Att resa med bebis & barn – mina bästa tips för bil, flyg & campervan eller husbil

Att resa med bebis eller barn behöver inte vara så krångligt, så länge man är förberedd. Vår kiddo är en äventyrskiddo från start, och vi har levt vanlife, flugit korta flighter, långa flighter, åkt tåg, buss, bil & färja med tiny från dess att han föddes – allt går om man vill! Här är våra bästa tips!

Joshua tree bebis

Flyga med bebis/barn

Säte eller inte – och kan jag ta med babyskydd ombord?

Barn under två år åker gratis, eller till en mindre kostnad, i föräldrarnas knä. Vill man så kan man köpa till ett extra säte, vilket behövs om man vill ha barnet i babyskydd. Om du ska ta med babyskydd ombord så måste det vara flyggodkänt, och få plats i stolen.

Vi har testat att flyga med vår Cybex Aton M som är flyggodkänt, men det var extremt tight att få plats med den i ett säte p.g.a. armstöden. Barn över två år måste ha eget säte.

Vi har aldrig bokat eget säte, men på de flesta flighter har vi fått ett ledigt säte genom att prata med flygvärdinnan ombord så att de kan flytta om ev. passagerare. Ett tips är ju att boka fönsterplats och gångplats, och hoppas på att ingen bokar platsen emellan. Det är dock väldigt skönt att ha ett eget säte som barnet kan sitta (och ligga) på, särskilt vid längre flighter!

Flyga med bebis

Ibland kan man boka en plats med vägg framför, där man kan låna en baby basinett. Det funkar för mindre bebisar, och bokas oftast via flygbolagets kundtjänst. Vid start och landing har man barnet i knät, och man får låna ett litet bälte till barnet samt en flytväst. Flyger du inrikes i USA används inte bälte till barnet utan då får du bara hålla barnet i knät.

Bagage – flyga med bilbarnstol och barnvagn

På nästan alla flygbolag får du checka in babyskydd/bilbarnstol OCH barnvagn gratis, även om du har barnet i ditt knä. Du får ofta ta med extra packning också, antingen en extra incheckad väska till barnet, och/eller en skötväska ombord.

Ibland får du ta med en liten vagn till gaten, som kan checkas in där, men enklast är att checka in vagnen vid incheckningen och sen ta barnet i bärsele/sjal. Sele eller sjal är dessutom grymt skönt att ha inne på flyget, så att man kan ha dem där om de är missnöjda eller vill sova.

Resa med barn och bebis

Barnmat & flytande ersättning på flyg

Du får ta med flytande mat till barn/bebis på flyget i rimlig mängd – ersättning, bröstmjölk, klämmisar, burkmat osv. Vid säkerhetskontrollen får man bara plocka ut barnmaten och ibland får man smaka på den, eller att de kör den genom någon maskin. Tänk på att ta med mat som inte behöver värmas!

Vi brukar alltid ta med mat och blöjor i överflöd, tänker att flyg kan bli försenade många timmar, man kan missa någon anslutning, man kan behöva sitta kvar på planet osv. och då vill man inte ha för lite mat eller blöjor. Skötbord finns på någon av flygplanstoaletterna, men det kan vara smidigt att ha med våtservetter och blöjbytesunderlag för att kunna göra snabbyte i sätet med.

Behöver bebis/barn hörselskydd?

Vi har haft med hörselskydd men aldrig använt dem, inte ens när han var 3 månader gammal. Ofta tar de ju av sig dem, eller ligger ner så att de inte Det är ingen fara med ljudet vid start/landning så hörselskydd behövs inte, men om du vet med dig att ditt barn är ljudkänsligt kanske det kan vara bra att ha.

För att tryckutjämna och så att de inte får ont i öronen kan det vara bra att ha en napp eller flaska vid start och landning, även om vi aldrig har märkt av några problem så är alla barn olika och allt som kan hjälpa är ju bra.

Leksaker, filt & kläder

Ta med underhållning. Långa flighter är tråkiga, och leksaker underlättar. Att boka en nattflight kan vara ett bra tips, om barnet har lättare att somna då. Å andra sidan kan en nattflight vara ganska stressande om barnet är konstant missnöjt och resten av planet vill sova…

Det kan vara kyligt på planet, så bra att ha med extra tröja eller filt, vilket också kan vara skönt att ha om det är mycket tid på flygplatsen och barnet somnar där. Och kanske en tunn mössa, som man kan dra ner över barnets ögon när det sover, många barn sover bättre så.

Åka bil med bebis

Absolut enklast är att försöka timea körningen med sovtiden, att köra när barnet sover – antingen dagtid eller när hen har somnat för natten. För oss funkar det absolut bäst att köra på förmiddagen så länge tiny sover, stanna för en längre lunchpaus och sen köra ett par timmar till. Sen eftermiddag brukar inte vara poppis.

Böcker, leksaker, grejer kan man spänna fast som dinglar – allt som underhåller är bra. Det finns sätesskydd med fickor man kan ha leksaker i, och som man kan sätta en platta i som inte kan flyga loss vid eventuell krock. Tänk på att bara har mjuka, lätta leksaker som inte kan skada barnet vid krock.

Ha en spegel bak så att du ser bebisen/barnet när det sitter bak och du sitter fram. Se till att det är bra solskydd på stolen också, eller köp separata och ha på fönstren. Det blir varmt väldigt fort i stolen!

Campervan med bebis och barn

Resa i campervan/husbil med bebis/barn

Att resa i campervan eller husbil är nog bland det enklaste sättet att resa på när man har bebis. Man har ju allt med sig och kan stanna var som helst för att sova, byta blöja, laga mat, leka inomhus i bilen. Vi har rest i Europa med vår egen van sedan tiny var fem veckor, och i USA i 2.5 månader med hyrd husbil när tiny var mellan 8-10 månader.

Sommaren – så mycket enklare än vintern. Små barn behöver aktivering och plats att leka på och röra sig på – och det går inte riktigt ihop med korta dagar, solnedgång klocka 16 och ösregn utomhus. Visst funkar det att åka även på hösten/vintern, men tänk till en extra gång på hur ni gör när vädret är dåligt och mycket tid spenderas inomhus.

Campervan med bebis och barn

Sovplats för barn i campervan/husbil

Tänk till på var barnet ska sova när du reser med bebis eller barn i campervan eller husbil, och se till att du har fallskydd för mindre barn/bebisar. Fram till 8 månaders ålder sov tiny på rygg i sitt babynest och rörde sig inte, men nu snurrar han runt och då behövs definitivt fallskydd. Sängar i husbilar/vans är ofta smala, så det kan vara skönt att ha en egen säng till barnet.

Var ska vi sätta bilbarnstolen i campervan?

Vi har tre säten fram, varav två är godkända för babyskydd/bilbarnstol. Kolla upp i manualen vilka säten som är godkända, stäng av airbags, och se hur du kan fästa stolen på ett bra sätt. Många husbilar har soffa/sittplatser bak där man kan fästa stolen om man inte har tre säten fram. Att kunna sitta bredvid barnet underlättar, då kan man underhålla och trösta vid behov.

Matplats & sittplats – och markis eller yttertält för regniga dagar

Vår tiny sitter bredvid oss i soffan och äter, men har man plats för barnstol är det nog absolut enklast. När det regnar ute kan det vara skönt att ha en markis eller ett förtält att hänga i! Att ha med babysitter för barn som inte kan sitta själva är väldigt skönt, både utomhus och i mittgången inomhus i bilen.

Blöjbyten och bad

För blöjbyten tycker vi att IKEAs uppblåsbara skötbädd är absolut smidigast att ta med och den tar inte så mycket plats. Att ha med en uppfällbar badbalja, t.ex. Stokkes, är väldigt smidigt, då kan man koka upp vatten eller hämta varmvatten på någon toalett och bada utomhus eller i duschutrymmet om man har ett sånt (eller på en fräsch offentlig toalett).

Bebis Grand Canyon

Att resa med bebis och barn går alldeles utmärkt, även om man får anpassa lite för deras villkor och vara lite extra förberedd. Har du fler tips så kommentera gärna nedan, eller klicka på hjärtat om du gillar inlägget!

2 comments

  1. Hej!
    Vilket babyskydd har ni? Vi har samma bil som er fast modellen kortare och vi behöver snart köpa ett babyskydd och funderar på vilket som passar i vår bil.

    1. Hej! Vi hade babyskydd Cybex Aton M med iSize (isofix i vanliga bilen, bältat i vanen) och nu har vi stolen Besafe Izi Plus X1 som bältas i båda bilarna, den kändes bäst och sitter bra i vanen pga inte för mycket vinkel på stödbenet som många andra hade. 😊

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close