Om att göra något åt det man inte trivs med

Sara skrev ett så bra inlägg här om dagen om ett citat hon hade hört häromdagen på radion:

Ride the wave you are given

Och det ligger så himla mycket i det där. Om att acceptera och göra det bästa av situationen, trots att man sällan kan påverka allt som sker runtomkring en. Acceptansen i att man faktiskt inte kan styra allt, men att man väljer ett positivt synsätt. Och att om man väljer att tänka till och agera på saker som händer istället för att direkt reagera så är chansen mycket större att utgången faktiskt blir bra.

fjällvandring norge russvattnet

Hur ofta hör vi inte det där om t.ex. väder? Att alla klagar på att det är en dålig sommar, att det regnar för mycket och man inte kan göra det man har tänkt?

Varje gång jag hör någon säga det brinner det lite i mig – för det är väl upp till var och en att ta ansvar för sitt eget välmående och trivsel? Att ändra på vädret är svårt, att ändra på sin inställning till vädret är betydligt enklare. Och om man absolut inte gillar vädret i Sverige så finns det ju ingen annan som bestämmer att man måste bo kvar, det går ju faktiskt att flytta på sig?

Jag vet att jag sticker ut hakan här, jag vet att det inte är helt enkelt att bara flytta för att man råkar gilla sol & 25 grader året runt när man har ett liv här hemma. Men om det nu är så illa att man ständigt går runt inte trivs med sin situation så är det ju faktiskt inte heller omöjligt.

explorista fjällvandrar besseggen

Jag säger som jag säger för att jag tror att det är viktigt – det är viktigt att inse att man själv är ansvarig för hur man lever sitt liv, hur man mår, hur man trivs och att man gör det man gillar. För vem skulle annars ta ansvar för det?

Att man väljer att göra något bra av det dåliga och väljer att ta avstamp i hur situationen faktiskt ser ut snarare än hur man hade velat att den såg ut. Att man ser det positiva istället för det negativa, och att man väljer att ta ställning istället för att falla in i ett vardagligt klagande & gnällande på småsaker som bara tar energi.

Jag tror på att acceptera eller förändra, välj att se saker positivt eller gör något åt det du inte trivs med – då blir det allt bättre och roligare. Håller du med, eller hur tänker du?

explorista norge sten

11 comments

 1. Visst är det sant! Visst kan man gnälla lite ibland, men det får inte bli en ursäkt för att inte göra något åt sin situation. Jag kan känna samma sak när jag hör folk säga att det är så tråkigt att de inte kan resa som vi gör p.g.a. huset/barnen/sommarstugan/jobbet/husdjuren osv. Som om resandet varit en självklar gåva till oss och som om vi inte behövt göra prioriteringar. Alla vill förstås inte göra samma prioriteringar som vi, men man verkligen vill något måste man ju jobba lite (mycket) för att komma i den riktningen …

  1. Precis! Det är klart man får gnälla och ha sämre dagar, men man får inte fastna i att alltid gnälla på samma saker – då är det dags att göra något åt det!

 2. Jag håller definitivt med. Att utgå från det läget man har för att förändra till det man vill ha är (i min värld) enda sättet.
  Däremot… är det inte alltid den logiska sidan är den starkaste. Jag som är känslomänniska, kan lätt hamna i andra tankebanor än det jag egentligen VET är “rätt”. Men eftersom jag trots allt vet om det, försöker jag jobba på det.

  Kramar! ❤

  1. Ja, och det är verkligen inte lätt alla gånger. Men jag tror att om man är medveten om det så dras det ändå åt det hållet, även om man har dåliga dagar. Tycker verkligen du om någon har visat att det går! Kram!

 3. Men hallelujah! Jag skrev också ett inlägg utifrån Saras (Och Malin, Trailinspirations) inlägg på samma tema. Det är asviktigt att ta ansvar, om man nu vill ha en förändring.

  Väl formulerat!

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close