Lära sig kitesurfa – Del 1

Hur gör man för att lära sig kitesurfa egentligen? Jag har länge tänkt att skriva en inläggsserie om kitesurf – hur lär man sig kitesurfa och hur funkar det egentligen? Vad behöver man för utrustning, vilken kurs ska man välja och hur ser en vanlig kitesurfdag ut? Är det svårt och tar det lång tid att lära sig?

Jag kommer ihåg precis allt jag funderade på som ny: Hur kommer man i våtdräkten? (man kämpar!), Hur torkar man kiten efter en session? (När man väl kan kitesurfa blir den sällan blöt…) och var hittar man spots (finns massor av bra spotguider och FB-grupper). Här är första delen i min inläggsserie om kitesurfing – och vill du ha inspiration, se videoklipp & lockas av massor av bilder så kolla in taggen kitesurf här på bloggen!

Explorista - Hur lär man sig kitesurfa?

Vad är kitesurf eller kiteboarding?

Kitesurfing, kiteboarding, kiting…kärt barn har många namn! Men en sak i taget, vi börjar med en kort introduktion: vad är kitesurf? Man kan säga att kitesurfing är en blandning mellan wakeboarding och vindsurfing – du surfar på vattenytan med hjälp av en flygande kite. Du har en bräda som är knappt 150 cm lång, en sele och en drake som flyger ungefär 20-25 meter över dig som du använder för att få framåtfart, hoppa och kryssa mot vinden.

2005 tog jag min första kitesurfkurs i Mexico och det var väl ungefär då som sporten drog igång. Säkerheten då var minst sagt långt ifrån vad den är idag – för visst har vi alla hört back in the days att kitesurf är en farlig sport?

kitesurfare vid gibraltar

Är kitesurf farligt?

Visst, alla sporter har sina risker och således också kitesurf. Med dagens säkerhetsutrustning är dock risken för allvarliga skador minimal och oftast handlar det om att folk är dumdristiga – benbrott när man försöker hoppa inne vid strandkanten för att stylea för polarna eller börjar utan att ha lärt sig grunderna ordentligt. Eftersom kiten är stark och du har 20 meter långa linor är det också viktigt att ha koll så att man inte lyckas skada andra, och man är alltid noga med att ingen står ivägen när man lauchar och landar kiten.

Är du rädd att flyga iväg och slå dig på marken?

Med utrustningen kan man parera vinden väldigt bra och du kommer inte att dras iväg av vinden bara för att det blåser starkt – du anpassar hur mycket drag det ska vara i kiten genom att släppa ut eller dra åt dig bommen som linorna till kiten sitter i. Som nybörjare är det dock lätt hänt att man drar lite hårt i bommen och då blir det lite som när man hängde sig på gasen när man körde moppe, man flyger ofrivilligt iväg en liten bit. Det säkraste är att vara ute i iallafall midjedjupt vatten, om du råkar lyfta lite då är risken minimal att du skadar dig.

Många nybörjare som försöker lära sig kitesurfa lär sig i alldeles för grunt vatten, under knädjupt, och även om det är något enklare då är risken för skador större. Det går alldeles utmärkt att lära sig i djupare vatten också, och om du är osäker på land i början så kan du få hjälp att stå i vattnet när du launchar och landar din kite.

kitesurfare i vatten

Är du rädd för vattnet?

Kiten är din kompis och håller dig ovanför ytan. Jag hade det tufft med vattnet i början, har testat vågsurf och forskajak med panikkänslor som följd, men efter en stund insåg jag att kitesurf funkar bra just för att man har en kite som kan lyfta en över vågorna och drar upp en igen så snart man kraschar. Man har också en sele av neopren och ofta en våtdräkt, vilket ger extra flyghjälp. Många använder också impact vests, en typ av väst som ger både skydd mot hårda krascher och bra flythjälp.

Hur börjar man kitesurfa?

Kitesurf är en superrolig sport, och de flesta kan lära sig kitesurfa. Du behöver inte vara superfit, stark eller ha någon speciell kroppsform – det viktigaste är att du har lite jävlar anamma och har lust att lära dig! Rädslor kommer man över med en bra instruktör och med mycket övning – believe me, I did it!

Det bästa är att åka på ett kitecamp eller en tredagarskurs med minst 8 timmar i vattnet. Fördelen med att ta ett kitecamp utomlands är att det ofta är nice väder, lite varmare i vattnet, en upplevelse utöver kitesurfingen och skön stämning! Vill du köra i Sverige så kolla upp olika skolor och jämför vad som ingår, certifierade instruktörer (t.ex. IKO eller KSA) är viktigt och många skolor har också vindgaranti så att du får en del pengar tillbaka om det inte är någon vind.

Hur funkar en kitesurfkurs?

På en kurs får man vanligtvis börja med teori där man lär sig förstå hur vinden fungerar, och hur man använder och sätter upp utrustningen. Du lär dig flyga med kiten antingen i vattnet eller på stranden, oftast två och två eller tillsammans med en instruktör som håller i dig i selen. När du har lärt dig flyga kiten övar man på bodydrag, d.v.s. att åka efter kiten fram och tillbaka i vattnet och känna på kitens styrka i olika delar av vindfönstret. Du får öva på att göra samma rörelse som du sedan ska göra för att komma upp på brädan.

Sen är det dags att testa brädstart! Här hjälper man oftast varandra att få på brädan på fötterna, och sen är det bara att öva! När du väl har lärt dig komma upp på brädan är det bara att träna på att komma upp i båda riktningarna och att lyckas åka, stanna och vända. Efter det lär du dig att åka upwind, så att du kan ta dig tillbaka till samma plats som du startade.

Det kan vara lockande att bara köpa prylar och ge sig ut själv – men om du inte har koll på utrustning, vindar och säkerhetstänk är risken stor att du skadar dig eller andra. Och dessutom – alla tips du får på en kurs gällande att ta sig upp på brädan eller att flyga kiten är ovärderliga!

kitesurfinstruktör emma

På söndag kommer nästa inlägg i den här serien om att lära sig kitesurfa och då snackar vi om var man kitesurfar, hur svårt det egentligen är, hur mycket vind som behövs och vilken utrustning man behöver. Häng med då!

explorista lära sig kitesurfa

Fler delar i serien om att lära sig kitesurfa

Del 1 – Hur lär man sig kitesurfa?
Del 2 – Är det svårt att kitesurfa?
Del 3 – Utrustning för kitesurf – vad behövs & vad kostar det?
Del 4 – Utrustning för kitesurf – köpa sele & bräda
Del 5 – Köpa våtdräkt & personlig utrustning för kitesurf
Del 6 – Detta ska du tänka på när du köper begagnad kiteutrustning

Gillar du det här inlägget? Kommentera gärna eller klicka på hjärtat!

8 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Close