Varför flyttar vi till Spanien?

Ni som läser här kan ju inte undgå att vi snart flyttar utomlands. Varför vi flyttar har jag skrivit om här, men jag tänkte berätta lite mer om varför valet blev Spanien.

Jobba eller plugga?

Det var första frågan. Vi bestämde oss för att studera, läsa språk. Perfekt för oss som reser mycket och jag tycker att just språk nog är något av det roligaste man kan läsa. Italienska är ju charmigt… men var ska vi använda det? Nej, spanska föll sig mer naturligt. Ett språk som talas i stora delar och världen och för oss reseälskare öppnar sig en hel kontinent där det kan vara krångligt att ta sig fram på endast engelska.

Hur har vi råd?

Några ekonomiska aspekter finns ju också. Att läsa någonstans där vi kan få CSN-stöd underlättar mycket och det gör också en utbildning utan terminsavgifter. Vi har sparat under en tid för att ha råd att bo utomlands och vi räknar inte med att jobbat, mer än något extrajobb för att bättre kunna lära oss språket och hänga med locals.

Med tanke på att vi studerar får vi studiebidrag och vi tar också ett mindre studielån för att täcka delar av kostnaderna, även om vi hade klarat oss utan. Men hur ofta gör man något sånt här? Vi vill kunna leva när vi väl är på plats, göra det vi vill göra och med ett minimalt lån med ränta på 1 % rättfärdigar jag det ganska fort.

Vart ska vi?

Jag gillar Spanien. Jag gillar klimatet, människorna, kulturen. Vi skulle kunna studera spanska i ett flertal länder, men med tanke på att vi tar med våra två katter så behöver vi läsa i ett land där de slipper sitta i karantän och där inte resan blir alldeles för lång. Så valet föll på Spanien (där katterna inte behöver sitta i karantän utan hänger med som handbagage eller bur i bagageutrymmet, smidigt!).

Sedan var det bara att titta runt på utbildningar och platser. Vi vill bo i en grym stad och Barcelona har allt vi söker – uteliv i dubbel bemärkelse, restauranger, shopping, mysig stadskärna, nära till schyssta omgivningar med hav och berg, fest, vacker stadskärna, fina parker… Och i Barcelona finns dessutom en bra utbildning via svenskt universitet med alla fördelar – CSN, högskolepoäng, inga terminsavgifter, inga kursavgifter.

Det här är vårt första halvår. Längre än så har vi inte planerat, så följ bloggen framöver så håller jag er uppdaterade på vad som händer i Barcelona och framöver.

bengalkatt bengalkatt bengalkatt

 

7 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close