Lavinkurs – SVELAV Friåkning 1 i Åre med Summit Guides

Tänkte att jag skulle berätta lite om lavinkursen vi gick i Åre, närmre bestämt SVELAV Friåkning 1 hos Summit Guides. Laviner är läskigt och som jag skrev i det här inlägget så försöker jag alltid att göra alla aktiviteter jag gör så säkert som möjligt, vilket delvis innebär att ha rätt utrustning men framförallt också innebär att ha rätt kunskap och tänka över vilka beslut man tar.

lavinkurs SVELAV Friåkning 1 med Summit guides i Åre

SVELAV Friåkning 1 är en tvådagars grundkurs med målet att ge grundläggande kunskaper om laviner, lavinfara och ge deltagarna en metod och beslutstöd för riskhantering. Man ska efter utbildningen på egen hand, men med hjälp av olika beslutstöd, kunna reducera risken vid aktiviteter i fjällterräng, ska kunna söka och tolka information om lavinfara, (terrängklassning, lavinprognoser) och kunna använda den för att minska de egna riskerna. Man ska också kunna identifiera lavinterräng, självständigt kunna hitta lavinsäkra vägval och självständigt kunna genomföra en kamraträddning.

skogsåkning Åre

lavinkurs SVELAV Friåkning 1 med Summit guides i Åre

Kursen började i Haglöfs Brand store i Åre, där Summit guides håller till. Vi började gå igenom utbildningsmål och lavinutrustningen, och sen stack vi ut på berget. Första övningen var transceiversök och sondering – de flesta överlever inom 15 minuter under snön, men sen sjunker siffran drastiskt. När vi har åkt med UCPA har vi tränat kamraträddning ett flertal gånger, och när vi var på topptursresa i Norge tränade vi också transceiversök – men det kommer alltid uppdaterade riktlinjer och man behöver träna kontinuerligt för att ha kunskapen fräsch.

Det hade fallit 20 cm nysnö över natten och från ett tidigare regnigt Åre blev berget fyllt av vintermagi! Efter sök och sondering fick vi göra en grävövning – och det är intressant att se vilket tempo man behöver hålla för att lyckas hitta och gräva fram någon inom 15 minuter. På eftermiddagen tittade vi på lavinterräng och försökte bedöma vad som är farlig terräng och inte. Med hjälp av ett plastkort, en avaluator, diskuterade vi faror och möjligheter.

lavinkurs SVELAV Friåkning 1 med Summit guides i Åre

snöigt åre

lavinkurs SVELAV Friåkning 1 med Summit guides i Åre

Skidåkare Explorista

Dag två började också inomhus. Vi pratade mänskliga faktorer – visste du att man har ändrat lavinutbildningarna så att det är mindre fokus på snö, och mer fokus på mänskliga faktorer då det är det största hotet i lavinterräng? Gammal vana, grupptryck, målfokus, auktoritetstro, konkurrens och att någon har åkt där tidigare…intressant att prata om! Sedan gick vi igenom lavinprognoser, turplanering och hur man hittar information och tolkar den rätt.

lavinkurs SVELAV Friåkning 1 med Summit guides i Åre - F.A.C.E.T.S

Explorista skogsåkning

lavinkurs SVELAV Friåkning 1 med Summit guides i Åre - snölager

På berget pratade vi vidare om grupptryck, om lavinterräng och hur vi kan göra säkrare åk. Lavinkunskap är en sak i teorin – en helt annan när man faktiskt står ute i snön. Vind, snö, lokala fenomen, vädersträck och terrängfällor. Om du ska gå en lavinkurs, gör det där du får praktisera ute i lavinterräng! Det här inlägget är inte sponsrat på något sätt, men jag kan varmt rekommendera både Summit Guides & SVELAV Friåkning 1 till alla som åker utanför pisten – vare sig det är med skidor eller snöskoter.

Här hittar du SVELAVS utbildningakalender med alla kurstillfällen!

Gillar du den här typen av inlägg? Klicka på hjärtat eller kommentera gärna nedan!

lavinkurs SVELAV Friåkning 1 med Summit guides i Åre

 

1 comment

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close