratar, bara kollar på varsin telefon.

 2. Precis som Katta håller jag med om att ditt inlägg är bra! Och även Kattas som du länkade till är väldigt tänkvärt.
  Mina tips till inlägget är att ha telefonen på ljudlös oftare eftersom sms och mail går att svara på senare. Jag har alltid telefonen bortlagd när jag har gäster eller är gäst, av respekt och för att vara här/nu. Även när jag är i naturen är telefonen på ljudlös, finns så många andra saker att fokusera på. Gällande bloggen försöker jag se den som utlopp för en halvkreativ sida istället för att tänka på antal besökare och likes..
  Och som Katta skriver är naturen grym för att tanka energi och för att vara i nuet. Även böcker och tidningar (ej digitala) har den effekten för mig!

 3. Väldigt bra inlägg! Tror det är många som inte reflekterar kring det och det är ett ämne jag också tänkt ta upp i bloggen. Den brusfria vilotiden är så otroligt viktig. Någonstans måste våra hjärnor få tid till att bearbeta alla intryck som skapas bakom skärmen! :)

 4. Det här är så intressant! Jag har själv tänkt i dem banorna dem senaste månaderna, för jag är ständigt uppkopplad trots att jag kanske inte alltid vill vara det. Jag vet att det är dåligt och är det något som tar tid så är det att vara online hela tiden. Stressa ned och känna lugnet borde vara obligatoriskt, men alltid är jag tillbaka i mobilen eller datorn för att kanske jaga likes, följare eller surfa runt för att inte missa något intressant.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close