Att torka jordgubbar

Det där med att torka jordgubbar, varför har jag inte kommit på det innan? Det är ju superenkelt och perfekt att ha framåt hösten och vintern!

För att ha en så liten trädgård har vi nog en oproportionerligt stor andel jordgubbsplantor. De tar plats i ett hörn av trädgården och samsas med tre vinbärsbuskar, två krusbärsbuskar och en stor rabarber. Och de fick bli väldigt många, för jordgubbar är ju sjukt gott!

torkade jordgubbar

Jag äter jordgubbstallrikar med mjölk till frukost flera gånger i veckan, men de tar aldrig slut. Och tyvärr hinns det inte med att äta upp alla – igår plockade jag en tredjedel av alla som var mogna och det var 3 liter…och då finns det lika många som har hunnit bli gamla…!

Så, i år bestämde jag mig för att torka jordgubbar! Perfekt till vintern tänker jag, att kunna ha för att strössla över yoghurt eller använda när man bakar och dessutom en bra användning av de jordgubbar som nästan är lite övermogna, de blir perfekta att torka. Och perfekt nästa gång vi drar ut på fjällvandring, för gissa om de smakade bra här?

Såhär torkar du jordgubbar

  • Sätt ugnen på 50-60 grader
  • Skiva jordgubbarna ganska tunt och lägg på plåtar. Det går bra att lägga tight bredvid, men inte på varandra. Tre liter blev två plåtar för mig.
  • Sätt in i ugnen och låt vara 6-8 timmar. Du kan sätta en träsked i luckan så att den hålls lite öppen och fukten kommer ut. Jag tog loss alla från pappret och slängde in dem på ett nytt bakplåtspapper ett par timmar till efter det – vissa skivor är ju tjockare än andra och det är viktigt att de blir torra. Se bilden nedan, vissa av mina var i tjockaste laget så gör de gärna lite tunnare.
  • Förvara i lufttät burk, de håller i flera månader!

jordgubbar på plåt torkade jordgubbar på plåt

4 comments

Write a response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close