Rätt till ersättning vid flygförsening

sponsrade inlägg samarbete everyday stories

Detta inlägget är ett samarbete med Flightright, men ord & åsikter är som vanligt mina egna och inlägget är uppdaterat senast 180901.

Peppar, peppar så är det inte många gånger jag har varit med om en flygförsening eller försenat bagage trots att jag har flugit väldigt, väldigt mycket – men när det väl händer är det riktigt segt.

När vi flyttade till Tarifa och landade med två katter mitt i natten hade hela flygets bagage blivit skickat till Barcelona – och tvärtom för de som faktiskt skulle till Barcelona. Tre dagar tog det att få bagaget, så himla segt (men om man vill se det från den positiva sidan var det ändå skönt att slippa packa in två surfutrustningar, tre stora väskor, två handbagage och två katter i en bil modell mindre. Den gången sökte vi ingen ersättning för vi hade inte sparat rätt dokument, men nu är jag mer påläst och nästa gång vet jag hur jag ska gå tillväga!

flyg över caminito del rey & sjö

När har man rätt till ersättning vid flygförsening?

Huvudregeln är att du måste flyga från en flygplats inom EU eller med ett EU-registrerat företag och bli försenad minst tre timmar.

Men redan vid två timmars försening ska du naturligtvis få information samt möjlighet att ringa eller skicka två meddelanden, och dessutom få gratis mat och dryck i förhållande till hur länge flyget är försenat – läs mer om exakta tider & sträckor på Konsument Europa. Om flyget är försenat till nästa dag ska flygbolaget stå för hotellövernattning. Du har också rätt till gratis ombokning eller återbetalning om flyget är försenat mer än fem timmar.

Rätt till ersättning vid mer än tre timmars försening

Enligt Konsument Europa har du rätt till ekonomisk ersättning vid mer än tre timmars flygförsening, från 250-600 EUR beroende på hur lång din flygning är:

  • 250 euro för alla flygningar på högst 1 500 kilometer
  • 400 euro för alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer och för alla övriga flygningar mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa
  • 600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler.

Glöm inte att spara alla biljetter, kvitton & boardingpass

  • Spara alla kvitton, dokument, biljetter & boardingpass. Här finns viktiga nummer och detaljer du kan behöva, och du kan också få rätt till ersättning för kostnader du har haft för t.ex. mat, hotellnatt etc. så se till att spara alla kvitton.

Hur gör man för att få ersättning föf försenat flyg?

Här väljer du själv hur du vill gå tillväga – fixa allt själv eller ta hjälp. Om du själv vill söka ersättning kontaktar du flygbolaget skriftligt via email eller brev (även om du har köpt resan via en resebyrå) och berättar att du vill reklamera och få ersättning. Om du vill få ersättning för utlägg så bifoga kvitton. Glöm inte att spara kopior på allt du skickar! Med Flygkalkylatorn kan du räkna ut hur mycket ersättning du kan få. Om inte flygbolaget svarar kan du kontakta Konsument Europa och få hjälp.

Om du inte själv orkar dra i att söka ersättning finns det flera företag som hjälper dig att reklamera och få rätt till ersättning. Ett av dessa är Flightright på vars hemsida du lätt kan fylla i dina flyguppgifter och se om det finns möjlighet till ersättning. Om kalkylatorn visar att du har rätt till ersättning är det sedan enkelt att fylla i resten av sina uppgifter och få hjälp. Om de lyckas få rätt och få fram ersättning till dig tar de 30% av ersättningen, men om de inte lyckas betalar du inget alls. Flightright finns i flera europeiska länder samt i USA och tittar man på Trustpilot har de en stor andel nöjda kunder.

Har du använt någon sådan här tjänst eller har du själv sökt ersättning vid flygförsening?

2 comments

  1. Vi har använt oss av tjänsten vid 5 Tim och 50 ,minuters försening från Lanzarote. Varken resebyrå, försäkringsbolag ville ge oss ersättning, vi tog ärendet till Flightright som efter mycket strul och till slut förlikning såg till att vi fick ersättning. Mycket positivt bemötande dessutom. Astrid

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close