Du väljer din livskvalitet

När jag först tänker på livskvalitet tänker jag på sånt som får mig att må bra (no shit!). Samtal, skratt och middagar med vänner, en lång kram från min älskade när han kommer hem eller kvällen när katten lägger sig i knät, katten som aldrig gör sånt.

Eller som idag, produktiv dag på jobbet med härliga kollegor, ett bra gympass med en skön, avslappnande bastu efter. Och sen komma hem, äta middag och spendera kvällen med en bok jag har velat läsa länge. Livskvalitet.

Du har ett val

Ovanstående är vardagliga småsaker, många av dem sånt som bara händer utan att du gör något. Men livskvalitet är också en summa av dina val i livet, stora som små. Jag har alltid haft väldigt lätt att bli irriterad för småsaker och oftast tar de mycket mer energi än vad de borde.

Livskvalitet är att slippa bli irriterad i trafiken, att känna tillfredsställelsen när du utmanar dig och når det där målet, när du gör den där resan du alltid velat göra. Du kan välja att bli irriterad på bilföraren framför, eller så väljer du att inte lägga energi på det utan njuta av solen genom bilrutan istället. Vad gör dig gladast? Du väljer om du ska reagera på någon som säger något dumt, eller om du ska lyssna, tänka och sedan agera på ett valt sätt.

Glöm inte, du väljer dina känslor. Det är inte helt enkelt, men jag försöker lite varje dag och jag blir bättre och bättre. Så om jag kan, kan du!

Reaktioner är aldrig genomtänkta, genom att istället agera gör du ett val.

Ingen person kan göra dig sur, du väljer själv om du ska bli sur. Och sur måste man få bli ibland, men jag lovar att livet blir lite roligare om du är sur lite mer sällan. Låt saker passera, ofta låter vi missförstånd styra vårt humör och det är inte värt energin. Ta ett steg bakåt, se på det som ett missförstånd och låt det gå förbi.

Ta ett steg i taget, bli lite mer vaksam på dina reaktioner och välj att le istället för att bli sur, att agera istället för att reagera. Du får garanterat fler leenden tillbaka, en större förståelse för andra och livet blir lite enklare och mycket roligare.

Livskvalitet – vinterpromenad vid havet med sambon den 4 januari – natur, sol, kärlek och 5 plusgrader. Happiness!

yoga-2

 

 

4 comments

  1. Mycket klokt inlägg :-)

    Jag omges ofta av människor som inte alls ser det så, som snarare ser det som att saker (ofta negativa då) händer dem, inte att de reagerar på saker. Det handlar nog mycket om att lyfta blicken lite grann, att inte se sig själv som en passiv deltagare i livet, utan som en som aktivt väljer vad som ska hända eller hur man ska reagera på det som händer.

    1. Precis, vi har alla vårt ansvar över vårt liv och se till att göra det bästa av det.

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close