Mountainbike i Änggårdsbergen

Att cykla mountainbikei Göteborg bjuder på fina möjligheter, och Änggårdsbergen är ett av områdena jag vill utforska mer! När man bor två kilometer från ett av Göteborgs bästa cykelområden är det lätt att man blir bekväm och bara stannar hemmavid – i Skatås finns ju miltals med roliga mountainbiketracks så man tröttnar inte direkt. Men, vi har ju massor av mer rolig cykling här i stan och det är ju bara att slänga upp cyklarna på Thule-stället och köra 10-15 min söderut för att hitta ett av Göteborgs mountainbikeparadis.

Änggårdsbergen har lite annan karaktär, lite sandigare underlag, fina endurotracks och tallhed. Det är kuperat, med öppnare skog, fina stigar och kala granitklippor, med tuffare enduroslingor och enklare cykling. Och har man lite tur så får man både se utsikten över hela Göteborg i golden hour, och njuta av att hela berget luktar nybakta kanelbullar eftersom Pågens bageri ligger strax nedanför.

Ta sig till Änggårdsbergen

Man tar sig lätt hit genom att antingen cykla upp från stan, eller om du är bilburen parkera vid Västra Eklanda höjd, vid Högsbo eller vid Botaniska trädgården och cykla upp därifrån. För yes, det är uppför till en början, oavsett var du parkerar!

Roliga sträckor för mountainbike

Jag har cyklat i Änggårdsbergen två-tre gånger och alltid gillat det lika mycket. Eftersom jag själv har dålig koll på bra slingor så frågade jag Helena på Kraftbolaget om hennes bästa tracks, och här är några hennes favoriter:

  • Flowiga
  • Kojstigen
  • Alternativ kotten
  • Preachers flow
  • Sandiga
  • FFF+ Jurassic overflow
  • Sandbranten raka
  • Fartblindaren
  • Advokatens
  • Holken

Du använder väl Trailforks? Om inte annat så börja, här hittar du massor av tracks utmärka på kartan, men svårighetsgrad, höjdkurva, längd osv. Här hittar du all information om mountainbike och tracks i Änggårdsbergen.

Mountainbike i Änggårdsbergen i Göteborg

Visa hänsyn & visa respekt mot andra

Änggårdsbergen är ett naturreservat där det är ok att cykla (finns några markerade platser där du inte får cykla dock), men tänk på att du delar skogen med ryttare, hästar, hundar och människor som promenerar. Vi vill kunna fortsätta cykla i skogen, men då krävs det också att vi inte beter oss som idioter kring andra.

Visa hänsyn, tänk på att gående har alltid företräde och att hästar lätt blir rädda när du ljudlöst cyklar förbi – vilket kan skada både dig, ryttaren, hästen och folk runtomkring. Här har Elna skrivit ett inlägg om hur du ska tänka när du möter en häst och ryttare när du är ute och cyklar – läs det! Ha en klocka på din cykel, eller ropa i god tid att du kommer så att folk inte blir rädda. Sakta ner, hälsa och håll avstånd – det är inte så mycket begärt och dessutom blir det roligare när man möts av leende istället för arga miner.

Och tänk på naturen med, undvik att cykla på mjuka stigar när det är blött i markerna och undvik känsliga marktyper som planteringar, mossar och berghällar med mossor och lavar.

Vill du inte cykla själv?

Det finns flera grupper att hänga på som cyklar mountainbike i Änggårdsbergen, bland annat tjejgruppen Joyride från Specialized concept store här i Göteborg. Kolla på Facebook så hittar du säkert fler!

Klicka på hjärtat eller kommentera om du gillar den här typen av inlägg, då blir jag glad!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close