Länkar, tips & svar till dig som få dina pengar att växa!

Vi har ju snackat lite ekonomi de senaste veckorna här i bloggen och många av er är pepp på att komma igång! Jag tror mycket handlar om att bara börja någonstans, och därför har jag samlat en bunt med länkar till mer inspiration från andra powertjejer blandat med information och bra bloggar/poddar. Just do it! Lite längre ner finns de vanligaste investeringssätten förklarade, och vad du ska tänka på när du ska börja med investeringar och aktier.

Och innan du börjar läsa – om du är nyfiken på min filosofi om frihet och hur jag praktiskt gör varje månad så klicka in här, och om du vill veta mer om hur jag investerar mina olika sparanden så kolla här! Och för dig som hittade hit för första gången och vill veta mer om mig, kolla här! 

freedom

Bra länkar till dig som vill komma igång med investeringar, aktier och fonder

Ska jag satsa på fonder, aktier eller sparkonto?

Det finns ju massor av olika sätt att spara och investera, och det mesta handlar om hur stor kunskap du har, hur stor risk du vill ta och hur mycket tid du vill lägga. Alla typer av investeringar som inte är ett sparkonto med insättningsgaranti betyder risk – och möjlighet till avkastning. Investera aldrig pengar du behöver på börsen, framför allt inte de pengar du behöver på kort sikt.

Oavsett vad är månadssparande en bra grej. Jag sätter alltid av pengar varje månad till alla av mina olika sparanden och det blir speciellt viktigt på börsen då du minskar risken för att köpa på toppar eller dalar om du köper vid samma tillfälle varje månad. Visst låter det bra att köpa när börsen har gått ner länge och är på väg upp men jag tror inte riktigt på att lyckas timea marknaden.

Här är info om några av de investeringsslag som finns och innan du investerar – läs på mer och skapa dig din egen uppfattning, jag är inte på något sätt ett ekonomiproffs och saker kan ändras med tiden.

Sparkonto

Ett sparkonto har de flesta av oss, och även om det är säkert ger ett sparkonto inte särskilt stor avkastning – idag har de flesta till och med nollränta. Här tipsar jag om ett sparkonto som har lite högre ränta men fortfarande fria uttag och insättningsgaranti, detta är det jag använder för t.ex. husbuffert och buffertpengar till t.ex. bilservice etc. Jag har inga större summor på mina sparkonton i min vanliga bank, men lite mindre summor som man behöver ha lättillgängliga är smidiga att ha där.

Fonder

En fond är en samling aktier eller andra värdepapper, exempelvis räntebärande värdepapper, och alla som sparar i fonden äger en del av de samlade tillgångarna.

Indexfonder

Indexfonder är fonder som följer index, d.v.s. hur marknaden rör sig i det landet indexet följer. Indexfonder har ofta låga avgifter, 0-0,5 % per år och är ett väldigt bra investeringssätt om du vill investera passivt och inte kan så mycket om börsen. Indexfonden kommer att följa med när börsen är stark eller när börsen går ner, så pengar som du behöver de närmsta 2-3 åren bör du inte investera på börsen, men du riskerar inte att göra egna val som gör att du förlorar pengar när resten av marknaden går bra.

Aktivt förvaltade fonder

Aktivt förvaltade fonder är som det låter, fonder som har en aktiv person som förvaltar. De tar ofta ut en högre avgift, men det betyder inte att du nödvändigtvis får en bättre avkastning. Läs på om olika fonder och jämför innan du investerar. RikaTillsammans har en bra fondöversikt som han uppdaterar varje år, se länkarna ovan.

Aktier

En aktie är en ägarandel i ett företag, vilket betyder att om du äger aktier äger du en liten del av företaget.

Aktier – investmentbolag

Ett investmentbolags affärsidé är att äga och utveckla andra bolag, vilket innebär att det är ganska likt en fond. Investmentbolag handlas som vanliga aktier men sprider riskerna över flera bolag, vilket gör att det är ganska bra aktier att börja med som nybörjare. Lundbergföretagen, Investor, Latour och Industrivärden är några exempel på bolag.

Aktier – små, medel och stora bolag

Vanliga aktier finns i alla olika typer av bolag som brukar delas in i Small cap, Mid cap och Large cap och handlas i Sverige främst på Stockholmsbörsen.

freedom jump

ISK, KF, courtage, skatt…?

Den vanligaste rekommendationen om du ska börja handla med aktier eller fonder är att skaffa ett ISK (investeringssparkonto). Då slipper du krånglet med att fylla i deklarationen och betala skatt på varje transaktion (som du blir med ett aktie- och fondkonto), utan blir schablonbeskattad med automatik. Du kan också köpa aktier och fonder via en KF (kapitalförsäkring) vilket är bra om du vill handla utländska aktier eller sätta t.ex. ditt barn som förmånstagare. På Avanza kan du läsa en bra jämförelse mellan olika konton!

Courtage är något att tänka på innan du börjar med aktier, det är en kostnad för varje transaktion (t.ex. köp/sälj) som du gör. Vanliga banker har oftast väldigt dyra courtage om du ska handla med mindre summor, medan nätbankerna Avanza och Nordnet m.fl. har väldigt låga courtage. Jag använder Avanza och tycker att det funkar sjukt smidigt med bra hemsida och app – men oavsett vilken bank du väljer så se till att välja rätt courtagenivå innan du börjar handla med aktier.

Gillar du den här typen av inlägg? Klicka på hjärtat eller kommentera gärna!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close